15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleAvize de care ai nevoie pentru montarea unei centrale termice

Avize de care ai nevoie pentru montarea unei centrale termice

Dacă știi ce înseamnă să tremuri de frig în casă atunci când temperaturile exterioare sunt foarte scăzute sau să nu ai apă caldă oricând îți dorești înseamnă că încă ești conectat la sistemul centralizat de încălzire. În cazul în care vrei să scapi de aceste neplăceri în favoarea confortului de ultimă generație, ia în considerare instalarea unei centrale termice proprii.

Odată ce ai luat această decizie, trebuie să ai în vedere și pașii pe care îi ai de urmat în tot acest proces. Nu îți imagina că poți face schimbarea de pe o zi pe alta. Pe lângă timp și răbdare, ai nevoie de diverse acte pentru obținerea autorizațiilor de funcționare. Până se rezolvă aspectele legale, ai timp să cauți modelul de centrală termică potrivit locuinței tale și să te informezi despre ce presupune montarea acesteia.

Acte necesare pentru montarea centralei termice
Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a-ți putea monta o centrală termică este să te debranșezi de la sistemul centralizat de termoficare. Pentru asta ai nevoie de acordul vecinilor și al asociației de proprietari, dar și de un proiect de debranșare, realizat de o firmă specializată. Ulterior, pentru a primi autorizația de funcționare a centralei de la ISCIR este nevoie să pregătești un dosar cu proiectul instalației, realizat de firma care va face montajul centralei, procesul verbal de punere în funcțiune a instalației de gaz, factura de achiziție a centralei, certificatul de garanție și manualul de utilizare al acesteia, raportul primei puneri în funcțiune, eliberat de către tehnicieni, declarația de conformitate pentru instalația de încălzire, emisă de firma care se ocupă de instalare și copie după autorizația ISCIR a firmei care execută montajul.

Costurile pentru debranșare, realizarea instalației de gaz și a celei de încălzire diferă în funcție de mai mulți factori și sunt mai mari atunci când este vorba de o primă instalare a centralei termice. Cu toate acestea, îți poți recupera investiția în doar câțiva ani dacă alegi centrale termice eficiente, care îți oferă beneficii pe termen lung.

Pași de urmat pentru montarea unei centrale termice
Tot procesul începe cu debranșarea de la sistemul centralizat de distribuție a căldurii și continuă cu racordarea separată la instalația de gaze naturale. Urmează achiziționarea centralei termice potrivită nevoilor tale și contactarea unei firme specializate care se va ocupa de montaj. Pentru a fi sigur de calitatea lucrării, alege cu atenție echipa de tehnicieni și asigură-te că firma este autorizată ISCIR. Ulterior, după finalizarea instalației de încălzire, centrala este pusă în funcțiune de tehnicieni, care se vor asigura sunt îndeplinite toate criteriile de siguranță. Procesul se încheie cu autorizarea funcționării centralei termice de către o firmă autorizată ISCIR, autorizație valabilă pentru o perioadă de 2 ani, după care se reînnoiește în urma unei verificări tehnice periodice.   

Cum alegi modelul de centrală termică potrivit pentru locuința ta?
Sunt câteva criterii de care e bine să ții cont atunci când alegi centrala termică. Unul dintre cele mai importante este combustibilul utilizat, acesta având o influență majoră asupra costurilor de funcționare. Asigură-te că alegi o variantă accesibilă, atât din punct de vedere al disponibilității în zona în care te afli, cât și al costurilor. De exemplu, o centrală care funcționează cu combustibil solid nu este cea mai bună opțiune pentru un apartament dintr-o zonă urbană, unde spațiul este limitat, iar costul gazului este mult mai avantajos.

Un alt aspect esențial este calcularea necesarului de încălzire și apă caldă menajeră, ținând cont de mai multe criterii, precum suprafața locuinței, gradul de izolare termică sau numărul locuitorilor. Astfel, vei putea alege capacitatea corectă a centralei termice, care va asigura confortul întregii familii. Nici funcțiile integrate sau clasa de eficiență energetică a centralei nu sunt criterii de ignorat, acestea având impact atât asupra atmosferei interioare, cât și asupra cheltuielilor și a duratei de viață a produsului.

O centrală termică este cea mai bună achiziție pe care o poți face pentru casa ta. Însă, până ajungi să te bucuri de tot confortul interior, trebuie să treci prin mai multe etape, printre care cea de pregătire a actelor necesare instalării și prin analiza ofertelor, în vederea alegerii celui mai potrivit model. 

Cele mai citite

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă