11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStanbox vrea 5 milioane de euro de la Unirea Shopping Center

Stanbox vrea 5 milioane de euro de la Unirea Shopping Center

Coincidență sau nu, după ce au invocat în mod fals faptul că nu li s-a permis accesul într-un spațiu ce de fapt nu le aparține, frații Stan au cerut de la Unirea Shopping Center S.A. plata unor despăgubiri de 10 milioane de lei. Adică exact cât să le acopere datoriile pe care ei le-au făcut de-a lungul timpului față de bănci și partenerii de afaceri. În apel, au revenit și și-au majorat pretențiile, pe baza unor expertize mincinoase, la 5 milioane de euro. Totul pentru un spațiu ce pretind că nu l-au putut utiliza.

Deși acum pretind că Unirea Shopping Center S.A. le-a ucis afacerea, în ianuarie 2007 frații Stan au decis să își închidă 26 de puncte de lucru. Toate înainte de expirarea contractelor de închiriere. Așadar, afacerea Stanbox a fost pusă la pământ chiar de acționari.

O găselniță de… două milioane de euro

Din anul 2010, firma Stanbox Music SRL se judecă cu Unirea Shopping Center S.A. solicitând despăgubiri enorme pentru faptul că nu i se permite accesul la magazinul deținut în cadrul magazinului Unirea prin strada Negru Vodă, ci prin strada Mămulari. O găselniță absolut banală, dar care prin manipulare a ajuns să determine o instanță de judecată să se pronunțe în favoarea reclamanților, aprobând plata unor despăgubiri, la fond, de… două milioane de euro. Deși contractul nr. 166/14.05.1997 încheiat între Stanbox Music SRL și Unirea Shopping Center S.A. prevedea clar faptul că accesul la locația din complexul comercial se va realiza prin strada Mămulari, frații Stan au încercat mereu să forțeze înțelegerea.

Au început în anul 2005 să pretindă faptul că Unirea Shopping Center S.A. a interzis accesul auto al Stanbox Music SRL în curtea interioară și că i se obstrucționează și accesul la spațiul comercial, deși intrarea în magazine se făcea direct din Piața Unirii, prin gangul de acces al publicului la restaurantul McDonald’s.

Când afacerile au început să le-o ia la vale, frații Stan au mers până într-acolo încât au pus lacăte pe ușile magazinului lor, pre-tinzând, din nou, că magazinul nu le poate funcționa dacă nu au acces auto prin strada Negru Vodă, nu doar prin strada Mămulari. Ca atare, au cerut instanțelor de judecată să li se accepte despăgubiri de circa două milioane de euro din partea Magazinului Unirea. Pentru a câștiga acești bani, ce coincid chiar cu valoarea datoriilor acumulate, patronii Stanbox Music SRL au indus instanțelor de judecată ideea că ei ar fi proprietarii de drept ai unei construcții aflată în curtea interioară a magazinului Unirea. Deși dreptul de proprietate asupra respectivei construcții este întabulat în favoarea societății Unirea Shopping Center S.A.  încă din data de 01.07.2002, conform actelor emise de A.N.C.P.I. – Biroul de Carte Funciară Sector 3, frații Stan au ridicat pretenția de a fi despăgubiți pentru lipsa de folosință a respectivului spațiu. Practic, Stanbox Music SRL a cerut bani pentru că nu a folosit construcția deținută de Unirea Shopping Center S.A.

 

Expertize halucinante

 

Culmea, o instanță de judecată le-a acceptat cererea. Iar Unirea a ajuns să fie executată pentru propriile drepturi de proprietate. Nedreptatea a mers atât de departe, încât în procedura de apel Stanbox Music a angajat experți care au majorat evaluarea despăgubirilor pretinse de frații Stan la circa 5 milioane de euro. În plină criză economică și imobiliară s-a apreciat că Stanbox Music SRL ar fi încasat 5 milioane de euro pentru un spațiu de 160 mp, închis, fără racord propriu la apă și canal, spațiu asupra căruia nu deține nici măcar acte de proprietate. De-a dreptul scandalos, s-a mers până într-acolo încât s-a susținut că Strada Negru Vodă ar fi una și aceeași cu strada Mămulari.

 

Și-au închis spațiile

 

Înainte de a le fi acordat cu atâta ușurință despăgubiri pentru pretinsa nefolo-sință în perioada -2005-2017 a unui spațiu ce nu le apar-ține, instanțele de judecată ar fi trebuit a ști că, de fapt, patronii Stanbox Music SRL și-au îngropat ei înșiși afacerea cu produs electronice. Astfel, în anul 2007, la data de 25 ianuarie, frații Stan au decis și au notificat Registrul Comețului cu privire la închiderea a nu mai puțin de 26 de spații comerciale. Toate aceste puncte de lucru au fost atunci închise, conform documentelor din Registrul Comerțului, “înainte de perioada de expirare” a contractelor de închiriere. Personal, asociatul Vasil Stan a fost cel ce a notificat autoritățile. Așadar, Stanbox Music SRL s-a retras efectiv din afacerile cu produse electronice. Pentru a pune mâna pe cele 5 milioane de euro solicitate de la Unirea Shoping Center S.A., frații Stan susțin acum, cu multă îndrăzneală, că prin închiderea punctului de lucru din magazinul Unirea au pierdut 5 milioane de euro. Nimic mai fals, căci așa cum o arată datele Registrului Comerțului, afacerea lor este pusă pe butuci de la începutul anului 2007.

Mihai Ciorcan
Andrei Mărgăritescu

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă