2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăForțele speciale au anihilat grupul Pentaguard

Forțele speciale au anihilat grupul Pentaguard

O grupare de hackeri care a comis deja atacuri informatice asupra României a fost anihilată printr-o acțiune comună a forțelor de ordine din România și din Republica Moldova.

Pornind de la informații oferite de SRI, procurorii specializați în Crimă Organizată (DIICOT) și ofițeri de poliție judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) au percheziţionat trei locaţii din București, reușind să destructureze un grup infracţional specializat în operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi fals informatic, anunță un comunicat al DIICOT.

Simultan cu intervenția din România a fost făcută o percheziţie şi pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unei comisii rogatorii transmise de procurorii de la București autorităţilor judiciare de la Chișinău.

Anchetatorii români consideră că, la începutul anului 2020, a fost constituită o grupare infracţională organizată, formată din patru persoane, care a activat în mediul virtual  sub titulatura Pentaguard.

„Obiectivul grupării urma să ţintească două paliere execuţionale, respectiv: deţinerea de aplicaţii informatice destinate a fi folosite în atacuri informatice specifice de tip SQl Injection şi Defacement, având ca finalitate, accesarea neautorizată, urmată de compromiterea conţinutului şi după caz, sustragerea datelor informatice stocate, acţiuni ce au avut drept ţintă domenii web ce găzduiau site-urile mai multor instituţii publice (instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, guvernamentale) şi private (instituţii financiar- bancare, culturale, educaţie, etc), din România şi Republica Moldova şi deţinerea şi dezvoltarea de aplicaţii informatice maliţioase – malware, în scopul utilizării lor în atacuri informatice de tip rasomware – cryptolocker (criptarea datelor informatice şi blocarea implicită a funcţionării legitime a acestora) şi R.A.T. (Remote Acces Troian – controlul de la distanţă a computerului ţintă)”, a explicat comunicatul DIICOT.

IMPLICAȚIE

Calculatoare blocate, site-uri compromise

Prin astfel de atacuri, membrii grupării Pentaguard aveau ca scop blocarea, restricţionarea accesului şi perturbarea sistemelor informatice, precum şi accesarea şi alterarea frauduloasă a conținutului unor domenii web.

„Prin acest tip de atac, exista posibilitatea blocării şi perturbării grave a funcţionării infrastructurilor informatice ale spitalelor respective, ce joacă un rol determinant şi decisiv în acest moment pentru combaterea pandemiei cu noul Coronavirus”

DIICOT

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă