9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă”Stocuri pentru Patria Mamă”! Cum a atacat China scutul mondial de protecție...

”Stocuri pentru Patria Mamă”! Cum a atacat China scutul mondial de protecție împotriva pandemiei!

Aceasta este concluzia unui raport elaborat în prima zi a lunii mai de către Department of Homeland Security (DHS) din Statele Unite, raport citat de Associated Press și susținut de câteva analize ale serviciilor de informații din alte state, potrivit cărora, în timp ce a minimalizat pericolul epidemiei ce se manifesta între granițele țării, China a crescut importurile și a diminuat la maxim exporturile de echipamente medicale, încercat să acopere acest lucru prin „negarea existenței unor restricții la export și tergiversarea furnizării datelor comerciale”.

Raportul Homeland Security afirmă negru pe alb faptul că statul chinez a evitat să informeze Organizația Mondială a Sănătății cu privire la caracterul real al pandemiei, amânând acest deziderat până către finele lunii ianuarie, pentru a-și asigura stocuri importante de măști chirurgicale (creștere a importurilor de până la 280% ), mănuși (creștere a importurilor de 32% ) și combinezoane (creștere a importurilor de peste 70 de procente) provenite din importurile masive din străinătate.

China a informat OMS despre focar la 31 decembrie, a contactat centrele SUA pentru controlul bolilor pe 3 ianuarie și a identificat public agentul patogen ca fiind un nou coronavirus cu potențial pandemic abia pe 8 ianuarie, în tot acest timp suprimând vocile din lumea medicală națională care au avertizat cu privire la gravitatea virusului.

Până la sfârșitul lunii ianuarie, fără a dezvălui pericolul mondial de extindere a pandemiei, și în ciuda faptului că serviciile de informații avertizau asupra preocupării chinezilor de ”confisca” pe ascuns resursele mondiale de materiale de protecție, China s-a victimizat strategic în plan internațional, urmărind practic să își asigure, la prețuri extrem de mici la acel moment, stocuri uriașe de echipamente, operațiunea urmând să destabilizeze imediat întreaga lume, lăsând statele afectate de escaladarea focarelor de coronavirus fără scut de protecție în fața pandemiei.

În atare condiții, începând din martie, după ce COVID-19 a înconjurat întreg globul, țările care au exportat măști în China, în ianuarie și februarie s-au trezit în situația de a concura între ele pentru a obține, pe cale inversă, din partea Chinei, acorduri pentru importul materialelor pe care le exportaseră o lună mai devreme, bineînțeles, la prețuri mult mai mari.

Canalele diplomatice chineze, întreprinderile de stat și asociațiile comunitare din diaspora, puse la treabă de guvernul de la Beijing

Raportul confirmă, astfel, și o investigație a ziariștilor canadieni de la Global News, care dezvăluiau faptul că, în ianuarie, Canada a fost una dintre țările în care strategia coordonată de Partidul Comunist Chinez a dat cele mai rodnice rezultate, China importând zeci de mii de echipamente medicale și reușind să strângă zeci de tone de materiale de protecție apeland la „metode tulburătoare și actorii subterani”

Potrivit Global News, la jumătatea lunii ianuarie, consulatele chineze din Canada și din întreaga lume au emis un apel urgent. China se arăta îngrijorată de faptul că noul coronavirus care face ravagii în Wuhan era atât de mortal și infecțios, încât asistenții și medicii săi urmau să rămână fără rezerve logistice, apelând la suportul internațional pentru a primi echipamente individuale de protecție. În doar șase săptămâni, China a importat 2,5 miliarde de echipamente de siguranță pentru epidemii, inclusiv peste două miliarde de măști de protecție, conform datelor guvernului chinez.

Conform ziariștilor canadieni de la Global News, care au dezvăluit metodele tulburătoare și actorii subterani folosiți de Beijing pentru a confisca în liniște, cu titlul de importuri emergente, cît mai multe stocuri de echipamente de protecție la nivel mondial,  China a folosit în această operațiune coordonată la nivel de stat canalele sale diplomatice, întreprinderile de stat și asociații comunitare din diaspora chinezească, despre care se crede că sunt din ce în ce mai mult sub influența puternicului Departament de Lucru al Frontului Unit (UFWD) al președintelui chinez Xi Jinping.

Dispoziție pe linie de Partid: ”Cumpărați tot din farmacii și trimiteți în Patria Mamă!”

De asemenea, prin rețelele clandestine ale Departament de Lucru al Frontului Unit, dirijate din interiorul consulatelor chineze situate în Vancouver, Toronto,, New York, Melbourne sau Tokyo, Partidul Comunist a îndemnat milioane de reprezentanți ai diasporei chineze să achiziționeze ”en-gross” măști N95 de pe piața liberă, consumând stocurile agenților economici, materialele fiind ulterior expediate în China, într-un aparent umanitar efort comun de a asigura ”provizii pentru patria mamă”, la această mobilizare achiesând și participând organizații și persoane monitorizate anterior sau investigate de către Serviciul Canadian de Informații și Securitate.

Solicitările au fost formulate în jurul datei de 14 și 15 ianuarie, când oficialii chinezi au primit instrucțiuni confidențiale de la Xi, iar toate regiunile au fost avertizate să „se pregătească și să răspundă la o pandemie”, potrivit documentelor citate într-o anchetă a Associated Press.

Ulterior, în perioada 24 ianuarie – 29 februarie, China și-a intensificat producția de măști și a restricționat exporturile pentru companii străine, parteneri comerciali tradiționali, precum producătorul canadian de măști Medicom și producătorul american de măști 3M. În același timp, China a importat 2,02 miliarde de măști de siguranță, conform evidențelor vamale din martie 2020 de la Beijing.

Stocurile cumpărate în ianuarie, revândute ulterior cu prețuri și de 30 de ori mai mari!

Operațiunea a fost dezvăluită, chiar în perioada în care aceasta era pusă în scenă, atât de serviciile de informații, cât și de către diverși oficiali. Jorge Guajardo, fost ambasador al Mexicului la Beijing, în prezent consultant în Washington D.C, avertiza printr-o postare pe Twiter, în data de 27 ianuarie. ”La fel de sigur cum este faptul că după zi urmează noaptea, un deficit care se manifestă în China se va reflecta cât de curând aproape de casă. Nu există măști chirurgicale în zona Washington, DC. Cred că oamenii le cumpără în vrac pentru a le trimite / vinde în China”, scria Guajardo, declarând la jumătatea lunii ianuarie că a fost contactat de o sursă din logistica lanțului de aprovizionare mexican care i-a confirmat faptul că ordinele de cumpărare a măștilor N95, pentru a fi expediate apoi în China, au fost împrăștiate de oficialii chinezi în întreaga lume. „M-am gândit:„ Dumnezeule, ei cumpără toată oferta de măști N95 din lume ”, a mai declarat Guajardo pentru Global News.

Fostul ambasador al Mexicului la Biejing a mai dezvăluit și faptul că, în luna martie, măștile cumpărate de China cu o lună sau două mai devreme, au fost revândute în Mexic de către chinezi cu prețuri chiar și de 30 de ori mai mari decât valorile cu care fuseseră achiziționate, informație confirmată ulterior și de către Washington Post sau CNN, care au raportat în aprilie că echipamentele de protecție costă uneori de sute de ori mai mult decât prețurile pe care le aveau la începutul lunii ianuarie.

“Au început pandemia și acum profită de ea”, a conchis Guajardo, adăugând faptul că, pe baza experiența sa în materia stilului de lucru al oficialilor din China , măștile care vor fi exportate acum de asiatici în întreaga lume acum nu vor veni doar la prețuri exorbitante și cu potențiale defecte de calitate, ori însoțite de  cerințe politice accesorii pe termen lung.

Prognoza fostului ambasador este confirmată și de recentul raport al Congresului american, lansat în aprilie, documentul concluzionând în mod similar: „Guvernul chinez poate elibera în mod selectiv rechizite medicale pentru livrare peste hotare, țările desemnate urmând să fie selectate conform calculelor politice.”

 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă