10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProiectele Primăriei Capitalei, îngropate de Nicușor Dan

Proiectele Primăriei Capitalei, îngropate de Nicușor Dan

Mai multe clădiri declarate monument istoric, din Centrul Istoric al Capitalei, erau programate să intre în proces de consolidare, încă din timpul mandatului de primar general al Capitalei al Gabrielei Firea, dar stau abandonate, chiar și în prezent, formând un peisaj dezolant în “inima” Bucureștiului.

Locatarii au fost deja mutați, teoretic temporar, în clădiri asigurate de municipalitatea bucureșteană, încă din mandatul de primar general al Gabrielei Firea, însă, nici măcar până în prezent procesul de consolidare a clădirilor nu a fost demarat.

 

Paraginarea Centrului

Spre exemplu, clădirea cu cei mai mulți locatari de pe Strada Vlănari, din Centrul Istoric al Capitalei, stă, cel puțin teoretic, abandonată, de luni bune, în așteptarea procesului de cosolidare promis de administrația publică locală.

Una dintre clădirile cu cei mai mulți locatari, de pe Strada Blănari, care ar fi trebuit să fie reabilitată, se află, momentan, în paragină.

Nicușor Dan, nesatoisfăcut

După cum demonstrează imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă”, una dintre clădirile cu cei mai muilți locatari din Centrul Istoric al Capitalei, unde funcționa primul club studențesc din București, Club A, înființat de conducerea Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, este , în prezent, abandonată, cu toate că ar fi trebuit să intre în proces de consolidare, conform unui propiect aprobat din mandatul de primar general al Gabrielei Firea, din urmă cu aproape un an.

Surse din cadrul Primăriei Municipiului București au declarat, pentru “România liberă”, că actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, a blocat proiectul de consolidare al clădirii, fiind nemulțumit de societatea privată desemnată câștigătoare în urma licitației organizate de administrația publică locală.

Conform aceleiași surse, edilul-șef ar dori să reia procesul pentru desemnarea firmei care va reabilita imobilul menționat din Strada Blănari, precum și alte clădiri din Centrul Istoric al Capitalei.

În prezent, imobilul în care funcționa “Club A” este, teoretic, abandonat.

Cu toate acestea, garsoniere sau apartamente din imobilul declarat pericol public sunt închiriate ilegal.

Intrarea în clădire nu a fost blocată, astfel încât, persoane fără adăpost folosesc spațiile imobilului ca “loc de campare peste noapte”.

“Echipa mea, în doar 2 ani, a pus în siguranţă 200 de imobile, a consolidat 10 clădiri, 10 faţade şi se lucrează în alte zeci. Continuăm programul amplu de reducere a riscului seismic, început în anul 2016 la iniţiativa mea. Echipa de la Compania pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a început deja relocarea tuturor proprietarilor din alte două imobile pericol public. Unul dintre ele este blocul din strada Blănari nr. 14, unde funcţionează celebrul Club A, dar şi Cafe Godot. Intră în consolidare după ce în ultimii ani i s-a schimbat încadrarea seismică de mai multe ori, unii considerând riscul seismic o joacă”, afirma Gabriela Firea, în urmă cu aproximativ 9 luni..

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă