7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleCâinii labrador cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin

Câinii labrador cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Sydney a studiat date statistice referitoare la 33.000 de labradori din Marea Britanie şi a descoperit că durata de viaţă a exemplarelor cu blana ciocolatie era cu 10% mai scurtă, în medie, în comparaţie cu cea a câinilor de culori diferite din aceeaşi rasă.

Durata de viaţă a câinilor labrador cu blana de altă culoare decât cea ciocolatie este de 12,1 ani, în medie.

Totodată, labradorii ciocolatii sunt mai predispuşi la infecţii ale urechii şi prezintă un risc de patru ori mai mare de a suferi de dermatită piotraumatică.

”Relaţia de asociere între nuanţa blănii şi boală poate reflecta o consecinţă involuntară a reproducerii anumitor pigmentări”, a declarat profesor Paul McGreevy, coautor al cercetării publicate în jurnalul Canine Genetics and Epidemiology.

Deoarece la câini culoarea ciocolatie este recesivă, gena responsabilă trebuie să fie prezentă la ambii părinţi pentru ca urmaşii lor să aibă această nuanţă.

”Prin urmare, crescătorii care doresc să obţină această culoare au tendinţa de a înmulţi doar labradorii care poartă gena responsabilă de blana ciocolatie. Fondul genetic rezultat, care este redus, este posibil să includă o proporţie mai mare de gene care să favorizeze afecţiuni la nivelul urechii şi dermatologice”, a explicat McGreevy.

La studiu au participat cercetători de la Colegiul Veterinar Regal din Marea Britanie şi ar putea fi extins pentru studierea labradorilor din Australia ţară în care această rasă este cea mai populară.

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă