12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleCând ar trebui să îţi refinanţezi creditul

Când ar trebui să îţi refinanţezi creditul

Când stresul creditelor de nevoi personale pe care ai reuşit să le „colecţionezi” sau a ratelor prea mari devine de nesuportat, poţi lua în calcul şi varianta unei refinanţări. Noul împrumut te ajută să reduci povara lunară. Însă, este important să pui în balanţă atât avantajele, cât şi costurile, pentru a evita să iei o decizie pe care să o regreţi mai târziu.

Poţi beneficia de o dobândă mai mică

Refinanţarea presupune un nou împrumut destinat achitării creditelor pe care le-ai accesat deja, dar care s-au transformat, pe parcurs, într-o povară, din cauza dobânzilor piperate, a costurilor prea mari sau a ratelor în continuă creştere.

Faţă de anii anteriori, dobânzile percepute de bănci sunt mai mici. Optând pentru refinanţare, poţi obţine un împrumut în condiţii actuale de piaţă, cu o dobândă redusă faţă de cea pe care trebuie să o suporţi la un credit accesat în urmă cu 3 ani.

Schimbi tipul dobânzii

O refinanţare devine utilă şi în momentul în care ai obţinut un credit cu dobândă variabilă. Poate la început, nivelul acesteia ţi s-a părut atractiv, însă, după o anumită perioadă, rata lunară a ajuns să depăşească posibilităţile tale financiare. Acum, o variantă pentru care poţi opta este aceea a refinanţării cu dobândă fixă. Astfel, până la sfârşitul noii perioade de creditare, vei putea achita rate fixe.

Micşorezi valoarea ratei

Un alt avantaj al refinanţării este cel al unei rate mai mici. Vei putea plăti lunar către bancă o sumă chiar şi cu până la 70% mai mică decât totalul ratelor la creditele deja existente. Însă, ia în considerare faptul că rata este cu atât mai scăzută cu cât perioada de rambursare este mai mare. Pe termen scurt, te poţi bucura de acest avantaj, însă pe termen lung vei simţi dezavantajul unui cost total crescut al împrumutului, întrucât dobânzile se vor aduna mai mult timp.

Scapi de povara unui credit în valută

Fluctuaţiile valutare pot duce, în mod repetat, la creşterea ratei tale lunare. Simţi acest lucru pe pielea ta, mai ales dacă ai accesat un credit în euro, în timp ce salariul tău este în lei. La refinanţare ai posibilitatea de a aplica pentru un împrumut în monedă naţională, care te va scăpa de riscul valutar.

Poţi obţine bani în plus

Oricând pot să apară situaţii neprevăzute, precum un eveniment important în familie sau o urgenţă medicală, iar cheltuielile vor fi pe măsură. Sau, poate, ai anumite planuri pe care nu reuşeşti să le duci la bun sfârşit, tot din motive financiare. O vancanţă relaxantă, o nouă maşină sau renovarea locuinţei. Toate acesta rămân doar pe hârtie şi nu le poţi pune în aplicare tocmai pentru că nu dispui de suficienţi bani. Refinanţarea îţi oferă, pe lângă posibilitatea de a-ţi acoperi creditul existent, şi şansa de a accesa o sumă suplimentară.

Aduni toate împrumuturile într-unul singur

Dacă ai prea multe împrumuturi, refinanţarea îţi permite să le acumulezi pe toate într-unul singur. Fără doar şi poate, acesta va fi mult mai uşor de gestionat. Vei plăti rate la o singură bancă, pentru un singur credit, şi nu 2-3 pe lună la mai multe instituţii financiare, cu date scandenţe diferite.

Datorită avantajelor, refinanţarea poate fi văzută ca o soluţie optimă, mai ales în situaţia în care nu mai faci faţă ratelor lunare. Însă, trebuie să iei în calcul şi faptul că un nou credit presupune şi o serie de noi comisioane, precum cel pentru analiza dosarului. De asemenea, va trebui să achiţi şi comisioanele de rambursare anticipată la împrumuturile de care încerci să scapi, urmând să te alegi cu o nouă perioadă de rambursare, în funcţie de nevoile tale.

Cum afli ce soluţie de creditare ţi se potriveşte

Când creditele obţinute în ultimii ani te aduc în situaţia de a nu mai dormi nopţile, tocmai din cauza stresului unor rate cărora cu greu le mai faci faţă, ajungi în situaţia de a căuta o soluţie la această problemă.

Refinanţarea ar putea fi răspunsul pe care îl cauţi. Însă, cum poţi avea siguranţa că nu ajungi iar pe marginea prăpastiei? În primul rând, trebuie să cântăreşti avantajele şi dezavantajele pe care ţi le poate aduce noua soluţie de creditare.

Dacă ajungi la concluzia că refinanţarea este o modalitate prin care îţi poţi recăpăta liniştea, te vei lovi de o noua provocare: cum alegi cea mai bună ofertă de creditare? Din fericire, există o metodă simplă, precum calculatorul Sortter, de care poţi beneficia gratuit şi care îţi oferă acces la un număr impresionant de oferte actuale de creditare.

Ţinând cont de ceea ce îţi doreşti, respectiv suma necesară pentru refinanţare şi perioada pe care o consideri suficientă pentru rambursarea noului împrumut, Sortter îţi va prezenta doar ofertele care respectă cerinţele tale. Fără drumuri la bancă sau ore de căutări pe diverse site-uri, vei putea consulta imediat, cu ajutorul calculatorului Sortter, toate informaţiile necesare.  Vei putea compara cu uşurinţă ofertele, tocmai pentru a afla care este cea mai rentabilă soluţie de refinanţare.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă