13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăȘefa DNA: Mihaela Iorga a greșit termenul de prescripție. Dosarul Microsoft este...

Șefa DNA: Mihaela Iorga a greșit termenul de prescripție. Dosarul Microsoft este un caz izolat

“Am cerut aviz de urmarire penala pentru cei 6 ministri in dosarul Microsoft, pentru ca procurorul de caz a considerat ca termenul de prescriptie se calculeaza de la data efecturarii ultimelor plati si el nu era implinit, iar practica judiciara era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal in 2014 si discutia despre legea penala mai favorabila.

Daca nu ceream avizele de urmarire penala pentru cei sase ministri, noi nu am fi putut face investigatii, nu puteam administra probe. Avizul e o conditie prealabila pentru a face cercetari si nu am fi facut cele 4 rechizitorii in dosarul Microsoft, pentru care avem deja condamnari definitive pentru o parte dintre persoane.

Solicitarea avizelor nu a intrerupt prescriptia, ci doar un act de urmarire penala o poate face, cum ar fi comunicarea catre suspect a ordonantei prin care a primit aceasta calitate. Pentru anumite persoane dna procuror Iorga, desi obtinuse avizul inainte de prescriere, a inceput urmarirea penala la cateva zile dupa implinirea termenului, motiv pentru care a si fost sesizata Inspectia Judiciara.

In aceste rechizitorii s-au pus masuri asiguratorii pana la concurenta intregului prejudiciu”, a declarat Laura Codruța Kovesi, pentru Ziare.com.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat vineri că reprezintă un caz izolat situaţia din dosarul Microsoft, în care faţă de şase foşti miniştri s-a dispus clasarea cauzei deoarece faptele s-au prescris, iar faţă de altul pentru că nu a existat fapta.

“Este o situaţie pe care nu ne-o dorim, nu ne-am dorit-o. Cu siguranţă poate să arunce o umbră de îndoială asupra a ceea ce fac procurorii din DNA, dar este un caz izolat şi nu trebuie să generalizăm. Procurorii din DNA îşi fac treaba, lucrează corect. Nu ştim dacă în acest caz s-a lucrat cu rea-credinţă sau nu, pentru că este o verificare disciplinară în curs, dar, de fiecare dată când au apărut probleme cu privire la conduita unui procuror (…) şi am considerat că acel procuror a greşit într-un fel sau altul, am dispus măsurile legale”, a declarat Kovesi, la Digi 24.

Ea a susţinut că instituţia pe care o conduce a dat dovadă de transparenţă în acest caz şi a prezentat public situaţia.

“Noi şi cu comunicatul de presă am încercat să explicăm ce s-a întâmplat, nu am ascuns nici această situaţie că un procuror a început urmărirea penală după ce s-a împlinit termenul de prescripţie. Nu cred că există instituţii perfecte care să lucreze cu oameni perfecţi, important este cum te raportezi atunci când ai o problemă”, a spus şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi a adăugat că nu are cunoştinţă de existenţa unor asemenea situaţii şi în alte dosare.

“Deocamdată nu pot să spun că mai avem astfel de situaţii şi măsurile interne pe care noi le-am luat sunt pentru a preveni astfel de situaţii, mai ales că în toate dosarele în care se depăşeşte termenul de un an, facem verificări nu doar de către procurorii-şefi din DNA, se fac verificări inclusiv de către Inspecţia Judiciară”, a precizat Kovesi.

Procurorii anticorupţie au dispus, în urmă cu o zi, clasarea cauzei faţă de foştii miniştri Dan Nica, Silvia Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, cercetaţi pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, cauza a fost clasată pe motiv că faptele au fost prescrise în cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 – iulie 2004, Silvia Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister, şi Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005.

Procurorii anticorupţie au dispus anterior clasarea cauzei în dosarul Microsoft şi faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. Soluţia de clasare a fost dispusă pe 8 ianuarie 2018, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

“S-a dispus soluţia clasării conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât în cazul infracţiunilor reţinute în sarcina lor (constând în iniţierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000 – 2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menţionat mai sus) s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, se arăta în comunicatul DNA.

În cazul lui Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, s-a dispus soluţia clasării pe motiv că “fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă