21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuroparlamentar: „Ce se întâmplă în Parcul Național Domogled nu urmăreste protejarea naturii,...

Europarlamentar: „Ce se întâmplă în Parcul Național Domogled nu urmăreste protejarea naturii, ci mai degrabă profitul”

Thomas Waitz, membru al Comisiilor pentru agricultură, pesticide și petiții din Parlamentul European și reprezentant al Partidului Verde din Austria, a efectuat o vizită în România pentru a evalua situația protecției pădurilor virgine românești și a parcurilor naționale, în calitate de membru al Parlamentul European.

De asemenea, vizita sa a avut drept scop încercarea de a clarifica zona gri a exploatării forestiere ilegale din România.

„Ministerul trebuie să formuleze linii directoare clare pentru Romsilva, în conformitate cu legea română și legea europeană Natura 2000. Trebuie să fie îmbunătățite controalele stricte pentru a verifica dacă aceste legi sunt aplicate în teren. Dacă nu se întâmplă acest lucru, Curtea Europeană de Justiție trebuie să intervina.”

Thomas Waitz, membru al Comisiilor pentru agricultură, pesticide și petiții din Parlamentul European și reprezentant al Partidului Verde Austria, a efectuat o vizită în România pentru a evalua situația protecției pădurilor virgine românești și a parcurilor naționale, în calitate de membru al Parlamentul European.

De asemenea, vizita sa a avut drept scop încercarea de a clarifica zona gri a exploatării forestiere ilegale din România.

 

Principalele descoperiri din teren ale europarlamentarului

 

Thomas Waitz: “Am vizitat o parte a Parcului Național Domogled, care a fost sub managementul Romsilva. Am găsit dovezi clare ale încălcării legii românești și europene existente. De exemplu, am văzut în pădure drumuri de tractor cu o lățime de 5 până la 8 metri, deși normele în vigoare spun că acestea nu ar trebui să fie mai mari de 4 metri.

Mai mult, am putut observa că nu numai buștenii au fost transportați, ci și copaci întregi cu ramuri, între 30 și 35 de metri lungime! Acest lucru este împotriva legii și cauzează grave vătămări ale marginilor de drum; am observat foarte multe pagube la scoarța copacilor din jur. Ramurile nu au fost lăsate în pădure, ci au fost aruncate lângă drumul forestier, în vale. Exploatarea a fost realizată de o companie privată de exploatare forestieră, Romsilva nu a controlat aceasta exploatare.”

Directorii Romsilva, care s-au întâlnit cu oficialul, au recunoscut că situații precum cele descoperite de Thomas Waitz și echipa sa înseamnă o pierdere a controlului și că e nevoie ca aceste companii de cherestea să fie controlate mai mult de către Parcul Național/ Romsilva, dar și de minister. În caz de încălcare a legii, trebuie să urmeze sancțiuni.

În plus, Thomas Waitz a vizitat părți ale parcului național care se află în așa-numitele zone tampon, lângă situl de patrimoniu mondial UNESCO și care sunt, de asemenea, exploatate economic.

Thomas Waitz: “Ceea ce am văzut la fața locului este exploatarea intensivă a pădurilor, făcută profesional. Aceasta ar fi o modalitate sustenabilă de a face silvicultură intensivă dacă am uita că acest lucru se întâmplă într-un parc național! Așa-numită <> a managementului parcului național înseamnă că obiectivul lor nu este de a proteja biodiversitatea sau de a proteja pădurea, ci de a se asigura că este posibil să se facă profit permanent din pădure – acum și în viitor.

În caz contrar, ei nu ar tăia fagi bătrâni de până la 400 de ani sub pretextul de a obține <<suficientă lumină pentru copacii tineri>>, așa cum a afirmat unul dintre oamenii de la Romsilva”.

În calitate de membru al Parlamentului European, Thomas Waitz subliniază: “Parlamentul European urmărește foarte atent situația parcurilor naționale din România și gestionarea acestui domeniu. Dacă nu vom observa îmbunătățiri substanțiale în gestionarea parcurilor naționale și a siturilor Natura 2000 și dacă vom fi martori la o continuă deteriorare, atunci Curtea Europeană de Justiție trebuie să intervină”.

 

Principalele critici ale lui Thomas Waitz

 

• Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, cu privire la legile pe tema parcurilor nationale, minim 75% din suprafața parcului național trebuie să fie protejată strict. În Domogled, doar 50% din suprafață este protejată, iar jumătate din această arie protejată este formată din pietre sau pășuni, deasupra liniei de copac.

• în zonele tampon, obiectivul Romsilva nu este protejarea pădurilor cu valori ridicate de conservare, ci mai degrabă obținerea de profit.

• Cum este posibil ca Romsilva să facă “gestionarea normală a pădurilor” în parcul național și acest lucru să fie permis în continuare?

Noile drumuri forestiere mari de tractor sunt construite pentru a explora și exploata chiar și părți mai extinse ale pădurilor încă neatinse/ virgine, în loc să extindă zonele protejate.

 

Cerințele lui Thomas Waitz

 

1. Zona rămasă a Parcului Național – cel puțin 75% – trebuie protejată imediat.

2. Toate activitățile din Parcul Național trebuie adaptate la legislația europeană și trebuie să respecte orientările Natura 2000.

3. Romsilva și Ministerul trebuie să formuleze și să controleze orientări clare pentru companiile implicate în activități economice în pădure.

4. Se impun sancțiuni severe celor care nu respectă legea aplicabilă și exploatează pădurea.

 

Context

Parcul național Domogled, cu 62.000 de hectare, este cel mai mare dintre cele 13 parcuri naționale din România și cel mai distrus dintre toate. Domogled făcea parte din ultimul Peisaj Forestier Intact din zona temperată temperată a Europei, un statut pierdut în ultimii 3 ani, din cauza exploatării intense a pădurii sale intacte.

Potrivit unei investigații realizate de ONG-ul Agent Green și Fundatia EuroNatur, parte dintr-o campanie internațională numită Save Paradise Forests, “aproape niciunul dintre parcurile naționale din România nu îndeplinesc criteriile internaționale de conservare, prin care ar trebui să prioritizeze obiectivele de conservare în cadrul planurilor de management și să interzică exploatarea industrială a resurselor. Zonele mari de păduri din parcurile naționale românești sunt pur și simplu situri comerciale de exploatare forestieră, care nu diferă de zonele forestiere cu exploatare forestieră din afara zonelor protejate. Exploatarea se face cu aprobarea administrațiilor parcului național și cu aprobarea completă a Guvernului României. “

(…)

“Problema protecției pădurilor în parcurile naționale este dezbătuta de mulți ani în România. Cu toate acestea, contină exploatarea pădurilor virgine în parcurile naționale și alte zone protejate. Și nu există niciun semn de schimbare în viitor. Actualul guvern nu a manifestat niciun angajament de a îmbunătăți protecția acestui important patrimoniu natural al Europei “.

 

CV

Thomas Waitz este membru al Parlamentului European, precum și membru al Comisiilor pentru agricultură, pesticide și petiții. Eforturile sale se îndreaptă spre politica agricola comună și sustenabila (CAP), bunăstarea animalelor și practicarea unei agriculturi fără pesticide și crearea unui mediu înconjurător curat. Este proprietar al unui stup de albine, precum și al unei păduri, iar pasiunea sa pentru protecția mediului se află la baza inițiativelor sale politice. Unul din țelurile sale este minimizarea influenței negative a industriei privind luarea deciziilor pentru a asigura respectarea drepturilor oamenilor și a generațiilor viitoare. În prezent Thomas Waitz lucrează intens în Comisia pentru pesticide pentru a se asigura că vor fi implementate proceduri transparente pentru a autoriza folosirea pesticidelor. Mai mult, lucrează și la dosarele pentru politica agricolă comună (CAP). Thomas Waitz dorește să implementeze o politică agricolă care pune accent pe măsurile agro-ecologice de susținere a fermelor mici și mijlocii.

 

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă