7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăȘeful DIICOT vine cu noi lămuriri în cazul Luiza Melencu

Șeful DIICOT vine cu noi lămuriri în cazul Luiza Melencu

Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, a afirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3,  că prelevarea probelor biologice de la mama Luizei Melencu este necesară pentru continuarea urmăririi penale. Bănilă a precizat că este nevoie de ADN mitocondrial, care poate fi prelevat doar de la mamă, care să fie analizat într-un laborator din Statele Unite.

”Noi am dispus o comisie rogatorie în SUA pentru a ne sprijini în efectuarea unei noi expertize de tip ADN printr-un procedeu care nu e omologat în România. Avem nevoie de probe de comparație pe care să le ridicăm de la mama Luizei. Este vorba despre un ADN mitocondrial pe care trebuie să îl recoltăm și, așa cum s-a comunicat, acest ADN se transmite pe linie maternă, doar de la mamă putem avea probe de comparație”, spus procurorul-șef al DIICOT.

El a spus că citarea inițială a mamei Luizei Melencu a avut ca scop și informarea familiei privind necesitatea acestei probe. ”Este o probă absolut necesară pentru a continua urmărirea penală pentru persoana suspectă. Dumneaei a refuzat să se prezinte prima dată, drept pentru care a fost citată să se prezinte a doua oară, iar pentru că nu s-a prezentat nici a doua oară, a fost trimisă o amendă. Acest mandat s-a dorit a fi pus în executare.

Bănilă a spus că intervenția poliției la locuința familiei Luizei Melencu a fost una legală. ”Nu s-au dus într-un exercițiu de forță excesivă. La fața locului a fost trimis un ofițer de poliție judiciară, care este delegat de procurorii DIICOT să execute această activitate (…) Personalul medical care s-a prezentat ca urmare a apelului de la 112 va preciza că e o problemă medicală, cei însărcinați pentru mandatul de aducere vor consemna în consecință”, a spus procurorul.

Felix Bănilă s-a arătat încrezător că se va găsi o soluție pentru prelevarea de ADN de la mama Luizei. ”Prelevarea de probe se va face de un personal specializat. De aceea e nevoie de prezența ei, într-un anume loc. Personalul acesta poate veni la sediul DIICOT”, a conchis magistratul.

Mai mulţi jandarmi şi poliţişti s-au prezentat vineri după-amiază în localitatea Dioşti, la locuinţa familiei Melencu, ca să o ducă pe mama Luizei la DIICOT pentru prelevarea de noi probe biologice. Femeia refuză să meargă, iar bunicul fetei a ameninţat că îşi dă foc și și-a turnat pe corp benzină, potrivit News.ro.

Autorităţile s-au prezentat la locuinţa familiei după ce Monica Melencu a refuzat să se prezinte la DIICOT, unde a fost citată, şi după ce instanţa de judecată a emis un mandat de aducere.

Mama Luizei Melencu refuză însă să părăsească locuinţa, iar familia femeii a chemat ambulanţa, după ce acesteia i s-a făcut rău.

La un moment dat, bunicul tinerei dispărute a ameninţat că se va autoincendia, moment în care jandarmii au intervenit şi l-au convins să renunţe la gest.

„Pentru ce să mergem să dăm declaraţii? Eu nu sunt sigur că vom ajunge în cuşca cu lei, acolo şi ne vom rezuma numai la atât! (…) Se poartă cu mănuşi cu Dincă, cu hoţii, cu infractorii”, a afirmat bunicul tinerei.

Rudele Luizei susţin că nu mai au încredere în autorităţi, după ce timp de cinci luni au primit foarte puţine date despre ea, şi declară că au convingerea că fata este încă în viaţă.

Poliţia Română a anunţat că mandatul de aducere pe care îl pun în executare poliţiştii din Dolj este eliberat de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, şi că poliţiştii şi jandarmii acţionează în baza art 266 CPP.

Cele mai citite

SRI, mesaj de Ziua Poliției Române. “Promitem că dorințele puse astăzi rămân între noi”

Cu o abordare plină de înțelepciune și respect, Serviciul Român de Informații (SRI) și-a demonstrat încă o dată măiestria în transmiterea de urări cu...

Sfinţirea capelei le oferă ocazia parlamentarilor de a reflecta la menirea lor, spune Ciucă

În Palatul Parlamentului a fost amenajată o capelă ortodoxă. Aceasta a fost inaugurată luni, 25 martie, iar Nicolae Ciucă susține că Patriarhia Română şi...

Simona Halep o face praf pe Wozniacki: „Ar trebui să citească decizia mai bine. Şi dacă nu o înţelege, să i se traducă”

Simona Halep a revenit în România după ce săptămâna trecută a participat la turneul WTA de la Miami, primul de după ridicarea suspendării în...
Ultima oră
Pe aceeași temă