12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProcurorul Laurențiu Grecu este anchetat de finul polițist, Marius Stroe

Procurorul Laurențiu Grecu este anchetat de finul polițist, Marius Stroe

Culmea, însă, acum ancheta este efectuată de finul pe care l-a cununat în aprilie 2018, polițistul Marius Stroe. În aceste condiții se poate vorbi deschis de o încercare de mușamalizare a dosarului penal, faptă pentru care ar trebui să se sesizeze atât noua Secție pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului General, dar și Direcția Generală Anticorupție din MAI.

În anul 2004, când era angajat al Ministerului de Interne ca subofițer la Economic, Laurențiu Grecu a luat un camion și o autocisternă de la un om de afaceri din Gorj, dar a uitat să achite contravaloarea integrală a acestora. Acest fapt nu l-a oprit să falsifice un contract de vânzare-cumpărare. Grecu a semnat în numele vânzătorului respectivul contract și apoi s-a prezentat la Înmatriculări, trecând autocisterna pe numele firmei soției sale. Sesizați de cel păgubit, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova i-au deschis imediat polițistului Laurențiu Grecu un dosar penal.

În fața anchetatorilor, Grecu a recunoscut toate falsurile comise. Dar s-a căit, a declarat că regretă fapta, și ca atare a fost iertat. În loc să fie trimis după gratii ca un infractor de rând, Laurențiu Grecu a primit atunci ca pedeapsă, în baza celebrului articol 18 indice 1 din Codul Penal vechi (fapta există, dar nu prezintă pericol social), o amendă administrativă de 7 milioane de lei vechi. Se întâmpla, așadar, în anul 2004, în cadrul dosarului penal 214. Împotriva acestei ordonanțe, prin care, practic, a fost iertat de pușcărie, Laurențiu Grecu s-a gândit să facă plângere. Prin rezoluția din iulie 2014, Parchetul Curții de Apel Craiova i-a menținut însă amenda administrativă. Așadar, din acel moment, Laurențiu Grecu a fost fericitul posesor al unui cazier cu înscrisuri.

 

Șefii din MAI l-au caracterizat ca fiind bătăuș și colector de taxe

Pe plan profesional, după ce s-a demarat ancheta penală împotriva lui pentru falsificarea actelor de înmatriculare a autocisternei, Laurențiu Grecu – pe atunci subofițer în MAI – a intrat și în atenția șefilor săi. Sătui de faptele acestuia, comandanții IPJ Gorj au propus atunci destituirea lui Grecu. Nu întâmplător, căci polițistul Laurențiu Grecu avea la activ nenumărate sancțiuni disciplinare. Conform unui document emis de Ministerul de Interne, în perioada în care a activat în structura IPJ Gorj subofițerul Laurențiu Grecu a fost un angajat mediocru, sancționat în repetate rânduri pentru abateri disciplinare și acte incompatibile cu statutul de polițist. Laurențiu Grecu se bătea prin barurile din Motru, cerea taxe de protecție, încerca să intervină ilegal în anchetele colegilor. Ajunsese la un asemenea nivel, încât se ducea prin restaurante și consuma mâncarea și băutură fără să achite un leu. Având și ancheta procurorilor pentru furtul autocisternei, dar și raportul șefilor ce îl doreau dat afară din MAI, Grecu și-a depus singur demisia din Poliție.

 

Dat afară din Poliție, amendat administrativ, Grecu a ajuns procuror

Abia acum devine mult mai interesant parcursul profesional al numitului Laurențiu Grecu. Căci după ce a făcut un timp afaceri dând țepe băncilor și altor firme, Laurențiu Grecu s-a făcut jurist. Apoi, după două examene ratate la Institutul Național al Magistraturii (a luat și nota 2), Laurențiu Grecu a fost admis în mod miraculos. Minunea s-a produs când fostul falsificator de acte, țepar la bănci și beneficiar de taxe de protecție a ajuns… procuror. Mulți ani a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru. Apoi a ajuns procuror la DNA – Structura Teritorială Pitești. După ce trecutul său a fost expus în mass-media, fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, i-a pus în vedere să părăsească structura. Ceea ce s-a și întâmplat. După destituirea din structura DNA, Grecu s-a reîntors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

 

Dar a dorit să ajungă judecător la judecătoriile din Turnu Severin sau Motru. Nu a fost acceptat. Cererea sa a fost respinsă, cu 16 voturi negative din 17, în şedinţa din data de 26 octombrie 2017 a CSM. Părea că sistemul judiciar este în stare să se descotorosească de un asemenea individ. Însă după nici două luni, în decembrie 2017, Laurenţiu Grecu a promovat la Parchetul Tribunalului Gorj. Pentru că dezvăluirile din presă privind existența în cazierul său a unor fapte penale nu i-ar fi permis să mai fie magistrat, în încercarea de a-şi salva cariera procurorul Laurenţiu Grecu şi-a dat în judecată colegii şi instituţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova cerând reanchetarea faptelor sale penale privind înmatricularea cu acte false a autocisternei.

În septembrie 2018, Judecătoria Motru a decis că procurorul Grecu are pe jumătate dreptate. Așa că a dispus desființarea Ordonanţei nr. 214/P/2004 din 28.09.2004 şi a Rezoluţiei nr. 1881/II/2/2006 din 10.07.2006, dispuse de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în dosarul nr. 214/P/2004 şi a trimis cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru pentru a completa urmărirea penală. Însă, așa cum spuneam, dosarul furtului camionului al făptuitorului Laurențiu Grecu a ajuns să fie soluționat de finul polițistt Marius Stroe.

 

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă