Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Balena de plastic, semnal de alarmă

Balena de plastic, semnal de alarmă

Artiștii Greenpeace din Filipine au creat o balenă din deșeuri pentru a atrage atenția lumii asupra uneia dintre cele mai serioase probleme ale ei: poluarea cu plastic

Gabriela Mitrovici 0 comentarii

Balenele, unele specii de rechini şi alte vieţuitoare marine sunt din ce în ce mai expuse riscului din cauza materialelor plastice ajunse în oceane.

Într-un efort de a motiva publicul să ia în considerare acest impact al deşeurilor din plastic asupra planetei şi pentru a ilustra nevoia de reciclare şi de folosire a ambalajelor biodegradabile ori de câte ori este posibil, organizaţia Greenpeace Filipine a creat un puternic mesaj vizual şi global: a instalat pe plaja Naic, din Cavite, o uriaşă instalaţie reprezentând balenă moartă. Copia balenei, de 15 metri lungime, a fost creată integral din deşeuri de plastic şi a fost „acostată“ în apropiere de ţărm în Golful Manila.

Opera de artă reproduce cu mare exactitate forma, culoarea, textura, mărimea şi propor­ţiile unei balene reale.

Cifre alarmante

Directorul de creaţie al proiectului „Balena Moartă“, Biboy Royong, spune că expoziţia de artă a fost inspirată de o balenă tânără, de aproximativ 7 ani şi 12 metri lungime, care a murit, în decembrie 2016, pe Insula Samal din Golful Davao, după ce a înghiţit prea multe gunoaie. Din stomacul mamiferului au fost scoase mai multe kilograme de deşeuri din plastic, năvoade, cârlige, funii şi cabluri.

„Am decis să reprezentăm o balenă în descompunere şi am folosit deşeurile din plastic pe care le-am adunat pentru a realiza un model cât mai realistic. Trebuie neapărat ca oamenii să înţe­leagă acest pericol. Ecologiştii susţin că dacă nu încetăm să ne poluăm apele, până în 2050 în oceane vor fi mai multe gunoaie decât viaţă marină.“

La vederea modelului din plastic, mulţi oameni au crezut că e adevărat şi au început să posteze fotografii pe reţelele de socializare, povestea devenind repede virală. De fapt, Greenpeace nu a făcut mai nimic pentru promovarea acestui pro­iect, bazându-se aproape în întregime pe reţelele de socializare. Instalaţia „Balenă Moartă“ a fost realizată de zece voluntari care au lucrat timp de cinci zile la această replică.

Muzeul balenelor eșuate

În Golful Davao, unde a fost găsită eşuată balena care a inspirat acest proiect, trăiesc peste 20 de specii de balene.

Expertul în cetacee Darrell Dean Blatchley a colecţionat în ultimii 7 ani 53 de schelete de astfel de mamifere marine, găsite moarte în zonă, pe care le-a expus într-un muzeu pe care l-a deschis în Davao City. El a explicat că doar patru dintre acestea au murit din cauze naturale, celelalte pierzându-şi viaţa din cauza deşurilor din plastic. 

Comentarii

loading...