12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăViromet și spectrul unui nou tun dat la buget de combinatele ”trecute...

Viromet și spectrul unui nou tun dat la buget de combinatele ”trecute prin mâna” lui Ioan Niculae

În ’95, înfiinţează Interagro, o societate româno-engleză, ulterior achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni de la rafinăria Astra Română din Ploieşti. În ’98 investeşte 21 de milioane de dolari pentru a majora capitalul social al societăţii de asigurări Asirom, din acţionariatul căreia iese în 2007, primind 86 de milioane de dolari pentru acţiunile pe care le deţinea. Are echipă de fotbal din ’96 şi, deşi s-a lăsat de fumat din ’92, aşa cum spune şi el, aa bifat și afacerile cu tutun. Despre cine vorbim? Despre nimeni altul decât Ioan Niculae cel despre care, în prezent, profită de situaţia în care a ajuns grupul Interagro, aflat în reorganizare judiciară, pentru a-şi urmări interesele.
Reţeta profitabilității tranzacțiilor în zona operatorilor economici de industrie chimică aflați în ruină este simplă: se ia una bucată administrator judiciar şi se face casă bună cu el. Asta pentru că administratorul judiciar este cel care dirijează procedura insolvenţei. Adică, dacă vrei să bagi o firmă în faliment controlat, ai nevoie de un administrator judiciar de încredere. Tot el avizează plăţile în timpul procedurii, distribuirea sumelor către creditori, el poate anula sau propune atragerea răspunderii penale a administratorului pentru intrarea firmei in insolvenţă/faliment, el face tabelul creditorilor şi acceptă/respinge creanțele acestora, fapt ce influențează esențial deciziile ulterioare ale Adunării Creditorilor.

Combinatele Viromet și Nitroporos, în umbra intereselor lui Ioan Niculae

Casa de Insolvență Transilvania (CITR) anunța încă din 2018 că jumătate din combinatele lui Ioan Niculae sunt în faliment, iar, în 2019, presa a ridicat semne de întrebare cu privire stabilitatea “imperiului” deținut de Ioan Niculae. În 2020, toate combinatele care ”au trecut prin mânile” lui Niculae urmează calea falimentului, fiind în diferite stadii, în funcție de momentul în care au început procedura de insolvență.
La munte, în judeţul Braşov, la Victoria şi Făgăraş, Niculae controla combinatele Viromet şi Nitroporos. Prima în insolvenţă, a doua în faliment, dar ce contează atunci când e avantajat de această situaţie? Căci de falimentul şi insolvenţa firmelor de la munte se ocupă Expert Insolventa SPRL şi administratorul special Mihai Călinescu, un apropriat de-al lui Ioan Niculae, care îl ajută pe acesta din 2011 în chestiunea reorganizării firmelor cu probleme. Mihai Călinescu este şi el un personaj controversat. Fost şef al Poliţiei Capitalei şi adjunct al IGPR. În 2010 a trecut în rezervă, numele său figurând în interceptările procurorilor DNA în dosarul în care fostul senator Voicu promitea unui om de afaceri că o să intervină pentru a-l ajuta într-un dosar pe care îl instrumenta chiar Poliţia Capitalei. După ce i s-a terminat cariera în poliţie, Mihai Călinescu a devenit administratorul firmelor cu probleme. Interesant, nu-i aşa?

Brașovul a pierdut 5,8 milioane euro prin falimentul Nitroporos. Ridică Viromet paguba la 12,6 milioane?

Brașovenii care s-au lăsat înșelați, anul trecut, de anunțul reluării activității combinatului Viromet din Victoria, sau dezmeticit mai repede decât ar fi scontat cineva. Ioan Niculae, care controla Viromet prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, a cedat combinatul toamna trecută firmei North Chemical Complex SRL, deținută indirect de omul de afaceri Gabriel Ticea. North Chemical Complex a fost înființată în 2019 și este deținută integral de operatorul portuar de marfă SCAEP Giurgiu Port, la care acționar a fost Petrică Buduru, nașul unui dintre copiii lui Ioan Niculae. La SCAEP Giurgiu Port SA Zimnicea, Ioan Niculae a figurat ca angajat în perioada august 2016-februarie 2017, în funcţia de consilier tehnic. De asemenea, la North Chemical Complex Bucureşti Ioan Niculae figura ca angajat, începând din luna septembrie 2019, în funcţia de consilier în relaţii economice internaţionale, alături de fiica sa – Anca Luciana Frățea, angajată în luna noiembrie 2019, în funcţia de economist în gestiune economică.
SCAEP Giurgiu Port, care controlează North Chemical Complex, este creditor al Viromet, după ce a preluat o creanță în sumă neprecizată asupra combinatului chimic din Victoria, garantată cu peste 1.500 de echipamente și instalații ale unității de producție, potrivit datelor AEGRM.
La câteva luni după ce a reluat activitatea de producție și după ce a fost perfectată cedarea sa de către omul de afaceri Ioan Niculae, combinatul chimic Viromet Victoria a intrat în insolvență în urma cererii proprii în acest sens, aprobată de instanța de judecată, administrator judiciar fiind consorţiul format din aceeaşi Expert Insolventa SPRL (reprezentată de Emil Ionel Gros) şi CITR Filiala Braşov SPRL (reprezentată de Mihaela Bocea). Administrator special, surpriză…Mihai Călinescu. Oare de ce nu ne miră?
Întrebarea pe care, în mod legitim, ar trebui să și-o pună autoritățile statului abilitate să controleze aceste tranzacții, este dacă nu cumva, cascada de schimbări ale acționariatului, coroborată cu numirea unor administratori din sfera de cunoscuți ai lui Ioan Niculae, este de natură a da sentința în materia prejudicierii definitive a bugetului statului. La Combinatul Nitroporos din Făgăraș, unde asociaţii erau reprezentaţi de Gladwell Limited Insulele Virgine Britanice (60%) şi Gladwell Energy SRL (40%), din totalul masei credale, în valoare de 171.103.874,04 lei, statul român avea o creanţă de 28,31 milioane (16,551 %, la valoarea din prezent, peste 5,8 milioane euro), bani pe care nu i-a mai recuperat niciodată, în condițiile în care lichidatorul judiciar a fost tot Expert Insolventa SPRL.
La Viromet, combinat care în prezent și-a schimbat din nou acționarul majoritar, fiind preluată de o altă firmă înființată anul trecut, având profil agricol și intitulată Cezar Best Agro Imob SRL, masa credală arată astfel: total 241.352.491,71 lei, din care creanţele statului – 33 de milioane (13,7 %, ceva peste 6,8 milioane euro). Administratorul judiciar fiind același, prognoza recuperării debitelor este una extrem de sumbră.

Niculae merge mai departe

În timp ce combinatele care i-au trecut prin mână iau decizii auto-canibalizante, ajungând, pe rând, din insolvenţă în faliment, grupul de firme al lui Ioan Niculae, Interagro SA, este în plină ascensiune, anunţând că se află în faza finală de dezvoltare a unei investiţii, de aproximativ 22 milioane euro pentru amenajarea unui terminal mixt, import și export, de îngrășăminte în portul dunărean Zimnicea, în parteneriat cu grupul american Nitron. Fostul imperiu se destramă, magnatul, însă, merge mai departe…

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă