14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleBanii jos?

Banii jos?

Te-ai gândit că niște rate la Altex ar putea fi o reală investiție? Mitul oamenilor bogați, care plătesc pentru lucruri cu o valiză de bani, e cam doar atât, un simplu mit, de impresionat copiii care nu înțeleg prea multă economie. În realitate, cardul de credit este o metodă uzuală de a cumpăra ceva, fără să intri în contul de economii.

 

Dacă ar fi să ne luăm după celebrul Kiyosaki, datoriile par a fi cea mai bună alegere chiar și când dispui de bani la discreție. Autorul popularei cărți, ”Tată bogat, tată sărac”, aduce o serie de argumente în sprijinul acestui punct de vedere, ce poate părea puțin contra intuitiv. Pe scurt, la fel ca băncile, ar trebui să-ți privești capitalul strict ca pe un instrument de lucru, ca pe un procentaj din ceea ce ar putea acesta să-ți aducă, de fapt. O mie de lei poate reprezenta prețul unui stilou scump sau avansul pentru o librărie online.

 

Depinde, firește, și ce vrei să cumperi. Ce e foarte important de reținut și avut în vedere este faptul că obiectul achiziționat, în cele mai multe cazuri, începe să-și piardă valoarea din secunda în care l-ai cumpărat.

 

Să luăm ca exemplu un laptop. Dacă dispui de lichidități, ai fi tentat să-l cumperi cu banii jos, fără bătăi de cap. Acesta îți blochează însă o parte din bani, pe parcursul câtorva ani, în care nu numai că nu-și va spori valoarea, dar cel mai probabil, într-un final, se va strica și va începe să consume și mai mulți bani – dacă a ieșit din garanție sau va fi pur și simplu depășit ca tehnologie.

 

Pe când, cu un credit, poți eșalona această cheltuială, în multe cazuri chiar și fără vreo dobândă, pentru o perioadă de timp foarte lungă. Timp în care dispui de restul banilor, care îți pot folosi drept capital pentru alte cheltuieli sau investiții.

 

Tot în acest fel poți cuantifica mult mai ușor și cât valorează această achiziție în fiecare lună, pe parcursul ”amortizării” sale și dacă merită ea pentru tine. Un laptop foarte scump poate părea o cheltuială nejustificat de mare. Acesta poate fi însă văzut și ca o reală investiție, dacă faci o comparație între costurile lunare ale unui credit, eșalonate pe mai mulți ani, și profiturile pe care ai putea să le obții zilnic folosindu-te într-un mod productiv de el. Un card bun precum CardAvantaj te poate ajuta în acest sens. Și, evident, , totul depinde într-un final de tine și de felul în care alegi să privești lucrurile.

Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă