9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăŢinta KPMG în insolvenţa ELCEN: 38 milioane euro, onorariu de succes

Ţinta KPMG în insolvenţa ELCEN: 38 milioane euro, onorariu de succes

De la o retribuţie stabilită de judecător la 2.000 de lei pe lună, SPRL-ul condus de Speranţa Munteanu a ajuns să ceară 50.000 de euro.

Plus onorarii de succes, deşi nu a fost în stare, într-un an, să întocmească un plan de reorganizare. Chiar dacă în Comitetul Creditorilor, ca urmare a demersurilor ANAF, s-a exprimat un vot majoritar pentru înlocuirea KPMG de la administrarea ELCEN, situaţia este blocată de contestaţii.KPMG Restructuring avea pretenţia, iniţial, la un onorariu de succes ce ar fi putut însemna 38 milioane de euro. Numeroase achiziţii şi contracte oferite de KPMG au fost criticate de companiile creditoare.

Afectată în mod direct de insolvenţa RADET, Societatea Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) şi-a cerut şi ea, în septembrie 2016, protecţie în faţa creditorilor. Prima cerere de intervenţie în această cauză a aparţinut Piraeus Bank. La început, insolvenţa ELCEN s-a jucat între societatea profesională a lui Remus Borza în domeniul insolvenţei (Euro Insol) şi KPMG Restructuring – condusă de buna prietenă a acestuia, Speranţa Munteanu.

Consilierii juridici ai ELCEN au propus în cererea de intrare în insolvenţă acordarea mandatului de administrator judiciar societăţii  KPMG Restructuring. Piraeus Bank a dorit societatea Euro Insol SPRL. Tribunalul Bucureşti, prin decizia din 6 octombrie 2016, a desemnat KPMG Restructuring SPRL să gestioneze reorganizarea ELCEN. Remuneraţia stabilită de judecătorul comercial a fost de 2.000 de lei/lună. La foarte puţin timp, s-a cerut o majorare spectaculoasă: 50.000 de euro, în locul celor 2.000 de lei.

Deja în noiembrie KPMG Restructuring SPRL, prin Speranţa Munteanu, înştiinţa judecătorul sindic că urmează să solicite creditorilor, în prima şedinţă, majorarea substanţială a remuneraţiei. De la 2.000 de lei pe lună, cât stabilise judecătorul, Speranţa Munteanu cerea un onorariu de 35.000 de euro/lună pentru întreaga perioadă de observaţie. Pentru elaborarea Planului de reorganizare, se cereau alți 50.000 de euro. Iar în perioada de reorganizare exista intenţia facturării sumei de 20.000 de euro, tot lunar.

Cireaşa de pe tort urma să vină la final. KPMG Restructuring cerea un onorariu de succes de 4,5% din totalul sumelor recuperate şi încă 3,5% din valorificarea activelor ELCEN ce le-ar fi vândut. Cum la momentul intrării în insolvenţă ELCEN avea de recuperat numai de la RADET suma de 3,6 miliarde lei, ponderea de 4,5% însemna un onorariu de succes de 168 milioane de lei, adică 38 milioane de euro. La momentul în care îşi anunţa aceste pretenţii, Speranţa Munteanu, semnatara rapoartelor depuse judecătorului sindic în numele KPMG Restructuring SPRL, reuşise „performanţa“ de a gaja în favoarea Romgaz întreg CET Grozăveşti.

Isteţimea Speranţei s-a manifestat apoi printr-o cerere respinsă din start de judecător. Fosta expertă în vânzări şi închirieri de garsoniere voia să oblige Romgaz, prin decizie judecătorească, să nu întrerupă furnizarea de gaze naturale către ELCEN. Scurt şi sec, judecătorul a respins cererea KPMG Restructuring, arătând că nu poate interveni într-un contract comercial încheiat între părţi şi nemodificat.

Judecătorul a mai atras atenţia administratorului judiciar că ar trebui să îşi asume atribuţiile ce îi revin.

ANAF a dorit transparenţă în procesul alegerii lichidatorului

După aproape patru luni de la intrarea în insolvenţă a ELCEN, administratorul judiciar KPMG Restructuring a reuşit, în final, să convoace în februarie 2017 prima Adunare a Creditorilor. Evident, primele puncte pe ordinea de zi au fost confirmarea KPMG Restructuring ca administrator şi majorarea remuneraţiei. De data aceasta, Speranţa Munteanu – în numele KPMG – nu se mai mulţumea cu 35.000 de euro/lună. Cerea 50.000 de euro. Un salt uriaş de la cei 2.000 de lei stabiliţi de judecător.

Nici confirmarea şi nici retribuţiile de zeci de mii de euro nu au fost aprobate în şedinţa Adunării Creditorilor ELCEN din februarie 2017, discuţiile pe aceste teme fiind amânate.

Evident, discuţiile privind majorarea onorariilor au fost reluate la prima şedinţă a Adunării Creditorilor ELCEN ce a avut loc în aprilie 2017. Fermi pe poziţii, reprezentanţii ANAF au cerut amânarea oricăror discuţii pe această temă, anunţând că, potrivit prevederilor legale, se are în intenţie alegerea unui alt lichidator la ELCEN printr-o procedură transparentă de licitaţie.

Deşi, în oferta financiară iniţială, KPMG Restructuring se angaja să ofere asistenţa juridică necesară prin intermediul subsidiarei KPMG Legal, în aprilie 2017, mai nou, se cereau circa 100.000 de euro pentru angajarea unor avocaţi. Nici confirmarea KPMG Restructuring ca administrator judiciar, nici tarifele exorbitante de 50.000 de euro/lună şi nici aprobarea angajării unor avocaţi pentru 100.000 de euro nu au trecut, în aprilie 2017, de votul Comitetului Adunării Creditorilor ELCEN.

Mai mult, KPMG Restructuring a fost cât pe ce să fie făcută răspunzătoare pentru faptul că nu a depus diligenţele necesare pentru recuperarea unor piese de schimb predate unei firme germane în vederea recondiţionării. Cum piesele noi necesare reparării turbinei cu gaz din CTE Vest costau peste 6 milioane de euro, iar recondiţionarea abandonată de KPMG ar fi costat doar 200.000 de euro, Distrigaz Sud a pus la un moment dat în discuţie competenţa KPMG de a administra ELCEN.

Creditorii au ales un administrator mai ieftin, dar KPMG a depus contestaţii

La data de 19 septembrie 2017, într-o nouă şedinţă a Comitetului Creditorilor, ANAF a propus înlocuirea KPMG Restructuring (ce avea pretenţia la 50.000 de euro/lună, fără TVA) cu o altă societate specializată în insolvenţe – Sierra Quadrant SPRL, ce propunea un tarif de 29.750 lei, cu TVA inclusă. Adică aproape un sfert din pretenţiile KPMG. Şi onorariul de succes solicitat de Sierra Quadrant era sensibil mai mic faţă de cel iniţial al KPMG, fiind de 2,75% doar din sumele distribuite creditorilor, nu de 4,5% din totalul sumelor recuperate şi încă 3,5% din valorificarea activelor ELCEN, aşa cum ceruse Speranţa Munteanu în numele KPMG Restructuring.

În ciuda acestor evidenţe, solicitarea ANAF nu a trecut de votul majoritar.

Miracolul s-a produs în şedinţa din decembrie 2017, când, în ciuda eforturilor de a convinge că reprezintă cea mai bună alegere pentru administrarea ELCEN, KPMG Restructuring a fost înlocuită de Sierra Quadrant SPRL cu un vot favorabil de 59,0313%.

Evident, firma Speranţei Munteanu a lansat contestaţii peste contestaţii. Chiar dacă de mai bine de un an nu a fost în stare să propună un plan de reorganizare a ELCEN, KPMG este încă, până când instanţele se vor pronunţa definitiv, administrator judiciar al celui mai mare producător de energie electrică şi termică din România.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă