15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDosarul “Șoșoacă împotriva României”. Statul român este dat în judecată în folosul...

Dosarul “Șoșoacă împotriva României”. Statul român este dat în judecată în folosul democrației

Cel mai controversat parlamentar de la București, senatoarea Diana Șoșoacă, a declarat, în exclusivitate pentru „România liberă”, că împotriva statului român a fost depusă o nouă reclamație internațională.

Efectul acestei reclamații este că “ar putea urma și sancțiuni” împotriva României, ne-a precizat, într-o convorbire telefonică, senatoarea și avocata Diana Șoșoacă.

Întrebată dacă acest demers este în folosul României, senatoarea Șoșoacă ne-a răspuns astfel: “Dacă e vorba de sancțiuni, în folosul României – nu, dar în folosul democrației – da”.

Diana Șoșoacă ne-a făcut aceste precizări exact în ziua în care Biroul Permanent al Senatului a sancționat-o cu un avertisment scris, acesta fiind primul caz de parlamentar sancționat în actuala sesiune a Legislativului. Sancțiunea a fost decisă în urma unui raport depus de Comisia Juridică din Senat, raport care semnala că senatoarea independentă a comis „abateri de la deontologia parlamentară”.

Senatoarea Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice din Senat, anunța despre colega senatoare Șoșoacă faptul că a comis cinci abateri, printre care se numără nerespectarea legilor și a prevederilor regulamentului Parlamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, precum și un comportament injurios la adresa altor membri ai Parlamentului.

„Cu majoritatea voturilor membrilor Comisiei au fost constatate un număr de cinci abateri de la prevederile Regulamentului, care se subscriu aplicării unei sancțiuni”

Iulia Scântei,

Președintele Comisiei Juridice

Se știe că, după ce membrii AUR au anunțat excluderea din rândul lor a Dianei Șoșoacă, între aceasta și foștii ei colegi de partid a început un război al declarațiilor. Copreședintele AUR, George Simion, a încercat să salveze aparențele, spunând că încă o apreciază pe senatoarea Șoșoacă, dar fără a-i sugera vreo variantă de împăcare.

“Diana a tot avut sincope. Când se lua de Biserică, când este cu Biserica. Sper să rămână pe linia asta. Ea este o victimă, gloria și lumina reflectoarelor i-au luat ochii”

George Simion,

Copreședinte AUR

Imediat după aceea, liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat receptiv la ideea unei cooptări în partidul său a senatoarei Șoșoacă, dar ea nu și-a manifestat interesul în acest sens.

 

Până la momentul în care Diana Șoșoacă va oferi detalii suplimentare, se poate deduce că plângerea formulată împotriva României are legătură cu sancționarea ei de către Senat, după ce senatoarea Șoșoacă insista să intre la o ședință a Comisiei Juridice, condusă de senatoarea Iulia Scântei, care îi refuza accesul. În cele din urmă, senatoarea Șoșoacă tot a a intrat în sala de ședință.

După acel incident, Comisia Juridică a întocmit un raport în care preciza următoarele: „Încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”. În sprijinul acestor acuzații erau prezentate extrase din stenogramele mai multor ședințe ale Senatului.

„Membrii Comisiei au identificat în cuprinsul stenogramelor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președintele de ședință doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă pentru a purta o mască de protecție corespunzătoare pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, iar domnia sa nu a dat curs solicitării folosind argumente negaționiste față de fenomenul pandemic și minimalizând rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilor”, afirma Comisia Juridică.

“Vă anunț că voi sesiza pe lângă instituțiile statului român, inclusiv instituțiile internaționale cu prerogative în apărarea drepturilor omului, mai ales cu privire la discriminarea subsemnatei pe criterii de religie și etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate juridică, având în vedere că subsemnata sunt de profesie avocat, dar și cu privire la declarațiile politice pentru care niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la libera exprimare și libertatea de opinie”, a răspuns senatoarea Șoșoacă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă