15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRusia amenință că Republica Moldova va fi desființată, dacă Occidentul va încerca...

Rusia amenință că Republica Moldova va fi desființată, dacă Occidentul va încerca să apere Ucraina

Un cercetător de la Moscova, Vladimir Șapovalov, avertizează că o intervenție a statelor occidentale, în sprijinul Ucrainei, în conflictul dintre această țară și Rusia, ar putea “să fie fatală pentru statalitatea Republicii Moldova”.

Această amenințare este inclusă într-o declarație difuzată de site-ul de propagandă rusesc Sputnik. Declarația este prezentată chiar în limba română, pe o secțiune a site-ului denumită Sputnik Moldova. Autorul declarației, Vladimir Șapovalov, este prezentat drept „vicedirectorul Institutului de Istorie și Politică a Universității Pedagogice de Stat din Moscova, membrul consiliului de administrație al Asociației Ruse de Științe Politice”. El susține că asupra Republicii Moldova s-ar exercita influențe din Statele Unite, România și Turcia, dar “uită” să menționeze Rusia.

Rusia a lansat tot mai des mesaje conform cărora statele membre NATO ar amenința securitatea și stabilitatea regională prin acțiunile lor din Europa de Est, mai ales din zona adiacentă Mării Negre, ceea ce ar impune o ripostă din partea Rusiei. Se știe Rusia are trupe și armament în Crimeea și în Transnistria.

,,În timpul exercițiilor, personalul militar gândeşte scenarii care includ și bombardamente asupra teritoriului Rusiei, cu ajutorul bombardierelor strategice americane”

Maria Zaharova,

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

La finalul anului 2020, într-o conferință de presă la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declara că trupele americane aflate în România și Bulgaria s-ar instrui pentru a ataca Rusia. Bulgaria a dezmințit imediat aceste acuzații, însă România a preferat să nu reacționeze.

“România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al Statelor Unite

Încă de acum șase luni, ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, avertiza România că poate fi atacată din Crimeea sau din Transnistria.

În textul intitulat “Riscuri pentru Moldova”, site-ul Sputnik susține că Ucraina este pe punctul să se transforme într-o zonă de confruntare între Occident și Rusia. Fără a face estimări despre viitorul Ucrainei, Vladimir Șapovalov precizează că acest conflict va afecta, în mod cert, și Republica Moldova.

“Dacă Ucraina se transformă într-un front activ de confruntare între Occident și Rusia, atunci acest lucru nu va putea  să nu se reflecte asupra situației din Moldova, unde se atestă acum o confruntare geopolitică intensă între diferite forțe. Vedem cum acționează asupra Moldovei Statele Unite, România și chiar Turcia”, a declarat Șapovalov. Este de observat că specialistul de la Moscova nu “vede” nicio acțiune asupra Republicii Moldova din partea Rusiei, deși această țară menține ilegal trupe în Transnistria – aceasta fiind zona de est, cu pretenții separatiste, a Republicii Moldova.

Acum mai puțin de o lună, același site rusesc acuza România că primește arme prea puternice, pe care nici măcar nu ar fi capabilă să le folosească. Aici erau menționate cele 54 de lansatoare de rachete Himars pe care SUA le trimit Armatei Române.

Ministerul român al Apărării a anunțat că primul sistem Himars cumpărat din SUA a fost repartizat Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice de la Focșani.

Rusia susține că Himars ar fi instalații ofensive care “pot fi dotate și cu focoase nucleare”. Proiectilele au bătaia de 300 de kilometri, insuficientă pentru a lovi „țărmul rusesc” aflat la 400 de kilometri (este vorba de Crimeea, ocupată de Rusia), dar sunt plasate la 70 de kilometri de granița României cu Republica Moldova, insistă Sputnik.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă