15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleCAN CAN: Câți bani au câștigat afaceriștii arabi din spirtul ucigaș

CAN CAN: Câți bani au câștigat afaceriștii arabi din spirtul ucigaș

CANCAN.RO: Ancheta de la Iași, care vizează moartea a 12 persoane intoxicate cu alcool sanitar contrafăcut. Cei doi arabi prinși deja de procurorii ieșeni, Ali Dawoud (65 de ani) şi Fuad Ahmmed (57 de ani), au fost duși, din nou, în fața instanței joi, 7 mai, ei încercând să îi înduplece pe judecători să îi plaseze măcar în arest la domiciliu. 

Principala apărare a celor doi a fost că nu au știut că, în satele din Moldova, există persoane care beau spirtul, în loc să îl folosească pentru uz extern. Argumentul nu i-a convins însă pe judecători, care au menținut arestul preventiv.

„Mirela” i-a ajutat pentru 100 de lei pe zi

E vorba doar de o parte din câștigul final, ce îi aparținea lui Ali Daouwd, zis „Zaher” și fiului său Satar, care în prezent este căutat de anchetatori. Daouwd, tatăl și fiul, ar fi fost cei care au pus la cale afacerea, Fuad fiind doar un ajutor și primind 2.200 de lei pentru două săptămâni de muncă. O altă femeie care a ajutat, fără să știe că se prepară spirt ucigaș, o anume „Mirela”, a primit și ea 100 de lei pe zi.

Context

Mii de sticle de spirt ucigaș, au fost vândute în România. Totul s-a aflat după ce 10 persoane din județul Iași au murit, în ultimele săptămâni. Se pare că după ce au consumat alcoolul metilic cumpărat de la magazinele din sat. Cinci dintre victime sunt din localități de lângă orașul Pașcani, trei dintre ele murind într-o singură seară, în satul Brătești. 

Procurorii din Iași derulează, în prezent, o anchetă extinsă, care îl vizează pe cetățeanul arab poreclit „Zaher”. Acest „Zaher” a vândut, în aprilie, mii de sticle de alcool sanitar Sante Med, pe a cărui eticheta scria că este alcool etilic, în realitate fiind metilic, adică toxic pentru om.

 

Unul dintre cumpărătorii lui „Zaher” este Ciprian Barticel, din Iași. Acesta a cumpărat, la începutul lui aprilie, mii de sticle de spirt, pe câte le-a distribuit micilor comercianți din județul Iași, în special din mediul rural. Potrivit unor surse, Barticel nu știa că spirtul este toxic și, când au început să apară decesele, el însuși a adunat mai multe sticle, în jur de 200, pe care le-a predat autorităților. Alte 1.200 de sticle au fost confiscate de anchetatori.

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă