14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn ciuda protestelor Statelor Unite, Rusia testează rachete nucleare care pot lovi...

În ciuda protestelor Statelor Unite, Rusia testează rachete nucleare care pot lovi România

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că noile rachete hipersonice pe care Rusia le-a testat prin lansare asupra unor ținte terestre reprezintă o măsură de contracarare a “sistemelor de interceptare instalate în România și în alte țări din vecinătatea frontierelor noastre”.

Potrivit agenției oficiale de presă a Rusiei, TASS, Dmitri Peskov a transmis acest mesaj drept răspuns la o declarație a purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care avertizase că noile rachete hipersonice ale Rusiei sunt un factor de destabilizare și “reprezintă un risc semnificativ întrucât pot transporta încărcături nuclerare”.

Statele Unite au plasat în România, la Deveselu (județul Olt), elemente ale scutului antibalistic menit să protejeze țările NATO, iar Rusia susține că ar fi amenințată de ele.

Potrivit unui comunicat publicat de NATO acum o lună, scutul antibalistic din Europa include un centru de comandă aflat în Germania, la Baza Aeriană Ramstein, un radar plasat în Turcia, la Kürecik, patru distrugătoare cu baza în Spania, la Rota, precum și un site Aegis Ashore care este operațional în România, la Deveselu. Sistemul antibalistic include și un site, similar celui din România, despre care NATO spune că este “în curs de construcție” în Polonia, la Redzikowo. Acum trei ani, Moscova avertiza că nici site-ul din Polonia nu este agreat de Rusia. Acum, în 2021, Dmitri Peskov sugerează că principala amenințare împotriva Rusiei ar fi în România.

“Anumiţi paşi ai SUA şi NATO au afectat echilibrul militar, între care instalarea unor interceptori antirachetă în România şi în alte ţări situate în apropierea graniţelor noastre”

Dmitri Peskov,

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Oficialii români au oscilat până acum între ideea de a ne întări securitatea prin forțe proprii și cea de a strânge relația cu NATO, întrucât, așa cum se exprima recent ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, principalele garanții  de securitate ni le oferă apartenența la Alianța Nord – Atlantică și mai ales parteneriatul strategic cu SUA.

“Faptul că România face parte din Alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. Nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

România ar trebui să fie protejată de ceilalți membri ai Alianței în cazul unui eventuale agresiuni, dar țara noastră trebuie să reziste cu forțe proprii până ce primește sprijin extern.

La începutul anului 2021, media din Rusia anunța că primele rachete hipersonice Zircon din producția de serie vor fi livrate Forțelor Navale ale Rusiei din anul 2022. Anunțul venea după ce Rusia efectuase deja mai multe teste cu asemenea rachete, care au fost lansate de la bordul unor submarine și al unor nave de suprafață. În noiembrie 2020, fregata Admiral Gorshkov a lansat o rachetă hipersonică Zircon din Marea Albă asupra unei ținte plasate în Marea Barents. Apoi, la 19 iulie 2021, Rusia anunța că a realizat o nouă lansare, tot de pe nava Admiral Gorshkov, asupra unei ținte aflate pe uscat, la o distantă de peste 350 de kilometri, cu o rachetă care a atins viteza de 7 Mach (de șapte ori viteza sunetului).

Rachetele  hipersonice Zircon pot fi lansate de pe navele de suprafață și de pe submarine rusești cu ajutorul aceluiași sistem de lansare verticală folosit și la lansarea rachetelor supersonice Onyx și Kalibr. De asemenea, rachetele hipersonice pot fi lansate și de pe uscat, cu sistemele de instalații mobile Bastion. Racheta hipersonică 3M-22 Zircon atinge o viteză maximă de 9 Mach (peste 11.000 de km/h). O asemenea rachetă poate transporta o încărcătură de 300 – 400 de kilograme, inclusiv nucleară, la o distanță de până la o mie de kilometri.

Din punctul de vedere al Rusiei, aceste rachete hipersonice sunt menite să anihileze, în cazul unui conflict, bazele SUA de la Deveselu și, eventual, de la Redzikowo (când va deveni operațională), baze unde se află sisteme de lansare verticală MK 41. Rusia susține că aceste lansatoare americane pot fi folosite nu doar pentru proiectile antirachetă (defensive) ci și pentru a lansa rachete de croazieră Tomahawk. Dacă se acceptă drept reale aceste date provenite din Rusia, este evident că rachetele hipersonice, dacă ar fi lansate din Crimeea sau din Marea Neagră, ar putea lovi orice țintă de pe teritoriul României.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă