13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyle3 sfaturi pentru a-ți crește șansele de a fi chemat la interviu

3 sfaturi pentru a-ți crește șansele de a fi chemat la interviu

Dacă ești în procesul căutării unui loc de muncă și mai ales dacă nu este pentru prima oară, știi cât de greu este să ajungi să fii chemat la un interviu. Aplici în zeci de locuri și foarte puțini te sună să te cheme la o discuție.

Dar acest lucru se poate schimba prin câteva modificări: în primul rând o atitudine mai încrezătoare în forțele proprii, dar și documente foarte bine puse la punct pentru aplicat. Mai jos îți prezentăm câteva sfaturi care să te ajute să fii cu un pas în fața celorlalți candidați.

 

1. Adaptatează CV-ul  și scrisoare de intenție pentru fiecare job in parte
 

CV-ul este prima interacțiune a ta cu potențialul angajator. Deoarece personalul de la HR analizează chiar și sute de CV-uri pentru un singur post, trebuie să te asiguri că al tău iese în evidență, atât printr-o aranjare în pagină interesantă, cât mai ales prin informații relevante.

În special dacă aplici pentru mai multe job-uri, ai grijă să modifici informațiile astfel încât să se potrivească cu postul pentru care trimiți CV-ul. Spre exemplu, dacă aplici pentru un job de manager scoate în evidență experiența de muncă unde ai lucrat pe posturi asemănătoare sau unde ai folosit aptitudinile cerute: capacitate de organizare și conducere a unei echipe.

În plus, scrisoarea de intenție este varianta pe scurt a CV-ului care de obicei, va fi inclusă în corpul mailului. Este important să menționezi care sunt calitățile tale, experiența și mai ales cum ar avea firma respectivă de câștigat dacă te-ar angaja pe tine.

 

2. Obține recomandări de la persoane-cheie

Scrisoarea de recomandare este un document care îl poate ajuta pe potențialul angajator să afle mai multe lucruri despre tine și poate reprezenta un avantaj în fața celorlalți candidați care nu au una, în special dacă aceasta conține cuvinte de laudă la adresa abilităților tale.

Poți cere acest tip de scrisoare foștilor angajatori, unor mentori din mediul profesional și chiar actualului angajator dacă îi explici într-un mod diplomat motivele pentru care vrei să faci o schimbare de job.

Ai șanse mai mari să fii chemat la un interviu dacă cineva din interiorul firmei te recomandă. Pentru asta este important să întreții mereu legături profesionale, pe site-uri de social media, de joburi dar și să participi la evenimente de networking.

Atunci când găsești un post liber la o companie pe care ți-l dorești, verifică dacă ai în rețeaua ta de cunoștințe o persoană care este deja angajată acolo. Nu fi insistent, întreabă politicos persoana respectivă dacă te poate ajuta să îți depui CV-ul.

 

3. Menține o prezență online profesională
 

Înainte să te cheme la un interviu, majoritatea angajatorilor îți vor verifica prezența în online ca să afle cât mai multe informații despre tine și să se asigure că nu există discrepanțe între informațiile din CV și cele care pot fi găsite online.

Acordă atenție detaliilor, astfel încât informațiile publice despre tine să fie profesionale și să nu te pună într-o lumină proastă. Spre exemplu, nu minți despre experiența de muncă și nu păstra informații care nu te mai reprezintă.

În special dacă lucrezi într-un domeniu creativ, este important să ai și un portofoliu online, unde să îți fie prezentate lucrările, care să fie mereu actualizat. Angajatorii își doresc să vadă cât mai multe din creațiile tale, în plus față de cele pe care le folosești când aplici pentru job, pentru a se decide dacă stilul tău este potrivit pentru firmă.

După ce vei fi chemat la interviu, este important să te pregătești ca să îi poți explica potențialului angajator toate abilitățile și experiența pe care o ai și să îi demonstrezi că ai fi un angajat valoros pentru companie. Spor la aplicat!

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Israelul a efectuat raiduri aeriene în orașele din nord-estul Libanului

Israelul a efectuat raiduri aeriene în apropierea orașelor Ras Baabelk și Hermel din nord-estul Libanului, au declarat patru surse de securitate pentru Reuters. Israelul a...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă