7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe confirmă dezvăluirile „României libere”. De la Alba Iulia s-au furat obiecte...

Se confirmă dezvăluirile „României libere”. De la Alba Iulia s-au furat obiecte de patrimoniu

Drept răspuns la întrebările trimise de ziarul “România liberă” și după dezvăluirile prezentate în ziarul nostru, Ministerul Culturii ne-a transmis un răspuns în care confirmă dispariția unor obiecte din patrimoniul Bibliotecii Naționale a României.

Întrebările noastre au fost trimise la data de 22 martie 2021, iar răspunsul a fost expediat de Ministerul Culturii la data de 2 aprilie 2021 – deși acest răspuns poartă un număr de înregistrare (de ieșire), la cabinetul ministrului, din data de 30 martie.

“În urma inventarierii încheiate în luna ianuarie 2020, s-a constatat lipsa a 4 bunuri culturale mobile, din categoria obiectelor muzeale”, precizează Ministerul Culturii.

Interesant este faptul că acest răspuns, deși este transmis de la cabinetul ministrului, nu poartă semnătura ministrului Bogdan Gheorghiu.

În dreptul numelui ministrului Bogdan Gheorghiu, înainte de semnătură apare litera P (“pentru”). Deci ministrul Culturii își asumă răspunderea pentru această declarație, dar n-o semnează cu mâna lui. Potrivit informațiilor noastre, la inventarul de la Filiala Batthyaneum s-a constatat lipsa a patru obiecte din aur.

“Patrimoniul filialei este de 116.392 bunuri culturale mobile. În urma inventarierii s-a constatat lipsa a 4 bunuri culturale mobile, din categoria obiectelor muzeale”

Bogdan Gheorghiu,

Ministrul Culturii

Fiind vorba de obiecte muzeale, valoarea lor este mult mai mare decât a aurului cuprins în ele, pentru că asemenea obiecte nu se pot confecționa acum și nici nu se mai pot cumpăra legal, ca niște simple bijuterii. Nici Ministerul Culturii nu ne-a precizat și nici sursele noastre n-au putut estima valoarea pagubei.

“Nu am propus o administrare comună a Statului Român şi a Vaticanului asupra clădirii Batthyaneum de la Alba Iulia, ci am pledat exclusiv pentru găsirea unei soluţii amiabile privind încetarea litigiului existent”

Vlad Alexandrescu,

Fost ministru al Culturii

Fostul ministru Vlad Alexandrescu spunea că un parteneriat România – Vatican ar fi facilitat obținerea de fonduri europene pentru Biblioteca Națională a României.

Surse din cadrul Bibliotecii Naționale susțin că această instituție de cultură are un mare deficit de personal și că, la nivelul conducerii centrale, de la București, managerii „se schimbă pe bandă rulantă”. În asemenea condiții, acești manageri nu au timp să ajungă și până la filiala Batthyaneum, pentru a verifica problemele de la Alba Iulia.

Ministerul Culturii precizează că Biblioteca Națională a României are în total circa 200 de angajați, dintre care zece persoane sunt cele angajate la filiala Batthyaneum. Se pare că, dintre aceștia zece, patru sunt paznici, iar o persoană este femeie de serviciu – deci doar cinci sunt specialiști.

Acum câteva zile, doi bibliotecari, Ana-Maria Grigoruț și Vasile-Zsolt Grigoruț, au difuzat chiar o “Scrisoare deschisă” în care atrăgeau atenția asupra situației de la Batthyaneum.

“În secolul XXI când deja vorbim de lumi și medii inclusiv științifice fizice și digitale, Filiala din Alba Iulia nu beneficiază de nici un instrument digital de accesare a patrimoniul deținut, chiar dacă au existat și momente când s-au cheltuit sume însemnate din resurse publice pentru digitizarea unei părți infime din patrimoniul scris și tipărit al acesteia”, semnalează scrisoarea semnată de cei doi bibliotecari.

Ei arată că Filiala Batthyaneum deține manuscrise, tipărituri, precum și obiecte muzeale diverse, cum ar fi colecții de tablouri, colecții numismatice, colecții de mostre de dantele, colecții de minerale, obiecte de cult, tăblițe cu scrieri vechi (inclusiv cuneiformă), colecție de hărți vechi, precum și gravuri, toate fiind greu de gestionat și chiar puse în pericol în lipsa unui inventar actualizat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă