8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProcesul lui Laszlo Tokes cu șefii serviciilor a fost trimis la Curtea...

Procesul lui Laszlo Tokes cu șefii serviciilor a fost trimis la Curtea de Apel București

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Filip Teodorescu este fostului locţiitor al comandantului serviciului de contraspionaj al Securităţii Filip Teodorescu, iar Ioan Talpeș – fostul director al Serviciului de Informaţii Externe Ioan Talpeş.

Potrivit lui Tokes și Koncses, procesul are ca obiect o serie de declaraţii făcute în cadrul unei emisiuni televizate de Filip Teodorescu şi Ioan Talpeş cu privire la faptul că Laszlo Tokes ar fi fost spion al Ungariei şi că ar fi primit bani de la serviciile secrete ungare în perioada rezistenţei sale la Timişoara.

„În anul 2014, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, în care moderatorul este binecunoscutul Mihai Gâdea, s-a afirmat mincinos despre Laszlo Tokes că este trădător de ţară şi spion al Ungariei, dovedit cu acte în regulă, existând şi dosare. Am sesizat Tribunalul Bucureşti, cerând tragerea lor la răspundere, fiind vorba despre răspundere civilă delictuală”, a declarat Elod Kinsces.

El a completat că Laszlo Tokes a fost defăimat, deși el a fost „scânteia Revoluţiei de la Timişoara”, pentru că timişorenii, indiferent de naţionalitate, au sărit în apărarea lui Laszlo Tokes.

Avocatul a mai spus că, în anul 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea în parte. Au fost obligaţi pârâţii, în solidar, la plata către reclamant a daunelor morale de 1 leu şi cheltuieli de judecată. Împotriva deciziei nr. 1638A din 6 decembrie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti au declarat recursuri reclamantul Laszlo Tokes şi pârâtul Ioan Talpeş. Au fost admise ambele recursuri, a fost casată hotărârea şi s-a retrimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, unde se va lua decizia. „Acolo se va decide. Noi nutrim speranţa ca principiul reparării integrale a prejudiciului cauzat în sfârşit va fi reparat şi acest proces, care durează de şapte ani, până la urmă se va putea finaliza în condiţii corespunzătoare şi soluţia va fi legală, nu va trebui să ajungem la Curtea Europeană”, a declarat presei avocatul Elod Kinsces.

Laszlo Tokes a susţinut că întreaga sa viaţă a fost urmărit, începând din 1975, de tot felul de învinuiri cu privire la activitatea sa politică şi religioasă şi că speră ca prin rejudecarea cauzei să se facă dreptate în privinţa acestor acuzaţii care i s-au adus.

Cele mai citite

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă