16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia va fi centrul celui mai important exercițiu NATO. 30.000 de militari...

România va fi centrul celui mai important exercițiu NATO. 30.000 de militari se pregătesc de război

Regiunea din sud – estul Europei va fi punctul central al exercițiului „Defender-Europe 2021”, care va reprezenta cea mai amplă desfășurare de trupe, din țările membre și partenere ale NATO, de pe parcursul anului 2021.

Peste 30.000 de militari ar urma să participe la acest exercițiu, a cărui zonă centrală va fi aceea a României și a Bulgariei, a anunțat generalul – locotenent Christopher Cavoli, comandantul Forțelor Terestre ale Statelor Unite (US Army) din Europa și Africa.

Generalul american a precizat că România a făcut progrese esențiale în plan militar. România găzduiește un comandament de divizie multinațională NATO și va certifica un corp multinațional de armată, iar pentru protecția spațiului aerian a început să primească în dotare sisteme antiaeriene Patriot și sisteme de artilerie reactivă HIMARS.

Exercițiul „Defender-Europe 2021” va avea o amploare excepțională, pe două continente, Europa și Africa, întrucât ar urma să compenseze și lipsa de antrenament a trupelor Alianței Atlantice de pe parcursul anului 2020, când o serie de activități militare internaționale au fost anulate sau restrânse din cauza pandemiei.

 

“Planificăm să facem acest lucru în sud-estul Europei, astfel încât să putem exersa pe unele dintre liniile de comunicații și să lucrăm îndeaproape cu România și Bulgaria”

Christopher Cavoli,

General american

 

După cum se știe, România a făcut eforturi financiare și militare considerabile în ultimii ani pentru a-și spori capacitatea de apărare. Una dintre măsurile aprobate de Parlament a fost alocarea unui procent de 2 la sută din PIB pentru Apărare, pe baza căruia se cumpără armament modern, mai ales din SUA.

“SUA recunosc rolul României ca aliat de bază în zona Mării Negre şi pe Flancul de Est şi faptul că va continua să-şi dezvolte capacitatea de apărare în ritm susţinut, a teritoriului naţional şi a regiunii Mării Negre”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al Statelor Unite

 

Pe mandatul de ambasador la București al lui Adrian Zuckerman, România a primit în dotare unele dintre cele mai importante tipuri de armament din dotarea ei actuală.

Asemenea pregătiri militare ale NATO sunt atent monitorizate de țările din afara Alianței, mai ales de către Rusia. Moscova a acuzat în repetate rânduri NATO că urmărește creșterea tensiunilor în zona Mării Negre, pe care Rusia o consideră a fi foarte apropiată de frontiera ei. Este însă de amintit că zona cea mai importantă deținută de Rusia la Marea Neagră este peninsula Crimeea, pe care regimul Putin a ocupat-o în mod ilegal, de la Ucraina, în anul 2014. Nu întâmplător, în Crimeea se află cele mai importante forțe navale și aeriene ale Rusiei de la Marea Neagră. Un avertisment explicit în acest sens a lansat, anul trecut, și Adrian Zuckerman, în perioada în care acesta era ambasador al Statelor Unite la București.

“România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”, a avertizat, la București, ambasadorul Zuckerman. Potrivit acestuia, amenințările hibride venite din partea Rusiei „sunt reale și sunt apropiate” și deja afectează nu doar România ci și alte țări NATO, inclusiv Statele Unite.
“Deasupra Mării Negre, avioane rusești au hărțuit agresiv și periculos un avion american în spațiul aerian internațional. Au pus inutil în pericol viața echipajelor noastre. Mai există și multe alte acțiuni maligne, mai puțin vizibile, prin care Rusia încearcă să-și extindă sfera de influență. Acest tip de comportament al rușilor sporește permanent necesitatea unei capacități de apărare puternice aici, la granița de est a NATO”, preciza ambasadorul Statelor Unite.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ziua Muncii a adus proteste violente în mai multe orașe din Franța și Turcia

Proteste violente au loc, miercuri, în mai multe orașe din Franța și Turcia. Manifestările la care participă zeci de mii de oameni sunt organizate...

Experiența militarilor ucraineni cu un lansator de rachete românesc: „Am oprit pentru că fierbea”

Artileriștii din armata Ucrainei au vorbit, în permieră, despre experiența lor dobândită pe o armă românească pe care o folosesc în războiul contra Rusiei...

Un tânăr militar american acuzat de scurgere răsunătoare de documente clasificate „ secret de apărare” va fi urmărit penal de justiția militară

Un tânăr militar american acuzat de autorităţile federale de o scurgere răsunătoare de documente clasificate "secret de apărare" va fi de asemenea urmărit penal...
Ultima oră
Pe aceeași temă