10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleCare este rolul unei supape de sens si cum functioneaza?

Care este rolul unei supape de sens si cum functioneaza?

Orice inginer, constructor, electrician etc, cunoaste faptul ca o supapa de sens este un dispozitiv special construit pentru a regla, directiona si controla fluxul anumitor substante, indiferent de natura lor. Acest flux este denumit si transfer de substante.

Astfel, principalele substante care pot fi transferate corespunzator prin intermediul unei supape de sens sunt substantele: lichide sau solide fludizante, sub forma gazoasa, slamuri.

Supapa de sens – Proceduri tehnice

Astfel de proceduri necesare pentru reglarea, directionarea sau controlarea fluxului de substante sunt mult mai sigur de realizat si eficiente odata ce este instalata o supapa de sens. Rolul acesteia este de a deschide/inchide sau obstructiona doar partial transferul substantelor enumerate anterior.

Mecanica acestor supape transpare si din denumirea lor, precum:

  • Supapa de inchidere;
  • Supapa cu sens unic.

In ambele cazuri, astfel de supape de sens sunt proiectate astfel incat flxul de substante sa urmeze un curs prestabilit catre anumite conducte sau instalatii.

Cu alte cuvinte, o supapa de sens este un dispozitiv hidraulic necesar sa fie instalat pentru a permite oricarei substante gazoase sau fluide sa parcurga o anumita directie si, in acelasi timp, orice alta directie sau sens sa ramana blocat.

Pe baza unei interventii sau proceduri externe, sensul supapei este fie blocat, fie restrictionat, dar poate fi si deblocat sau eliberat in functie de necesitatile vizate de actiunea transferului de substante. 

Descrierea tehnica a unei supape de sens

Rolul principal al supapei fiind, astfel, cunoscut este important de retinut ca aceasta trebuie conectata la anumite instalatii sau conducte. Acest lucru tine de fixarea supapei de sens. Dar supapa are si o parte mobila, in foma unui taler conic sau, in anumite cazuri, sub forma unei bile care se poate deplasa in corpul fix.

Se recomanda ca orice supapa de sens sa fie instalata in pozitie verticala, astfel incat sa ramana mereu inchisa. Acest lucru este posibil datorita actiunii unei greutati sau presiuni mult mai mari. In acest fel, atat conductele cat si instalatiile racordate la aceste conducte sunt protejate si intretinute corespunzator.

O supapa de sens sporeste durata de functionare a oricaror instalatii

Datorita modului de proiectare si fabricare in conformitate cu reglementarile tehnice care tin de performanta conductelor sau instalatiilor, numeroase supape de sens au un design robust, fiind simplu de manevrat si montat.

Astfel, nu implica nicio actiune de automatizare si nici foarte mult efort de intretinere din partea utilizatorilor. Supapele de sens sunt dispozitive incredibil de rezistente si, in general, sunt proiectate in functie de presiunea de fisurare sau presiunea minima in amonte.

Aceste supape de sens pot fi fabricate din alama, inox, otel inoxidabil, alama nichelata etc. Pentru a consulta specialisti in domeniul hidraulicii, acceseaza site-ul celor de la Bartrom.ro si descopera o gama impresionanta de supape de sens si numeroase alte dispozitive hidraulice necesare pentru securizarea instalatiilor si conductelor din spatiile industriale. Mai multe informatii gasesti aici.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă