Românii din Italia reclamă la Cotroceni abuzurile DNA în dosarul fabricat lui Eugen Șerbănescu

Românii din Italia reclamă la Cotroceni abuzurile DNA în dosarul fabricat lui Eugen Șerbănescu

Zeci de asociații ale românilor din Italia au adresat o scrisoare deschisă Președintelui Klaus Iohannis, cerându-i șefului statului să oprească ”abuzul la care este supus”, de către procurorii DNA, omul de cultură Eugen Șerbănescu.

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Mesajul de revoltă i-a fost transmis președintelui Klaus Iohannis marti, 30 iunie 2020, de către șapte organizații non-guvernamentale și însumează mai bine de 40 de asociații ale românilor din Italia, în contextul dosarului deschis de DNA împotriva lui Șerbănescu, fost consul al României la Bologna. Ignorând prevederile exprese ale Legii Cinematografiei, Parchetul Anticorupție îl acuză pe Eugen Șerbănescu, unul dintre primii formatori post-decembriști de opinie democratică, militant pentru implementarea în România a setului de principii și valori euro-atlantice. nici mai mult nici mai puțin decât că ar fi omis, abuziv, să oprească producția a 58 de filme românești a căror finalizare a întarziat peste termenul calendaristic de predare, neretragerea creditelor alocate cauzând, chipurile, un prejudiciu de circa 10 milioane de euro.

Cazul a fost prezentat de altfel în două anchete ample, publicate în România Liberă, una referitoare la mecanismul general de fabricare a dosarului, cea de a doua doua descriind procedura culpabilă de impunere instituțională a prejudiciului imaginat de procurori.

Iată mai jos și conținutul integral al scrisorii de protest semnată de ONG-urile românilor din Italia și adresată președintelui Klaus Iohannis:

„Stimate domnule presedinte,

Va scriem pentru a protesta si totodata pentru a va solicita sa opriti abuzul la care este supus Eugen Serbanescu, scriitor, fost redactor-sef adjunct al Romaniei Libere in anii ’90, pe vremea Seniorului Corneliu Coposu, fost purtator de cuvant al guvernului CDR, fost consul general la New York, Los Angeles si Bologna, actual editorialist la Romania libera, colaborator la Cotidianul si invitat pe cristoiublog, unul dintre primii formatori post-decembristi de opinie democratica si militant pentru implementarea in Romania a setului de principii si valori euro-atlantice.

Fata de perioada 2010-2013, in care a fost director la Centrul National al Cinematografiei, domnul Serbanescu este acuzat acum - la 7 ani de la parasirea institutiei - de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave din cauza ca nu a oprit productia - derulata de 9 producatori importanti - a 58 de filme a caror finalizare a intarziat peste termenul calendaristic de predare.

Intarzierile sunt un loc comun in industria cinematografica, cu atat mai mult in Romania, unde banii sunt putini, de multe ori finantatorii (altii decat CNC) se retrag in mijlocul derularii proiectului, producatorii fiind obligati la eforturi suplimentare pentru a duce la bun sfarsit productia, crescand astfel patrimoniul national. Pe langa faptul ca ar fi provocat un scandal international (multe dintre filme fiind coproductii internationale cu participare minoritar romaneasca), oprirea productiei, ceruta de DNA, ar fi provocat intr-adevar prejudicii, intrucat banii cheltuiti deja pana in acel moment (90-95% din bugetul de productie) ar fi fost pierduti.

Pe motivul halucinant al intarzierii in executie, actul de acuzare inventeaza un prejudiciu de aprox 10 milioane de euro, egal chiar cu suma alocata legal, prin concurs, de catre Consiliul de Administratie si cheltuita de catre producatori, cu documente contabile auditate, pentru productia filmelor respective. Mai mult, actul de acuzare decreteaza ca asa-zisul prejudiciu s-ar fi transformat in foloase necuvenite pentru producatorii care au cheltuit banii exact pe productia filmului, apoi au mers in strainatate si au castigat premii pentru Romania. Filmul Eu cand vreau sa fluier, fluier, medaliat cu Ursul de Argint la prestigiosul festival de la Berlin in anul 2010, este declarat prejudiciu de catre DNA la Bucuresti in anul 2020 si folos necuvenit pentru producator, din cauza ca n-a raportat cu periodicitate veniturile (care erau zero).

Mai mult, asa cum au relevat anchetele ziarelor si emisiunile de televiziune, socheaza in acest dosar maniera de fabricare a asa-zisei probe de prejudiciu pe traiectul corespondentei DNA-CNC, in care institutia de ancheta impune prejudiciul pe care-l doreste. Suntem siguri, domnule presedinte, ca – pe aceasta tema – consilierii dumneavoastra va pot furniza detaliie si cronologia care devoaleaza o instrumentare defectuoasa, cu iz de anii ’50, de care am crezut ca ne-am despartit pentru totdeauna.

Ne exprimam stupoarea si revolta fata de o asemenea maniera bolsevica, de reinventare a realitatii, inclusiv de fabricare de probe, departe de statul de drept pe care il credeam functional si efectiv in Romania de astazi, in special dupa alegerile castigate de dumneavoastra in iarna anului trecut.

Din informatiile noastre, intreaga industrie de film este scandalizata de acest dosar jignitor la adresa tuturor acelora care au participat, cu eforturi considerabile, la realizarea filmelor incriminate de DNA si care vad astfel ca munca lor, recunoscuta si rasplatita, la vremea respectiva, pe plan international, este considerata, astazi, in tara lor, prejudiciu.

Nu mai putin suntem scandalizati si protestam cu toata forta fata de prejudiciile de sanatate, financiare, profesionale si sociale la care este supus domnul Eugen Serbanescu, cunoscut in comunitatile de romani, si din Italia, si din Statele Unite, inclusiv printre fostii detinuti politici, atatia cati au mai ramas, pentru promovarea interesului national, a identitatii si spiritualitatii romanesti, pentru dialog si schimbarea democratica a relatiilor dintre romanii plecati in afara tarii si Statul roman, pentru ajutorul si asistenta oferite in nenumarate randuri. Daca in tara noastra de origine, in loc sa-i felicitam, am ajuns sa ne batem joc de oamenii de excelenta si sa dam curs delatiunilor venite din partea celor care ar trebui, intr-adevar, sa faca obiectul cercetarilor penale - atunci n-am ajuns bine deloc, domnule presedinte.

In speranta ca spiritul si litera acestei scrisori - daca vocea noastra conteaza catusi de putin - vor fi receptionate la Bucuresti, va multumim.

Cu deosebit respect,  

Eugen Terteleac – Presedinte Asociatia Romanilor din Italia

Organizatia “Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia” – 36 asociatii afiliate – Presedinte – Stefan Stanasel

Consiliul National Alianta Romanilor – Italia – Presedinte Marius Dogar

Asociatia „Decebal&Traian” – Reprezentant legal Ciobanu Elena

Asociatia „Mercuria Nova ODV” – Presedinte Zota Mihaela

Consiliul National Alianta Romanilor – Italia – Secretar General Adrian Nicolae Nita

Asociatia per il Mondo – Bologna Presedinte Doru Badea

Narcis Teodoreanu – sculptor

Cohn Oana – fotograf”.

Comentarii

loading...