6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNATO cere Rusiei să anuleze decizia de a bloca Marea Neagră

NATO cere Rusiei să anuleze decizia de a bloca Marea Neagră

Conducerea NATO și Departamentul de Stat al Statelor Unite au reacționat, ieri, față de un anunț șocant al Rusiei de a opri intrarea navelor militare străine în unele regiuni ale Mării Negre. Decizia Rusiei este cu atât mai surprinzătoare cu cât ea pare a fi pur militară, fără a fi asumată de vreun politician de la Moscova. Agenția de presă a Rusiei, TASS, prezenta, ieri, un anunț al Departamentului de Stat al SUA, potrivit căruia “Statele Unite își exprimă profunda îngrijorare cu privire la planurile Rusiei de a bloca vase ale unor Forțe Navale străine și nave de stat în părți ale Mării Negre”.
Abia la finalul acelei știri, agenția rusă de presă amintea că, potrivit unui comunicat al Departamentului de navigație și oceanografie al Ministerului rus al Apărării, în perioada 24 aprilie – 31 octombrie 2021, “navigația navelor străine și a altor nave de stat în unele părți ale Mării Negre în apele teritoriale ale Rusiei va fi suspendată”.
 
Agenția rusă TASS recunoaște că respectivul comunicat, emis de un simplu Departament din Ministerul rus al Apărării, “nu a indicat un motiv special pentru această decizie” de a interzice accesul navelor străine. În lipsa oricărui alt semnatar al respectivei interdicții, ea îi poate fi atribuită ministrului rus al Apărării, Serghei Shoigu.
 
“De la 24 aprilie la 31 octombrie, navigația navelor militare străine și a altor nave de stat în unele zone ale Mării Negre în apele teritoriale ale Rusiei va fi suspendată”
 
Serghei Shoigu,
Ministrul rus al Apărării
 

Decizia Rusiei s-ar referi în mod special la o zonă din jurul peninsulei Crimeea, aceasta fiind un teritoriu al Ucrainei, pe care Rusia îl ocupă în mod ilegal. Deci spațiul maritim din jurul Crimeii oricum nu face parte din apele naționale ale Rusiei, ci din cele ale Ucrainei. Moscova nu indică motivul acestei interdicții de circulație.

“Militarizarea continuă a Rusiei în Crimeea, Marea Neagră și Marea Azov reprezintă amenințări sporite pentru independența Ucrainei și subminează stabilitatea unei zone mai largi”

Oana Lungescu,
Purtător de cuvânt al NATO
 
În numele Alianței Atlantice, purtătoarea de cuvânt a NATO a subliniat că decizia Rusiei e o nouă amenințare pentru stabilitatea Ucrainei și a celorlalte state din estul Europei.
 
 
Peninsula Crimeea este cea mai militarizată zonă a Mării Negre și este situată la doar 600 de kilometri de București – dacă se socotește în linie dreaptă, așa cum ar putea zbura, de exemplu, avioanele de luptă ale Rusiei care au baza în Crimeea.

Acesta este contextul în care, acum o săptămână, NATO a avut o reuniune extraordinară online, a miniștrilor de Externe și ai Apărării din țările aliate. România a fost reprezentată de miniștrii Bogdan Aurescu (Externe) și Nicolae Ciucă (Apărare). S-a discutat despre retragerea NATO din Afganistan și despre amenințarea Rusiei asupra Europei. Potrivit unui comunicat transmis ulterior de Ministerul Afacerilor Externe al României, ministrul Bogdan Aurescu “a exprimat preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră”.

“Statele NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”, a precizat, la rândul său, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

În paralel, Comandamentul militar din Europa al SUA (EUCOM) a ridicat nivelul de alertă la cel maxim, iar Statele Unite confirmă că au consultări cu aliații lor, cu privire la situația din estul Europei.

“Discutăm preocupările noastre cu privire la această creștere a tensiunilor și a încălcării armistițiului și a tensiunilor regionale cu aliații NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de revista militară americană Stars and Stripes.

Una dintre deciziile aliaților europeni este retragerea acasă, din Afganistan, a trupelor lor, urmând exemplul celor ale SUA, iar această decizie politico – militară se suprapune cu creșterea amenințărilor, din partea Rusiei, împotriva Europei de Est.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă