15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia cere ajutor Alianței Atlantice împotriva Rusiei

România cere ajutor Alianței Atlantice împotriva Rusiei

Tensiunile între Rusia și Ucraina sunt la cele mai înalte cote, iar o serie de analiști, din Vest și din Est, estimează că declanșarea unui război între cele două țări este iminentă. Oficial, Moscova susține că nu dorește un război, dar un general rus a anunțat că NATO și-a sporit trupele, mai ales în Marea Neagră și în Marea Baltică, iar Rusia nu face decât să ia măsuri similare. Ucraina primește sprijin din partea SUA, dar acesta este redus, întrucât Ucraina este doar stat partener, nu membru al NATO. Surse din Kiev anunțau că președintele Zelensky i-a transmis președintelui Putin că ar dori o discuție directă cu el, prin telefon, dar liderul de la Kremlin nu a răspuns acestei invitații. Separat, un consilier al președintelui Zelensky a declarat că “se recomandă creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a trupelor din țările NATO care se învecinează cu Ucraina”. Adică, în traducere: noi vom fi atacați, apoi veți fi atacați și voi.

Acesta este contextul în care, acum două zile, NATO a avut o reuniune extraordinară online, a miniștrilor de Externe și ai Apărării din țările aliate. România a fost reprezentată de miniștrii Bogdan Aurescu (Externe) și Nicolae Ciucă (Apărare). S-a discutat despre retragerea NATO din Afganistan și despre amenințarea Rusiei asupra Europei.

“Ministrul a exprimat preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Cei doi miniștri români care au participat la videoconferința NATO, Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă, au avut mesaje complementare. Un comunicat de presă al MApN prezintă mai ales aspecte legate de retragerea din Afganistan a militarilor NATO, inclusiv a celor români. Retragerea trupelor NATO urmează  poziția exprimată de Administrația SUA.

“Statele NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Trupele NATO se întorc în țările lor, urmând exemplul SUA, iar această decizie politico – militară se suprapune cu creșterea amenințărilor, din partea Rusiei, împotriva Europei de Est.

În ultimele săptămâni, Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru creșterea incidentelor în zona de est, predominant rusofonă, a Ucrainei, ceea ce ar putea degenera într-un război autentic.

„Toate acestea ne obligă să fim în alertă. Federaţia Rusă îşi mută forţele armate pe teritoriul său după cum consideră necesar”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, refuzând să confirme sau să infirme speculațiile privind consolidarea forțelor ruse mai ales pe frontiera cu Ucraina.

Președintele Zelensky a reclamat faptul că, doar de la începutul anului 2021, 20 de militari ucraineni au fost uciși și 57 au fost răniți – în condițiile în care superioritatea numerică și tehnică a militarilor ruși este evidentă. Rusia susține că rusofonii din Ucraina sunt cei atacați, iar observatorii occidentali se tem că se poate repeta situația din timpul războiului din Georgia, când Rusia a intervenit militar, sub pretextul că-i apără pe rusofonii din acea țară caucaziană.

În această săptămână, Comandamentul militar din Europa al SUA (EUCOM) a ridicat nivelul de alertă la cel maxim, iar Statele Unite confirmă că au consultări cu aliații lor, cu privire la situația din estul Europei.

“Discutăm preocupările noastre cu privire la această creștere a tensiunilor și a încălcării armistițiului și a tensiunilor regionale cu aliații NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de revista militară americană Stars and Stripes.

Un element neprecizat este ce misiuni vor primi, în țările lor, militarii NATO care se întorc din Afganistan și care sunt acum printre cei mai bine antrenați. România ar urma să primească înapoi circa 660 de oameni, cei mai mulți dintre ei fiind infanteriști, care au participat la misiunea “Resolute Support”. Retragerea forțelor aliate din Afganistan va începe cu data de 1 mai 2021.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă