18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleBalena de plastic, semnal de alarmă

Balena de plastic, semnal de alarmă

Balenele, unele specii de rechini şi alte vieţuitoare marine sunt din ce în ce mai expuse riscului din cauza materialelor plastice ajunse în oceane.

Într-un efort de a motiva publicul să ia în considerare acest impact al deşeurilor din plastic asupra planetei şi pentru a ilustra nevoia de reciclare şi de folosire a ambalajelor biodegradabile ori de câte ori este posibil, organizaţia Greenpeace Filipine a creat un puternic mesaj vizual şi global: a instalat pe plaja Naic, din Cavite, o uriaşă instalaţie reprezentând balenă moartă. Copia balenei, de 15 metri lungime, a fost creată integral din deşeuri de plastic şi a fost „acostată“ în apropiere de ţărm în Golful Manila.

Opera de artă reproduce cu mare exactitate forma, culoarea, textura, mărimea şi propor­ţiile unei balene reale.

Cifre alarmante

Directorul de creaţie al proiectului „Balena Moartă“, Biboy Royong, spune că expoziţia de artă a fost inspirată de o balenă tânără, de aproximativ 7 ani şi 12 metri lungime, care a murit, în decembrie 2016, pe Insula Samal din Golful Davao, după ce a înghiţit prea multe gunoaie. Din stomacul mamiferului au fost scoase mai multe kilograme de deşeuri din plastic, năvoade, cârlige, funii şi cabluri.

„Am decis să reprezentăm o balenă în descompunere şi am folosit deşeurile din plastic pe care le-am adunat pentru a realiza un model cât mai realistic. Trebuie neapărat ca oamenii să înţe­leagă acest pericol. Ecologiştii susţin că dacă nu încetăm să ne poluăm apele, până în 2050 în oceane vor fi mai multe gunoaie decât viaţă marină.“

La vederea modelului din plastic, mulţi oameni au crezut că e adevărat şi au început să posteze fotografii pe reţelele de socializare, povestea devenind repede virală. De fapt, Greenpeace nu a făcut mai nimic pentru promovarea acestui pro­iect, bazându-se aproape în întregime pe reţelele de socializare. Instalaţia „Balenă Moartă“ a fost realizată de zece voluntari care au lucrat timp de cinci zile la această replică.

Muzeul balenelor eșuate

În Golful Davao, unde a fost găsită eşuată balena care a inspirat acest proiect, trăiesc peste 20 de specii de balene.

Expertul în cetacee Darrell Dean Blatchley a colecţionat în ultimii 7 ani 53 de schelete de astfel de mamifere marine, găsite moarte în zonă, pe care le-a expus într-un muzeu pe care l-a deschis în Davao City. El a explicat că doar patru dintre acestea au murit din cauze naturale, celelalte pierzându-şi viaţa din cauza deşurilor din plastic. 

Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă