Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România, "raiul" contrabandei cu țigări din Europa Centrală și de Est

România, "raiul" contrabandei cu țigări din Europa Centrală și de Est

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a ajuns în martie la 17,2% din totalul consumului, în creştere cu 1,6 puncte procentuale faţă de începutul aceluiaşi an, arată un studiu publicat vineri de un producător celebru de ţigarete

Iulian Budușan 0 comentarii

România ocupă primul loc în Europa Centrală şi de Est ca nivel al traficului ilegal cu ţigarete, după ce anul trecut autorităţile din Polonia au reuşit să reducă semnificativ activitatea reţelelor de contrabandă. Piaţa neagră a ţigaretelor din România a ajuns în martie la 17,2% din totalul consumului, în creştere cu 1,6 puncte procentuale faţă de începutul aceluiaşi an, arată un studiu publicat vineri de producătorul de ţigarete British American Tobacco.

”Anual se pierd aproximativ 3 miliarde de lei din cauza contrabandei, sub formă de accize şi taxe care nu mai ajung la bugetul de stat”, arată oficialii companiei.

British American Tobacco este cel de-al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 7 miliarde de lei anual.

”În contextul în care România a urcat pe un loc 1 pe care nu şi-l doreşte nimeni, acela de piaţă de desfacere şi sursă de profituri uriaşe pentru reţelele de contrabandă, este bine-venit anunţul Ministerului de Finanţe că au fost identificate soluţiile pentru securizarea frontierelor şi că implementarea lor va fi realizată până la finalul acestui an”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice în cadrul British American Tobacco, Europa Centrală şi de Sud.

Conform stopcontrabanda.ro, în 2017 autorităţile române au împiedicat circa 150 de milioane de ţigarete să ajungă pe piaţa neagră, reprezentând însă doar circa 3% din totalul ţigărilor ilicite care sunt consumate în ţară.

„Cu cele 640 de milioane de euro neîncasate de stat pentru ţigările de contrabandă vândute anul trecut în România s-ar fi putut achiziţiona toate scannerele şi echipamentele necesare pentru împiedicarea oricărui produs contrafăcut să ajungă în ţară, nu doar a ţigărilor”, a mai spus Ileana Dumitru.

Conform studiului „Sun Report” din 2017, realizat de către KPMG şi Royal United Services Institute, din Marea Britanie, principala măsură adoptată de către Polonia a fost întărirea securităţii graniţelor cu Belarus şi cu regiunea Kaliningrad a Rusiei, cele două zone din care proveneau majoritatea ţigărilor de contrabandă.

România are în total 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic decât în România.

Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare nord-estul ţării.

Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.

Comentarii

loading...