15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSancțiune pentru rezultatul alegerilor? Președintele Autorității Electorale – acuzat de plagiat

Sancțiune pentru rezultatul alegerilor? Președintele Autorității Electorale – acuzat de plagiat

Până în ziua de duminică, 4 octombrie, Biroul Electoral Central a centralizat și a anunțat rezultatele oficiale ale alegerilor locale din 27 septembrie 2020.

Imediat după aceea, la data de 5 octombrie 2020, în spațiul public  a apărut acuzația că președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a comis un plagiat în teza lui de doctorat.

AEP este instituția care gestionează permanent activitatea electorală din România, fiind practic coordonatoarea Biroului Electoral Central. Astfel, Legea 208/2015 afirmă că “la nivel național se constituie un Birou Electoral Central, format din 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și din cel mult 12 reprezentanți ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, conform legii, precum și un reprezentant desemnat de grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților”.

Acestea sunt contextul și momentul în care președintele AEP a fost acuzat de plagiat. Prima acuzație a fost prezentată, cu argumente, la data de 5 octombrie, pe site-ul jurnalistei Emilia Șercan – recunoscută pentru experiența ei în investigarea unor asemenea fraude științifice.

Ca să investighezi un plagiat trebuie mai întâi să știi pe cine să verifici – de exemplu să-ți sugereze cineva numele persoanei asupra căreia să-ți focalizezi atenția. Apoi trebuie să obții textul oficial al lucrării pe care o suspectezi de plagiat, să verifici acest text cu ajutorul unor programe specializate și eventual să ceri opinia unor autorități recunoscute, care să confirme sau să infirme că datele prezentate de soft-ul de verificare (probabilitatea ca lucrarea să fie plagiată) sunt plauzibile.

Evident că toată această procedură durează. În cazul lui Florin Mitulețu-Buică, lucrarea lui de doctorat a fost finalizată în anul 2016 – iar acuzația de plagiat este lansată acum, în anul 2020.

 

„Similitudinile nu sunt întotdeauna identice cu plagiatul. Gradul de similitudine reprezintă măsura în care un document se potrivește sau este identic cu alte surse. Conducătorul de doctorat sau specialiștii din comisia de îndrumare și / sau comisia de susținere a tezei, după analiza raportului de similitudine, pot sesiza și / sau decide dacă teza de doctorat conține preluări neautorizate sau suspiciuni de plagiat”

Ioan Aurel Pop,

Președintele Academiei Române

„Chiar și la Facultatea de Drept, legea dreptului de autor era o materie tratată cu superficialitate, deși furtul dreptului intelectual tot un furt este. Dar dacă nu a existat o presiune publică pe subiect, nu prea avem nici cazuri anchetate de procurori”

Cristi Danileț,

Judecător

 

Este șantajabilă o persoană publică, după ce a comis un plagiat?

Da, pentru că o asemenea faptă atrage sancțiuni care pot merge până la anularea titlului științific obținut, cu pierderea unor drepturi financiare.

Este demonstrată acuzația că președintele AEP a plagiat?

Deocamdată există informații acuzatoare prezentate de jurnaliști, urmate de replica președintelui AEP, care este echivocă.

 

 

Florin Mitulețu Buică, de profesie jurist, a fost numit vicepreședinte al AEP în anul 2015, de către Victor Ponta – care la acel moment era prim-ministru și lider al PSD.

În anul 2016, Mitulețu Buică a obținut titlul de Doctor în domeniul  “Informații și Securitate Națională” la Universitatea Națională de Apărare din București. În perioada 2018 – 2018, Buică a deținut funcția de secretar general al AEP, iar în anul 2019, la propunerea PSD, Parlamentul a aprobat promovarea lui Mitulețu Buică în funcția de președinte al AEP.

Mandatul de președinte durează opt ani, ceea ce înseamnă că, tot sub conducerea lui Mitulețu Buică, AEP va superviza alegerile parlamentare din decembrie 2020 (care eventual se vor amâna până la începutul anului 2021), precum și alegerile prezidențiale din anul 2024.

Chiar dacă jurnaliștii care au informat despre plagiatul lui Buică au fost de bună-credință, un mare semn de întrebare este legat de momentul în care acest plagiat, vechi de patru ani, este făcut public.

Persoana care a sugerat să fie cercetat Buică (o cercetare care, într-adevăr, pare să confirme plagiatul) ar putea fi unul dintre politicienii nemulțumiți de rezultatul final al alegerilor din 27 septembrie 2020. Oficial, PNL și USR – PLUS s-au declarat mulțumiți de rezultatele votului. UDMR a avut rezultatele așteptate. Nemulțumiți au fost PSD, PRO România și PMP. Datele legate de trecutul lui Buică (inclusiv privind problemele de la teza lui de doctorat) se puteau găsi, cel mai probabil, la PRO România (partid condus de Victor Ponta) sau la PSD (partidul care l-a lansat pe Buică).

Întrebat de jurnalista Emilia Șercan dacă el, personal, consideră că a plagiat, actualul președinte al AEP a răspuns ambiguu: “Nu aș putea să spun asta, pentru că potrivit verificărilor antiplagiat nu aș putea spune că am plagiat”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă