Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Câinii labrador cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin

Câinii labrador cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin

Câinii Labrador Retriever cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin în comparaţie cu cei cu blana neagră sau aurie, din aceeaşi rasă, cel mai probabil din cauza consangvinizării, conform unui studiu realizat în Australia, citat luni de DPA.

Rl online 0 comentarii

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Sydney a studiat date statistice referitoare la 33.000 de labradori din Marea Britanie şi a descoperit că durata de viaţă a exemplarelor cu blana ciocolatie era cu 10% mai scurtă, în medie, în comparaţie cu cea a câinilor de culori diferite din aceeaşi rasă.

Durata de viaţă a câinilor labrador cu blana de altă culoare decât cea ciocolatie este de 12,1 ani, în medie.

Totodată, labradorii ciocolatii sunt mai predispuşi la infecţii ale urechii şi prezintă un risc de patru ori mai mare de a suferi de dermatită piotraumatică.

''Relaţia de asociere între nuanţa blănii şi boală poate reflecta o consecinţă involuntară a reproducerii anumitor pigmentări'', a declarat profesor Paul McGreevy, coautor al cercetării publicate în jurnalul Canine Genetics and Epidemiology.

Deoarece la câini culoarea ciocolatie este recesivă, gena responsabilă trebuie să fie prezentă la ambii părinţi pentru ca urmaşii lor să aibă această nuanţă.

''Prin urmare, crescătorii care doresc să obţină această culoare au tendinţa de a înmulţi doar labradorii care poartă gena responsabilă de blana ciocolatie. Fondul genetic rezultat, care este redus, este posibil să includă o proporţie mai mare de gene care să favorizeze afecţiuni la nivelul urechii şi dermatologice'', a explicat McGreevy.

La studiu au participat cercetători de la Colegiul Veterinar Regal din Marea Britanie şi ar putea fi extins pentru studierea labradorilor din Australia ţară în care această rasă este cea mai populară.

Comentarii

loading...