13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleAlegerea șamponului potrivit în funcție de tipul de păr

Alegerea șamponului potrivit în funcție de tipul de păr

De la ingrediente naturale, la formule create special în laborator pentru a satisface nevoile clientelei cu piele sensibilă sau alergică, oferta este pe măsura cererii.

În astfel de condiții, găsirea șamponului potrivit, de exemplu, poate fi o sarcină dificilă și presărată cu momente de confuzie, dacă omitem necesitatea de a ne ghida în funcție de anumite repere. Astfel, înainte de a alege o formulă sau alta, trebuie mai întâi să cunoaștem propriile caracteristici ale tipului de păr. Pe baza acestor informații putem decide ulterior ce proprietăți ale șamponului vom căuta pentru îngrijirea podoabei capilare.

Definirea tipologiei de urmărit

Primul pas în această aventură este definirea tipului de scalp, deoarece, prin modul în care este conceput, șamponul curăță în special rădăcina firului de păr. Așadar, dacă secreția de sebum este mai abundentă, trebuie să alegem un șampon pentru păr cu un efect de curățare mai accentuat. În schimb, dacă secreția de sebum este redusă, folosim un șampon hrănitor, căci este vorba de îngrijirea unui păr uscat.

Dacă pielea capului se simte lipsită de flexibilitate după spălare și chiar cuprinsă de o senzație de mâncărime, cel mai probabil va fi nevoie de un șampon special – împotriva mătreții sau a dermatitei. În asemenea situație, este de preferat să ne fundamentăm decizia finală pe opinia avizată a unui dermatolog, pentru a ne susține sănătatea folosind produse potrivite.

Cea mai fericită situație este aceea în care scalpul nu este nici uscat, nici gras – este cazul părului normal, pe care și-l doresc cele mai mulți dintre utilizatori.

Șampoanele dedicate părului gras

Pentru îngrijirea corectă a scalpului și părului gras se folosesc produse care curăță în profunzime, evitând șampoanele care hrănesc intensiv, hidratează sau înmoaie firul. Acestea sunt concepute, de obicei, pentru părul ondulat și/sau uscat și, în cele mai multe cazuri, conțin uleiuri speciale pentru a hrăni părul, deci sporesc senzația de păr gras. Șampoanele cu proprietăți de întărire a firului de păr sau de echilibrare a pH-ului au mai multe șanse de a fi alegerea potrivită, fiind create pentru o curățare adecvată.

Produsele create pentru părul uscat

În primul rând, persoanele cu scalp uscat ar trebui să evite șampoanele care conțin sulfați, ori pe acelea care conferă volum sau fortifică firul de păr – acestea au tendința de a elimina orice fel de secreții, uscând și mai mult pielea.

Pentru scalpurile puțin uscate, fără senzația de mâncărime sau scuame, poate fi încercat un șampon care să ofere proprietăți hidratante, hrănitoare. În orice caz, spălarea și clătirea trebuie să fie efectuate cu atenție, pentru a beneficia de o curățare corectă a scalpului.

Formule speciale, în funcție de necesități

Anumite tipuri de șampon pot avea efecte pozitive, trecând peste recomandările generice indicate mai sus. Astfel, în unele cazuri părul subțire poate fi spălat cu șampon cu efect de volum, iar părul gros – și de multe ori cu tendință de îngrășare – poate reacționa bine la un șampon hidratant sau hrănitor. În plus, există formule speciale pentru părul creț, ondulat, tratat, deteriorat, vopsit etc. Specialiștii recomandă folosirea acestora doar dacă formula respectivă nu afectează scalpul. Eticheta șamponului ales are rolul de a ne lămuri atât asupra specificului formulei, cât mai ales a indicațiilor de utilizare.  

Indiferent de șamponul utilizat, tehnica de spălare este foarte importantă, căci scalpul trebuie să fie curățat uniform, dar este necesară și clătirea corespunzătoare a acestuia. În funcție de situație, după spălare părul are nevoie să fie tratat cu un balsam – de aplicat de la jumătatea firului de păr spre capătul acestuia, pentru a evita încărcarea scalpului. 

 

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă