10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul României, pus într-o poziție delicată. Partidul AUR vrea să-i ajute pe...

Guvernul României, pus într-o poziție delicată. Partidul AUR vrea să-i ajute pe românii din Serbia

Guvernul României și Ministerul de Externe sunt puse într-o situație delicată din cauza unui demers al partidului AUR, condus de George Simion și Claudiu Târziu. AUR a anunțat că va coopera cu un partid din Serbia, denumit Dosta Je Bilo, pe baza căruia aceste două formațiuni politice vor susține minoritatea românească din Serbia și minoritatea sârbă din România.

Despre sârbii din România se știe că au relații armonioase cu majoritarii și cu celelalte minorități etnice din România și că un deputat al etnicilor sârbi îi reprezintă pe aceștia în Parlamentul de la București, deci o susținere suplimentară, din partea unui partid politic, pare lipsită de logică.

În schimb, despre românii din Serbia se spune că ar avea o situație grea. Dar instituțiile care se ocupă de românii din afara frontierelor nu sunt în primul rând partidele, ci Ministerul de Externe, condus de Bogdan Aurescu, și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, condus de Oana Ursache.

În acest context, AUR a anunțat că a trimis în Serbia, săptămâna trecută, o delegație formată din trei parlamentari: Ringo Dămureanu, Evdochia Dusia Aelenei şi Adrian Gheorghe Cătană. Aceștia s-au întâlnit cu ambasadoarea României în Serbia și cu preşedintele partidului “Dosta Je Bilo”, Saşa Radulovici, fost membru în guvernul Serbiei.

“Doamna ambasador ne-a dat toate asigurările că va manifesta deschidere față de problemele românilor din Serbia, în special în probleme de identitate națională și educație”

Ringo Dămureanu,

Deputat AUR

Delegația condusă de Dămureanu a fost primită în Serbia de ambasadoarea României, Silvia Davidoiu, care a discutat cu parlamentarii AUR despre “problemele comunității istorice românești dintre bazinele râurilor Morava, Timoc și Dunăre din Serbia de Răsărit, așa numita Valea Timocului”, după cum a anunțat deputatul de Dolj, Ringo Dămureanu.

“Românii din Serbia şi sârbii din România au rol foarte important de a întări puntea dintre ţările noastre. S-au făcut paşi în această privinţă şi se vor face şi în continuare”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Chiar președintele Serbiei a fost în vizită la București și a discutat cu președintele României chestiunea minorităților etnice, fără a se remarca divergențe între cei doi șefi de stat.

Planurile de colaborare dintre partidele AUR și “Dosta Je Bilo” au fost anunțate după o primă întâlnire oficială care a avut loc vineri, în Serbia, între delegaţia parlamentară condusă de deputatul Ringo Dămureanu şi preşedintele “Dosta Je Bilo”, Saşa Radulovici.

Acesta din urmă a fost ministru al Economiei în guvernul de la Belgrad, până în anul 2013. Saşa Radulovici este preşedintele formațiunii politice “Dosta Je Bilo” din Serbia, care face parte din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. AUR anunță că și el va deveni membru în acest grup politic european, în circa două săptămâni, ceea ce ar putea reprezenta o explicație pentru strângerea legăturilor politice dintre aceste două partide. Dar aceste legături nu ar trebui create cu prețul punerii într-o poziție delicată a statului român.

Despre discuția de la Belgrad a făcut referire un anunț de presă transmis de filiala Dolj a partidului AUR, filială condusă de Ringo Dămureanu. Dar această acțiune de la Belgrad s-a produs la mai puțin de zece zile după ce autorităţile Serbiei au decis să interzică intrarea în țara vecină a deputatului AUR Ringo Dămureanu. Motivul invocat la acel moment de funcționarii sârbi a fost faptul că deputatul român nu a prezentat, la frontieră, rezultatul unui test Covid negativ. În replică, deputatul AUR a subliniat că el deține pașaport diplomatic și că nu i se pare normal ca deținătorii de pașaport diplomatic să fie obligați să prezinte rezultatul unui test Covid.

Tensiunile create de insistența AUR de a-i ajuta pe românii din Serbia vin în contrast cu poziția echilibrată exprimată de președintele Serbiei când a fost în vizită la București. “Ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul minorităţii române. Bineînţeles că nu-l vom dezamăgi pe domnul preşedinte (Iohannis) în acest sens”, a promis președintele Aleksandar Vucic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă