25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDupă o renovare de milioane de euro, polițiștii din Cluj lucrează la...

După o renovare de milioane de euro, polițiștii din Cluj lucrează la hotel

Sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj funcționează provizoriu, de câteva luni, într-un hotel din municipiul Cluj – Napoca, de pe Calea Turzii, fără a se cunoaște cu precizie durata acestei mutări. În iulie 2020, presa locală anunța că mutarea se face până la sfârșitul anului 2020. Ulterior n-au apărut informații care să confirme revenirea la vechea adresă, dar este de precizat că, și în acest moment (decembrie 2020), pe site-ul IPJ Cluj scrie că, la acest sediu provizoriu, “centrala telefonică este în mentenanță” – ceea ce, pentru un sediu județean de poliție, este greu de acceptat.

Surse neoficiale confirmă că hotelul din Calea Turzii ar fi o clădire total inadecvată pentru un sediu al IPJ, dar închiriată la suprapreț pe timp de pandemie. Pe de altă parte, lucrările de renovare la sediul oficial al IPJ s-ar desfășura într-un ritm extrem de lent.

Închirierea hotelului pentru a fi folosit ca sediu al IPJ, în anul 2020, este ciudată în contextul în care, cu doi ani mai înainte, în 2018, adjunctul şefului IPJ Cluj, Ciprian Miron, anunța că sediul oficial al IPJ Cluj va fi reabilitat și modernizat, contra sumei de 19 milioane de euro. Nu este clar cum s-au folosit acești bani și de ce este nevoie ca un sediu de poliție să plătească chirie ca să funcționeze într-un hotel privat. Inclusiv pentru faptul că munca de polițist presupune un anumit nivel de confidențialitate, greu de asigurat la un hotel. Tot în anul 2018, șefii Poliției din Cluj anunțau că la IPJ Cluj s-a renovat până și centrul de arest preventiv – care devenea cel mai modern din România.

IPJ Cluj este condus de comisarul șef Mircea Rus, un polițist destul de controversat. La finalul anului 2017, el a picat examenul pentru postul de șef al IPJ Cluj, din cauză că ar fi obținut doar nota 3, informează site-ul stiridecluj.ro. Cu toate acestea, Mircea Rus a fost împuternicit la comanda IPJ Cluj, în a doua jumătate a anului 2018, în perioada în care ministru de Interne era Carmen Dan. Surse neoficiale, dar și presa locală afirmă că Mircea Rus a obținut funcția de „împuternicit la comandă”, în anul 2018, prin intervențiile prietenului său Adrian Mlădinoiu (la vremea aceea secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului) pe lângă ministrul de Interne, Carmen Dan.

În noiembrie 2018, la București, Mircea Rus ar fi susținut din nou examen pentru funcția de șef al IPJ Cluj, examen pe care l-ar fi promovat (IGPR refuzând la acel moment să indice nota, pe motiv că ar fi confidențială). “Diferența dintre un împuternicit și un șef care a obținut un mandat pe acest post o reprezintă colaborările mai stabile”, declara la acel moment Mircea Rus, citat de Monitorul de Cluj – fără a fi limpede la ce colaborări se referea. Pe de altă parte, în acea perioadă și ulterior, Mircea Rus era suspectat că ar avea relații amicale cu mai mulți lideri ai lumii interlope din Cluj (de amintit că, în urma unei situații de același gen, chiar șeful Inspectoratului General al Poliției Române a fost obligat, recent, să demisioneze).

În cazul lui Mircea Rus lucrurile au decurs altfel. Drept urmare, în perioada 1 ianuarie 2019 – 24 mai 2020, ofițerul a exercitat funcția de inspector șef al IPJ Cluj. În mai 2020, Mircea Rus a fost detașat, prin ordin al actualului ministru de Interne, Marcel Vela, pe funcția de inspector șef al IPJ Ialomița, pe durata a trei luni (o mutare care poate fi eventual interpretată ca o sancțiune, dar în niciun caz ca o promovare). Ulterior, Mircea Rus a revenit în funcția de șef al IPJ Cluj – funcție pe care o deține și în acest moment.

Deși am adresat întrebări oficiale către Ministerul Afacerilor Interne și către IPJ Cluj pentru a lămuri unele dintre aceste aspecte, încă nu am primit niciun răspuns. MAI ne-a anunțat că a trimis întrebările noastre la IGPR, iar IPJ Cluj ne-a anunțat, după două zile de la trimiterea solicitării, că abia ne-a înregistrat cererea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă