16.5 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Pe motiv că NATO poate bloca Transnistria, Rusia vrea să ocupe nordul Mării Negre, spre România

Parlamentarul rus Viktor Bondarev, fost general de aviație, a declarat că guvernul de la Moscova are un plan să ocupe orașul ucrainean Odessa de pe țărmul Mării Negre, ceea ce ar face ca trupele Rusiei, care se află deja în Crimeea și în Transnistria, să se apropie de România. O asemenea agresiune a Rusiei contra Ucrainei se va produce dacă Republica Moldova, cu sprijinul României și al conducerii NATO, ar bloca trupele rusești din Transnistria, a susținut Bondarev. Ca parlamentar, el conduce Comisia pentru Apărare și Securitate din Consiliul Federației Ruse (Camera superioară a Parlamentului).

Ideea că România sau NATO ar susține un atac militar al Republicii Moldova contra Transnistriei este aberantă. Elementul real pe care s-ar baza planul de atac al Rusiei este însă acela că Republica Moldova, având un șef de stat – Maia Sandu – și un Parlament pro occidental, insistă pentru retragerea trupelor rusești care staționează ilegal în Transnistria.

Parlamentarul Viktor Bondarev susține că Republica Moldova ar plănui să “blocheze” trupele rusești din Transnistria, adică să le taie acestora orice comunicare cu Rusia, în condițiile în care Transnistria reprezintă o enclavă între Republica Moldova (căreia de fapt îi aparține) și Ucraina, țară aflată în război cu Rusia.

„Fără o susținere directă din partea militarilor NATO, nici România nici Ucraina nu vor risca să blocheze armata Rusiei. NATO însă, luând în considerare o escaladare, ia în serios un asemenea plan”

Viktor Bondarev,

Parlamentar în Consiliul Federației Ruse

În decembrie 2020, imediat după ce Maia Sandu a câștigat alegerile dar încă nu își preluase funcția de șef de stat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertiza Rusia că trupele pe care le staționează în Transnistria nu sunt dorite de guvernul Republicii Moldova și “reprezintă o încălcare a integrității teritoriale a acestei țări”.

„Republica Moldova este partener NATO. Vedem cum Rusia încalcă dorințele diferitelor guverne din vecinătatea Alianței prin prezența trupelor inclusiv în Moldova, în Transnistria”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

Republica Moldova cere insistent Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, această regiune fiind socotită unul dintre “conflictele înghețate” care amenință stabilitatea în estul Europei.

(COLOANA DREAPTA)

Punctul de vedere al Rusiei, exprimat acum de parlamentarul Viktor Bondarev și anterior de mulți alți oficiali de la Moscova, este acela că Rusia are în Transnistria trupe de „pacificatori” care previn declanșarea unui conflict în regiune și care împiedică o “cucerire” a zonei cu populație rusofonă de către Republica Moldova. În realitate, trupele Rusiei împiedică Republica Moldova să-și exercite autoritatea asupra raioanelor din zona de est a țării, raioane care sunt ilegal conduse de un așa-zis guvern cu sediul la Tiraspol. Acesta este contextul în care, într-adevăr, președintele Maia Sandu are drept obiectiv să obțină retragerea soldaților ruși din Transnistria.

Pe de altă parte însă, indiferent de atitudinea Republicii Moldova, Rusia intenționează să mențină controlul asupra zonei de nord a Mării Negre. Primul pas important în acest sens a fost făcut în anul 2014, când Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea și a transformat-o în principala bază pentru Flota Mării Negre. În continuarea aceluiași plan, parlamentarul Viktor Bondarev a anunțat, potrivit unui interviu preluat de presa din Republica Moldova, că „desantul Flotei Mării Negre a Rusiei este gata să debarce la Odessa. Este vorba nu numai de un coridor spre Republica Moldovenească Nistreană (regiunea de est, separatistă a Republicii Moldova) dar presupune și perspective clare în chestiunea Donbasului”. Cu alte cuvinte, ocuparea orașului ucrainean Odessa, de pe țărmul Mării Negre, ar permite Rusiei să construiască un coridor terestru spre Transnistria, prin teritoriul Ucrainei și eventual al Republicii Moldova, și ar modifica linia frontului din Ucraina, care ar deveni și mai favorabilă Rusiei.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă