19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleAsemănările într-un cuplu pot prezice viitorul relaţiei

Asemănările într-un cuplu pot prezice viitorul relaţiei

Relaţiile de dragoste au un impact semnificativ asupra bunăstării persoanelor, însă modul în care oamenii formează un cuplu cu anumite persoane cu care au caracteristici similare nu este atât de clar, potrivit lui Yoobin Park, cercetător la Universitatea Toronto din Canada şi unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au studiat asemănările din cuplurile actuale şi cele din trecut, folosind date cuprinse în aşa numitul The German Family Panel (pairfam) care culege anual şi în mod aleator datele a peste 12.000 de persoane.

Autorii au urmărit cuplurile participante din 2008. Participanţii care s-au implicat după această dată într-o relaţie de cuplu au descris trăsăturile personalităţii lor în ceea ce priveşte, printre altele, simpatia, conştiinţa, extraversiunea, nevrozele sau deschiderea spre experienţe.

Studiul a identificat un model constant în diferitele tipuri de personalităţi şi a semnalat tendinţe ale indivizilor de a se simţi atraşi de un anumit tip de persoane, chiar şi atunci când există posibile diferenţe individuale în extinderea fenomenului.

În jurul anului 2017, 332 de participanţi la studiu au avut o relaţie cu două persoane diferite care au completat evaluările de personalitate. În termeni generali, cuplurile actuale de participanţi şi-au descris propriile personalităţi în moduri similare celor avute în relaţii anterioare.

De exemplu, autorii au găsit evidenţe care arată că acei participanţi care s-au descris ca având un grad înalt de extraversiune şi deschidere spre alte experienţe au fost înclinaţi să aibă parteneri similari cu cei din relaţiile anterioare.

Autorii au ajuns la concluzia că oamenii tind să aibă relaţii de dragoste cu parteneri care au personalităţi similare.

“Acest model coerent de personalitate poate avea implicaţii potenţiale în a prezice cu cine vor forma un cuplu unii indivizi, precum şi modul cum va evolua această relaţie”, au precizat cercetătorii canadieni.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă