17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăLifestyleAtracții turistice inedite: Ovidiu, Constanța

Atracții turistice inedite: Ovidiu, Constanța

Când spui litoral, cu siguranță te gân­dești numai la mare și soare. Asociațiile culturale, agențiile de turism, proprietarii de restaurante și alte diverse afaceri, primari și consilieri județeni încearcă, de ani de zile, să vă convingă de contrariul litoralul înseamnă mult mai mult. Una dintre localitățile care câștigă teren pe această hartă a obiectivelor turistice este micul oraș Ovidiu, aflat la o aruncătură de băț de Constanța, pe malul lacului Siutghiol.

 

Mizează pe cultură și istorie

Ovidiu nu se poate bate în oferte cu stațiunea Mamaia, de care o desparte un lac. Poate face însă altceva, iar administrația locală de acolo lucrează la acest lucru: la punerea în valoarea a moștenirii culturale a localității. După câteva zile de plajă în stațiuni, poate simțiți nevoia să învățați și să le arătați copiilor o fărâmă din istoria multimilenară a Dobrogei. O veți putea face aici. Primăria Ovidiu investește circa trei milioane de euro, din fonduri europene, pentru reabilitarea castrului roman din localitate. Situl arheologic este amplasat pe malul lacului Siutghiol, în apropierea Insulei lui Ovidiu, pe o suprafaţă totală de 7.120 de metri pătraţi.

Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificaţie romană din secolul al VI-lea), o bazilică paleocreştină care se află în afara zidurilor castrului, o aşezare romană şi un apeduct roman. Situl arheologic este inclus pe lista monumentelor istorice. Castrul roman a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 şi avea rolul de a proteja apeductul care alimenta Tomisul, oraşul Constanţa de astăzi. În incinta castrului a fost descoperit, în 1984, un depozit monetar, cu piese de pe vremea împăratului Zeno (474-491). Interiorul castrului va fi amenajat: o parte pentru exponate şi o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn.

Va avea dotări multimedia de ultimă generaţie, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecţii, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii. ­Bazilica romană (paleocreştină) a fost construită ­înaintea castrului roman, dar a fost ­descoperită mai ­târziu, aflându-se în afara zidurilor cetăţii. Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă ­securizată, cu balustradă, pentru o ­vizionare a vestigiilor fără afectarea acestora. Lucrările vor fi gata în circa doi ani.

 

Monument statuar în ­memoria poetului Ovidius

Investițiile în cultură au fost continuate recent. ­Miercuri, 28 noiembrie, în localitate a fost dezvelit un ansamblu statuar dedicat lui Publius Ovidius Naso. Ansamblul monumental dedicat poetului Ovidiu este ­compus din trei statui alegorice – „Ovidius metamorfozat”, „Geneza” şi „Iubirea”, realizate din piatră, fiind menit să comemoreze 2.000 de ani de la moartea poetului şi să creeze, în acelaşi timp, un centru de interes al oraşului ce-i poartă numele. „Pentru noi, românii, acest an are o importan­ţă aparte, fiind momente pe care le poţi trăi o singură dată în viaţă, ­respectiv: 2.000 de ani de la moartea poetului latin, 100 de ani de la Marea Unire şi 140 de ani de când regiunea noastră ­Dobrogea a revenit la patria mamă”, a spus ­primarul oraşului, George Scupra.

Parcuri cu escaladă și labirint de vegetație

Pe lângă acestea, administrația locală a investit și investește în infrastructură, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Veți descoperi aici una dintre cele mai frumoase promenade de pe litoral, nouă, îngrijită și curată. De pe malul ei puteți admira nu marea, ci lacul Siutghiol, dar puteți petrece o seară plăcută, departe de forfota stațiunilor aglomerate. Investițiile nu se opresc aici. În acest an, primarul George Scupra a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Zonă de relaxare și agrement în orașul Ovidiu”, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Acest nou proiect presupune amenajarea a două parcuri de agrement. Primul parc este situat pe malul lacului Siutghiol, în vecinătatea insulei Ovidiu, și se întinde pe o suprafață de 3.700 de metri pătrați. Va avea un perete de escaladă pentru copii și adulți, un amfiteatru natural, realizat din amenajări ale pantei terenului cu 6 gradene de odihnă și spații de circulație, plase de relaxare deasupra apei, sistem de irigație, sistem de supraveghere video și sistem de iluminat bazat pe panouri fotovoltaice. Al doilea parc va avea, ca element inedit, un labirint de vegetație, ce va reprezenta un loc de recreere, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Investițiile de aici au atras și atenția Comisiei Europene. În data de 31 iulie 2018, pagina de internet a Comisiei Europene a publicat un articol, în toate limbile țărilor din Uniunea Europeană, intitulat: „E momentul pentru o pauză în orașul Ovidiu din România” .

Insula lui Ovidiu

Una dintre principalele atracții turistice ale zonei este Insula lui Ovidiu de pe lacul Siutghiol, la 500 de metri de oraș. Puteți ajunge aici fie de pe noul debarcader din Ovidiu, fie din Mamaia. Insula are circa 26.000 de metri pătrați, din care jumătate sunt amenajați în scop turistic. Găsiți aici două restaurante unde poți savura de la ­vestita ciorbă de pește la vinuri ­dobrogene. Copiii pot petrece, gratuit, o după-amiază în minigrădina zoologică. Dacă vă place liniște, găsiți aici și camere de ­închiriat.

Cele mai citite

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă