13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyle5 profesii la mare căutare pentru care te poți califica rapid

5 profesii la mare căutare pentru care te poți califica rapid

Ultimii ani au adus multe schimbări pe piața muncii din România. Pe de o parte, din ce în ce mai mulți manageri și antreprenori au dificultăți în a găsi candidați pentru posturile vacante. Pe de altă parte, mulți angajați sunt în continuare foarte nemulțumiți de nivelul de salarizare și de condițiile de lucru.

 

În aceste condiții, ar trebui ca schimbarea locului de muncă și a domeniului în care lucrezi să fie mai ușoară ca niciodată, însă, în practică, lucrurile nu stau așa. Explicația are legătură cu nivelul calificărilor. Companiile au nevoie de experți și oameni calificați în diferite domenii. Unii angajați ar fi dispuși să depună eforturile necesare unei specializări sau recalificări, dar de multe ori se confruntă cu limitări financiare sau de timp.

 

Prin urmare, o soluție ar fi locurile de muncă ce necesită certificări sau calificări pentru care poți face cursuri de scurtă durată și ale căror costuri nu sunt ridicate. Dacă dorești să îți schimbi locul de muncă, poți avea șanse mult mai mari să găsești unul satisfăcător după ce adaugi noi competențe și abilități în CV-ul tău.

 

Iată câteva profesii căutate pe piața muncii și pentru care procesul de calificare este unul rapid:

 

1. Inspector de salarii

Dacă te gândești să lucrezi în HR, ai putea face un curs de salarizare. Ca să fii inspector de salarii, ar trebui să cunoști și să interpretezi legislația din domeniu, să te familiarizezi în legătură cu nevoile companiilor, dar și să înveți aspecte legate de concedii și raportare către ANAF. Un astfel de curs salarizare durează doar cinci zile, a câte opt ore de studiu fiecare. La sfârșit, susții un examen și obții o diplomă recunoscută de autoritățile naționale (mai exact, Ministerul Muncii, Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Calificări).

 

2. Operator data entry

Multe companii au nevoie de persoane care să lucreze cu volume mari de date, utilizând computerul și diferite programe de specialitate. Cel mai frecvent, se cere o cunoaștere bună de operare PC și a unei aplicații precum Microsoft Excel. Uneori, se cer și competențe în gestionarea de baze de date. Chiar dacă ai cunoștințe în aceste domenii, un curs de specializare îți va permite să le aprofundezi și îți va oferi un avantaj atunci când vrei concurezi pentru un post.

 

3. Îngrijitor bătrâni la domiciliu

Atât la nivel global, cât și la noi în țară, populația este din ce în ce mai îmbătrânită. În acest context, este din ce în ce mai mare nevoie de persoane cu competențe în îngrijirea vârstnicilor. Un curs autorizat poate dura trei luni și se finalizează cu obținerea unui certificat de calificare. În cadrul acestuia, vei învăța cum să planifici activitățile zilnice, cum să gestionezi resursele alocate, cum să asiguri confortul persoanei îngrijite, cum să respecți prescripțiile medicale și multe altele.

 

4. Cameraman

Înainte, oportunitățile pentru cameramani erau limitate, însă, în prezent, cererea de materiale video este enormă. Odată cu ea vine și nevoia mult mai mare de specialiști în domeniu. Un curs de cameraman poate dura două-trei luni și va presupune dobândirea unor competențe precum comunicare vizuală, tehnică video, prelucrarea imaginilor în format digital și multe altele. Angajându-te pe un astfel de post, vei avea avantajul de a lucra într-un mediu creativ și de a contribui la proiecte interesante.

 

5. Specialist în ecologie

Numărul joburilor „verzi” este în creștere. Încălzirea globală și nivelul de poluare în creștere au îndemnat autoritățile să adopte din ce în ce mai multe legi de protecția mediului. Prin urmare, firmele trebuie să se adapteze la un cadru fiscal în schimbare, ceea ce înseamnă că există o cerere mai mare pentru persoanele calificate în domeniu. În plus, este în creștere și numărul companiilor care se implică în proiecte ecologice. Dacă pentru unele locuri de muncă este nevoie de studii superioare în domeniu, există și posturi pentru care sunt suficiente cursurile de calificare.

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă