Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bronzate, fără riscuri. Cum să ne protejăm și cât să ne expunem

Bronzate, fără riscuri. Cum să ne protejăm și cât să ne expunem

Când revenim din concediu vrem să arătăm frumoase și bronzate, indiferent de faptul că ne-am petrecut vacanța la mare, la munte sau, pur și simplu, în casa de la țară a bunicilor.

Mihai Diac 0 comentarii

Rețeta clasică pentru o vacanță reușită include, printre elementele sale obligatorii, și crema de protecție împotriva arsurilor solare.

Pentru a fi însă eficientă, protecția solară trebuie să respecte câteva condiții, avertizează dr. Oana Cuzino, medic primar Gerontologie – Geriatrie.

Câteva reguli de bază se aplică în funcție de culoarea pielii și de vârstă.

“Copiii sub 14 ani și persoanele cu pielea albă, translucidă, care se înroșesc imediat la contactul cu soarele - obligatoriu factor de protecție 40 sau SPF 50. Copiii de peste 14 ani și adulții cu pielea normală, nici prea deschisă, nici prea închisă, care se bronzează dar se și înroșesc ușor - factor de protecție 30. Copiii peste 14 ani și adulții cu pielea măslinie, puțin mai închisă la culoare, care se bronzează ușor și se înroșesc rar - factor de protecție 20. Dacă ai pielea foarte închisă la culoare, un produs cu SPF 15 este suficient”, explică dr. Oana Cuzino într-un material postat pe site-ul https://doc.ro.

Există și alte produse concepute pentru protecție solară, dar ele au rezultate mai slabe. De exemplu, loțiunile cu factor de protecție 10 și uleiurile de plajă se recomandă a fi folosite doar după ce am stat la soare câteva zile și am început să ne bronzăm fără arsuri solare, și numai dimineața sau spre seară, când soarele este mai blând.

Uleiul de măsline, deși foarte apreciat în alimentație, are efecte discutabile în ceea ce privește protecția solară. Unii specialiști spun că produsele de protecție e bine să conțină și ulei de măsline. Dr. Oana Cuzino consideră însă că uleiul de măsline nu face decât să accelereze procesul de bronzare, astfel încât riscul de arsuri devine și mai mare.

Cel mai cald și, în consecintă, cel mai periculos interval de timp al zilei este între orele 11 – 15. Indiferent de perioada aleasă, nu se recomandă să stăm la soare, neîntrerupt, mai mult de două – trei ore. Pe termen scurt, expunerea greșită la soare produce arsuri și un aspect inestetic, iar pe termen lung poate favoriza apariția unui cancer de piele.

Comentarii

loading...