10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRuda lui Carmen Palade se ocupă de mandatul de arestare emis pe...

Ruda lui Carmen Palade se ocupă de mandatul de arestare emis pe numele lui Alexander Adamescu

La data de 1 iulie 2013, Luminița Palade își începe mandatul de membru al Consiliului Superior  al Magistraturii.

Deși pe funcția ocupată de aceasta se află deja procurorul Elena Hach, aceasta fiind înlocuită și trimisă imediat după numirea Luminiței Palade la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Surse din presă, dar și din sistem au dezvăluit la acea dată că această numire a fost cel puțin controversată. Mai exact, DNA a deschis dosar penal împotriva lui George Bălan, membru CSM Secția Procurori, acesta demisionând împreună cu Marcel  Sâmpetru, consilier în cadrul CSM, eliberând astfel locul ce urma a fi ocupat de Luminița Palade.

Președintele Klaus Iohannis, absent de la înscăunarea Luminiței Palade

Luminița Palade, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, și-a depus proiectul de candidatură pentru funcția de vicepreședinte CSM în ianuarie 2016 și a și devenit vicepreședinte al CSM tot de la acea dată.

Judecătorul Mircea Aaron și Luminița Palade au concurat de unii singuri în 6 ianuarie 2016 pentru funcțiile  de președinte CSM și vicepreședinte CSM.

A fost prima dată în ultimii ani când preşedintele României a lipsit de la acest eveniment important pentru justiţie. Preşedintele Klaus Iohannis a fost reprezentat atunci de Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial.

Judecătorul Mircea Aaron și procurorul  Luminița Palade și-au dat avizul pentru numirea noilor şefi ai Parchetelor, dar şi pentru numirea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: Laura Codruța Kövesi în 28 martie 2016, Augustin Lazăr în 21 aprilie 2016 și Cristina Tarcea pe 8 septembrie 2016.

Procurorul Luminița Palade și Carmen Palade (Adamescu)

Procurorul  Luminiţa Palade (47 de ani) a fost membru în CSM din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 şi a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Magistratul a fost, între octombrie 2007 și aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului Inspecţiei Judiciare pentru procurori  al Inspecţiei Judiciare şi în perioada mai-decembrie 2009 inspector în cadrul Corpului de Control al ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.

De asemenea, între ianuarie 2010 și iunie 2013, Luminiţa Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a întors în anul 2017.

Luminița Palade lucrează de 19 ani ca procuror și este membru CSM din anul 2013, iar printre obiectivele sale pentru un mandat de vicepreședinte al instituției se numără finalizarea Manualului de management judiciar sau dezvoltarea unor proiecte comune cu Consiliul Procurorilor  din Moldova. Soțul său, Constantin C. Palade, a lucrat și a prestat activități de regizor artistic, producție TV și reporter la TVR, Antena 1, Money TV, Money Channel, Realitatea TV etc. prin firmele  SC SINEVIZYON TV PRODUCTION SRL și SC Bivolul Advertising SRL, S.C. Realitatea Media S.R.L. până în 2010, iar din 2011 prin SC Murad Broadcast Corporation SRL, Plan B Production SRL, SC Creative Media Ideas SRL și SC Aliat Media SRL – după cum reiese chiar din declarațiile de avere depuse de Luminița Palade.

Este fiul  lui Palade Cosma (Cornel), de profesie electrician, care este fratele lui Palade Costache, fost șef al spionajului economic din  Securitate în anii 1972-1984, tatăl lui Carmen Palade – informații de la Evidența Populației Bacău.

Sursele de încredere din presă informate de rudele familiei Palade, respectiv Radu Palade, ne-au precizat că cele două familii au relații foarte apropiate, ajutându-se de multe ori  de-a lungul timpului.

Astfel, Constantin C. Palade ar fi avut în urmă cu circa 10 ani nevoie de o operație costisitoare la un spital din  București.

Atunci a fost ajutat de către vara sa primară Carmen Palade cu o sumă consistentă de bani.

Și Rani vizitează regulat bunicii din Bacău, dar și familia unchiului mamei sale.

Declarațiile de avere ale Luminiței Palade, demne de toată smerenia

Deși extrem de dichisită și cochetă și cu un câștig lunar de 27.800 lei, la care se adaugă sporuri în valoare de 7.819 lei pentru solicitare neuropsihică și condiții deosebite, doamna procuror  Palade, conform declarațiilor sale, nu deține nici bijuterii care să însumeze peste 5.000 de euro și pare să conducă de 17 ani și, respectiv, 12 ani aceleași autoturisme – Fiat și Skoda. Tot conform declarației de avere, doamna Palade uită să menționeze câștigurile soțului pe anul 2015, conform declarațiilor de avere.

Mandatele de arestare europene, în sarcina Parchetului condus de Luminița Palade

Conform Raportului Ministerului Public pe anul 2017, la punctul B. Activitatea de cooperare judiciară internaţională desfășurată de parchetele de pe lângă curţile de apel şi parchetele din circumscripțiile teritoriale ale acestora.

În anul 2017, parchetele de pe lângă curţile de apel şi parchetele din circumscripţiile teritoriale ale acestora au avut de soluţionat un număr de 9.341 lucrări de cooperare judiciară internaţională, din care 6.369 au fost soluţionate (anexa nr. 13).

În principal, dosarele au avut ca obiect cereri  privind executarea mandatului european de arestare, transferuri şi preluări de proceduri penale, în care statul român a fost stat solicitat, transferarea persoanelor condamnate, în care statul român a figurat ca stat de executare, precum  şi cele  de asistenţă judiciară internaţională, în special de comisii rogatorii, în care România a figurat ca stat solicitat.

Cu alte cuvinte, soția vărului lui Carmen Palade Adamescu, Luminița Palade, este cea care se ocupa de mandatul de arestare european al lui Alexander Adamescu.

Procurorul  DNA care a cerut  și i s-a încuviințat, pe 25 martie 2016, mandatul de arestare pe numele lui Alexander Adamescu este nimeni altul decât procurorul Matei Adrian George, despre care jurnalista Sorina Matei a scris și a și publicat pe pagina sa de Facebook documentul de aducere în funcție semnat de către Luminița Palade în data 15 martie 2016 – redăm mai jos și declarația Sorinei Matei.

„Procurorul din Dosarul Bombonica/Secretare/Dragnea, care ar putea avea legătură  cu  Brasil,  este Matei   Adrian  George.  Servil   și  slăbuț,  căruia  i  se distribuie toate dosarele «delicate», inclusiv  Microsoft 2, în care n-a mai făcut nimic. Matei  Adrian  George  a fost adus în DNA recent, în martie  2016,  de  la Parchetul  de   pe   lângă  Tribunalul  București  la  «recomandarea»  lui  Adrian Ciocîrlan de  la SRI  și  pus  primul  pe  listă,  spun surse  judiciare.  Procurorul, apropiat  al  şefei  DNA, nu a avut  rezultate  notabile  până  în  prezent“, scrie Sorina Matei pe Facebook.   

Chermezele SRI

Rudele lui Carmen Palade (Adamescu), la masă cu călăii lui Dan Adamescu

Dan Andronic a dezvăluit petrecerile organizate în 2013 și 2014, cu prilejul zilei de naștere  a lui  Florian  Coldea  din celebra  vilă  K2  a SRI,  situată  pe Bulevardul  Mircea  Eliade  nr. 40  din Capitală,  acolo  serbându-și  ziua  de naștere  și fostul director al  SRI  George Maior. La  ziua  de naștere  a lui Coldea erau prezenți atât politicieni, cât  și oameni extrem de importanți din  justiție, procurori și judecători. Din rândul politicienilor, Andronic  îi nominalizează   pe   Victor  Ponta,   Gabriel   Oprea,   Liviu  Dragnea,   Robert Cazanciuc, Vasile Blaga sau Vasile Dâncu. Alături de aceștia, la petreceri ar  fi  luat  parte  șefa  DNA,  Laura  Kövesi, fosta  șefă  ICCJ  Livia  Stanciu, judecătorul  ICCJ  Horia  Valentin  Șelaru,  procurorii Codruț Olaru,  Luminița Palade și Bogdan Licu.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă