15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomân cercetat pentru o fraudă informatică de 620.000 de dolari în insulele...

Român cercetat pentru o fraudă informatică de 620.000 de dolari în insulele Cayman

Din investigaţiile efectuate până în prezent, a reieşit că, în perioada 28 – 31 ianuarie 2021, o societate comercială din insulele Cayman ar fi fost victima unei infracţiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic – o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede.

Accesarea s-ar fi realizat ca urmare a deţinerii fără drept, de către persoana bănuită de comiterea faptelor, a codului API, ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic.

Fondurile ar fi fost transferate succesiv în mai multe adrese şi portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identităţii persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari.

Ulterior, criptomonedele ar fi fost virate către mai multe adrese virtuale şi direcţionate către diferiţi comercianţi de monede virtuale, în vederea valorificării.

Pentru a-şi ascunde activitatea infracţională, persoana bănuită de comiterea faptelor ar fi retras sumele de bani prin efectuarea mai multor operaţiuni, cu sume mai mici de 10.000 de lei, pentru a nu fi nevoit să prezinte un document de identitate.

La data de 4 martie 2020, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, au efectuat două percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 7 telefoane mobile, 3 laptopuri, 5 stick-uri de memorie şi 2 portofele electronice.

Faţă de persoana bănuită, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, persoana să fie prezentată Tribunalului Iaşi, cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Craiova, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Dolj şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă “Fraţii Buzeşti” Craiova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă