8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia trimite vaccin în Republica Moldova

România trimite vaccin în Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a vizitat-o pe Maia Sandu în Republica Moldova, imediat după instalarea ei în funcția de șef de stat. Maia Sandu a fost probabil foarte convingătoare, din moment ce Iohannis i-a promis, la data de 29 decembrie, că România va trimite Republicii Moldova, pe lângă alte ajutoare, și 200.000 de doze de vaccin anti – Covid. Iohannis nu a spus ce proveniență va avea acest vaccin, dar se poate presupune că el va reprezenta o parte din cota atribuită României de la UE.

Imediat după aceea, România a început să primească, în tranșe, vaccin anti – Covid: mai întâi cel produs de Pfizer (SUA) și BioNTech (Germania), apoi cel produs de Moderna (SUA). De la bun început, ori nu s-a știut (ceea ce ar fi grav), ori nu s-a dezvăluit un element important: acela că livrările de vaccin către țările UE, inclusiv către România, vor avea întârzieri. Un anunț public în acest sens a venit din partea companiei Pfizer la data de 15 ianuarie 2021.

Drept urmare, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, recunoștea că și România își va încetini campania de vaccinare.

“Şi România va fi afectată, livrările în următoarele trei săptămâni vor fi micşorate. Vom putea continua această campanie, pentru că în acest moment avem o oarecare rezervă, care, pe de-o parte, ne asigură acel rapel de care au nevoie cei care s-au vaccinat deja cu prima doză şi avem, de asemenea, o rezervă de circa 100.000 de vaccinuri. Cu această rezervă şi cu vaccinurile pe care le mai primim putem merge mai departe. Nu la viteza pe care ne-am dori-o. Menţionez încă o dată: principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare nu va fi viteza cu care vaccinăm, ci va fi numărul de vaccinuri. Şi asta nu e o problemă a României, e o problemă la nivel european şi la nivel global”, a declarat, la București, ministrul Vlad Voiculescu.

 

Ce promisiune i-a făcut Maiei Sandu președintele Iohannis?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ajutor economic dar și unul sanitar – trimiterea a 200.000 de doze de vaccin anti – Covid și a unor experți români în domeniul vaccinării.

Ce vaccin va trimite România în Republica Moldova?

Se pare că România va oferi vaccin produs de compania Moderna, întrucât acesta impune condiții mai simple de manipulare decât cel produs de Pfizer.

 

 

“România are în vedere susținerea procesului de vaccinare anti – Covid a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români”

Klaus Iohannis,

Președintele României

“Menţionez încă o dată: principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare nu va fi viteza cu care vaccinăm, ci va fi numărul de vaccinuri. Şi asta nu e o problemă a României, e o problemă la nivel european”

Vlad Voiculescu,

Ministrul Sănătății

 

Un element neprecizat de oficialii de la București este ce se întâmplă cu vaccinul de la Moderna, care ar fi început și el să sosească în România, fără a avea probleme la livrare. Presa de la Chișinău a anunțat însă, acum două zile, că Republica Moldova va primi vaccin Moderna din România și că acest lucru se poate întâmpla chiar în această săptămână.

Cu alte cuvinte, România are probleme din cauza cantității insuficiente de vaccin pe care o primește de la UE, dar cu toate acestea, se ține de cuvânt și trimite prompt o cantitate din acest vaccin către Republica Moldova.

O declarație în acest sens a făcut Ala Nemerenco, consiliera pe probleme de Sănătate a președintei Maia Sandu.

„Am fost nevoiți să așteptăm ca Ministerul Sănătății (al Republicii Moldova – n.n.) să pregătească planul strategic de imunizare. Zilnic discutam de trei ori cu reprezentanții Ministerului român și am ajuns la concluzia că ei ne vor da vaccinul Moderna, deoarece Pfizer-ul necesită condiții de transportare, stocare și distribuție mai deosebite. Noi am trimis setul de documente către Moderna și așteptăm să vedem dacă avem permisiunea ca România să ne dea acest vaccin”, a anunțat Ala Nemerenco, citată de site-ul “Ziarul de gardă” din Republica Moldova.

La rândul lui, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul TVR Moldova, că vaccinul pe care Republica Moldova îl va primi din România este cel produs de Moderna, întrucât condițiile de stocare ale vaccinului Moderna sunt mai simple decât cele necesare pentru vaccinul Pfizer / BioNTech.

„România a avut două tipuri de vaccinuri – unul care trebuie păstrat la minus 70-80 de grade Celsius și altul, care a venit acum, este cel de la Moderna, stocarea căruia se face la temperaturi mai ridicate. Îndată ce vor fi finalizate formalitățile, Guvernul României va furniza vaccinul. Cred că primele vor veni chiar în această  săptămână”, a opinat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă