9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPremierul Orban vrea tot mai multă putere. Se caută debarcarea ministrului de...

Premierul Orban vrea tot mai multă putere. Se caută debarcarea ministrului de Interne?

Premierul Ludovic Orban a decis să preia conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care gestionează situația României atât pe timpul stării de urgență cât și pe timpul stării de alertă. Întrucât țara intră acum în stare de alertă, pentru cel puțin o lună premierul Orban va fi conducătorul executiv al statului.

În ultimele trei luni, cât timp România a fost în stare de urgență, Comitetul a fost condus de ministrul Afacerilor Interne, pentru că așa prevede Ordonanța de Urgență 21 / 2004. Dar joi, extrem de hotărât să îi ia ministrului Vela această funcție și să și-o asume personal, premierul Orban a precizat că guvernul pe care-l conduce va modifica OUG 21 – astfel încât funcția de conducere a Comitetului Național să îi revină premierului, nu ministrului de Interne.

“Vreau să vă anunţ că, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, am luat decizia, pentru a întări autoritatea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, să modificăm Ordonanţa 21 şi să îmi asum, în calitate de prim-ministru, conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, sigur, secondat de trei vicepreşedinţi”, a precizat premierul Orban la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit acestuia, vicepreşedinţii Comitetului vor fi ministrul Afacerilor Interne, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne.

Este de observat că ultimul dintre cei trei este secretarul de stat Raed Arafat, care este în subordinea ministrului de Interne, Marcel Vela. Prin acordarea funcției de vicepreședinte al Comitetului Național pentru Arafat, secretarul de stat devine practic egal ca funcție cu ministrul de Interne, ceea ce ar putea sugera că se pregătește debarcarea lui Marcel Vela din funcția de ministru de Interne și înlocuirea lui cu Raed Arafat.

Din punctul de vedere al lui Orban, a mai fost o situație în care acesta a simțit că pierde din putere – cel în care ministrul Florin Cîțu era să fie numit premier. Dar Ludovic Orban a insistat că el este președintele PNL, așa că doar el poate fi șef al Guvernului.

“Am luat decizia, pentru a întări autoritatea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, să modificăm Ordonanţa 21 şi să îmi asum, în calitate de prim-ministru, conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

IMPLICAȚIE

Vela cade în dizgrație

Marcel Vela a avut, de-a lungul celor trei luni de stare de urgență, mai multe situații în care le-a produs dificultăți altor oficiali, cea mai cunoscută situație fiind aceea în care a încheiat un protocol controversat cu Patriarhul Daniel – un document care stabilea că polițiștii și pompierii trebuie să aducă Lumină în noaptea de Înviere, de la biserici până la casele credincioșilor.

Premierul Orban a intervenit și, drept urmare, protocolul a fost modificat, eliminându-se această prevedere.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă