19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleCălătoriți în acest Crăciun și Anul Nou?

Călătoriți în acest Crăciun și Anul Nou?

Wi-Fi-ul aeroportului, stațiile de încărcare USB și distribuirea locațiilor pot submina securitatea cibernetică, spune expertul în protecția datelor, Barry Cook, al furnizorului de servicii de viză de călătorie VFS Global. Într-un articol exclusiv pentru RL, Barry Cook prezintă sfaturile de top pentru protejarea datelor cu caracter personal în timp ce ești în mișcare în acest Crăciun și Anul Nou.

Pe măsură ce lumea noastră devine din ce în ce mai digitalizată, suntem din ce în ce mai deschiși și, la rândul nostru, susceptibili la hacks de date. Snoopers, care se ocupă de rețelele publice din aeroporturi, punctele de încărcare USB modificate și actualizările personale de pe platformele noastre de socializare pot prezenta riscuri pentru securitatea datelor noastre personale.

Așadar, este important să rămâneți în siguranță, nu doar acasă, ci în timp ce sunteți în mișcare  și să planificați înainte, acolo unde este posibil.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să închideți dispozitivele pe durata călătoriei dumneavoastră, de frica unui hacker sau a unei încălcări de date – doar că va trebui să implementați unele acțiuni pentru a atenua riscul dacă veți lucra și accesați datele personale și de la locul de muncă, în timp ce călătoriți. Mai jos, sunt câțiva pași simpli și ușor de efectuat, care vă vor ajuta să vă păstrați siguranța datelor în acest Crăciun și în Anul Nou:

Blocați dispozitivele

Majoritatea smartphone-urilor, laptopurilor și tabletelor sunt echipate cu setări de securitate care vă vor permite să blocați dispozitivul folosind un număr PIN sau un ID de amprentă. Faceți acest lucru pe fiecare dispozitiv disponibil. În timpul călătoriei schimbați codurile PIN pe care le utilizați pentru a vă accesa datele. Odată ajunși acasă, repetați acest lucru pentru a vă reduce expunerea la o încălcare

Actualizați-vă sistemele
de operare

Înainte de a porni în călătorii, asigurați- vă că actualizați sistemele de operare pe dispozitivele dumneavoastră. Aceasta include aplicațiile de pe telefonul dumneavoastră și merită să aveți în vedere dezactivarea sau chiar ștergerea celor care vă transportă informațiile perso- nale și financiare pe durata călătoriei.

Fiți prudenți la rețelele publice Wi-Fi

Legile și reglementările care reglemen- tează securitatea online variază de la o țară la alta. Accesul Wi-Fi gratuit poate fi atrăgător, în timp ce aștepți în aero- port sau în gara, de exemplu. Dar are și probleme de securitate. De asemenea, merită să evitați cafenelele de pe internet și hotspot-urile Wi-Fi gratuite, cu excepția cazului în care acestea au cerințe de parolă  și, chiar dacă au acest nivel de protecție, cel mai bine este să evitați accesarea conturilor personale sau a datelor sensibile în rețeaua lor.

Evitați utilizarea porturilor de încărcare USB necunoscute

Porturile USB accesibile public prezintă un risc real pentru dispozitivele și date- le dvs. Denumită „juice-jacking”, aceas- tă amenințare a crescut considerabil în ultimii ani și le permite infractorilor să încarce malware în telefoane și pe alte dispozitive electronice ale utilizatori- lor nebănuiți de la stațiile de încărcare. Acest malware poate bloca dispozitive și exporta date, cum ar fi parole, direct către escroci. Prin urmare, este reco- mandabil să transportați un încărcător de alimentare în timpul călătoriei sau să folosiți propria baterie de încărcare. Pe scurt: evitați porturile USB accesibile publicului în orice moment.

Dezactivați funcțiile de conectare automată și Bluetooth

Majoritatea telefoanelor din Marea Britanie și Europa au o setare care per- mite unui dispozitiv să se conecteze automat la rețelele Wi-Fi în timp ce le treci prin activitățile de zi cu zi. Deși aceasta este o caracteristică la îndemâ- nă, aceasta prezintă riscuri atunci când călătoresc peste hotare. Înainte de a călători, schimbați această setare, ast- fel încât smartphone-ul și laptopul vă solicită înainte de a vă conecta de fieca- re dată când doriți să accesați interne- tul. Același lucru ar trebui să se aplice și pentru conectivitatea Bluetooth în timp ce ești plecat. Cu excepția cazului în care trebuie să o utilizați absolut, este mai bine să mențineți această funcție dezactivată pe durata călătoriei. De ase- menea, va prelungi și durata de viață a bateriei pe dispozitiv!

Reduceți distribuirea localițiilor

Este foarte comun să actualizați soci- al media în timp ce călătoriți în orașe și țări noi. Cu toate acestea, problema este creearea unei amenințare la adresa securității. Semnalizându-ți locația, poți face mai ușor pentru un infractor să stabilească faptul că nu te afli în camera de hotel sau acasă și, prin urmare, să lași obiectele personale din aceste zone vulnerabile unei intruziuni fizice. Limitați informațiile pe care le postați online despre locația dumneavoastră specifică și, înainte de a pleca în călătorie, luați în considerare cât de accesibil este conținutul dumneavoastră, dincolo de următorii și prietenii apropiați.

Anunțați banca dumneavoastră
că sunteți în mișcare

Acesta este un pas simplu, care este invocat în mod invariabil de către că- lători – totuși este unul care este atât de ușor de efectuat, datorită creșterii aplicațiilor mobile și internet banking. Au dispărut zilele în care trebuie să intri într-o sucursală sau să stai în așteptare la telefon pentru a vorbi cu banca ta. Acum, majoritatea aplicațiilor bancare poartă un chat criptat sau o caracteris- tică de mesagerie, care vă permite să le anunțați despre mișcările dumneavoastră. Această acțiune rapidă și în mare parte nedureroasă înainte de o călătorie vă poate ajuta să potențați o potențială fraudă cu cardul de credit sau debit în bud și să vă permită să vă accesați banii fără frica și durerea de cap de limitările impuse în contul dvs.

După cum spune această afirmație, „este mai bine să fii în siguranță decât să-mi pară rău”. Așadar, înainte de a vă deplasa în călătorii, aveți grijă la riscu- rile cu care vă confruntați, din punct de vedere al securității cibernetice și faceți tot posibilul pentru a le minimi- za, atunci când este posibil.

Vă urăm tuturor o vacanță – festivă odihnitoare – și cyber – sigură!

Barry Cook

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă