11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleCare sunt metodele de tratament chirurgical ale obezității morbide VIDEO

Care sunt metodele de tratament chirurgical ale obezității morbide VIDEO

În anul 2019, OMS a făcut un studiu privind obezitatea și influența acesteia asupra populației europene. Conform acestui studiu, rezultatele au arătat că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea specialiștii atrag atenția asupra faptului că , în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.
 
În același timp, în urma studiului a rezultat că în Romania, în anul 2014, aproximativ 55,8% din populația matură suferă de obezitate și că cel mai mare procentaj li se atribuie persoanelor cu vârsta între 65 și 74 de ani.
 
Obezitatea este, așadar, o boală cronică, având o prevalență foarte mare, afectând atât bărbații cât și femeile de toate rasele și vârstele.
 
Preobezitatea și obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică și au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și tratament și îngrijiri corespunzătoare.
 
Supraponderalitatea și obezitatea sunt definite ca acumulări anormale sau excesive de grăsimi care pot afecta starea de sănătate. Indicele de masă corporală (IMC) este un indice utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți.  Persoanele care doresc să afle indicele de masă, pot apela la un calculator indice masă corporală.
 
În general, persoanele aflate deja în supraponderalitate știu că slăbitul și menținerea greutății devin din ce în ce mai grele. Pentru aceștia greutatea devine o adevărată provocare dar și o îngrijorare având în vedere bolile asimilate odată cu aceasta. De asta, în cazuri extreme, pacienții pot apela la diverse tehnici de chirurgie bariatrica care îi pot ajuta să își gestioneze greutatea, să scape de kilogramele în plus dar și să scadă riscurile de a se îmbolnăvi.
 
Procedurile chirurgicale bariatrice determină scăderea în greutate prin restrângerea cantității de alimente pe care stomacul o poate deține, provocând malabsorbția nutrienților sau printr-o combinație atât de restricție gastrică cât și de malabsorbție.
 
Procedurile bariatrice cauzează adesea modificări hormonale. Majoritatea operațiilor de slăbire de astăzi se efectuează folosind tehnici minim invazive (chirurgie laparoscopică).
 
Cele mai frecvente proceduri de chirurgie bariatrică sunt bypassul gastric, gastric sleeve, inelul gastric reglabil și diversia biliopancreatică tip duodenal switch. Fiecare operație are propriile avantaje și dezavantaje.

 

 

 

Bypass-ul gastric
 
Bypass-ul gastric Roux-en-Y (adesea numit bypass gastric) este considerat „standardul de aur” al operațiilor de slăbire.
 
Cum funcționează procedura?
 
În primul rând, se creează o mică pungă pentru stomac, ce cuprinde aproximativ 30 de mililitri în volum, prin împărțirea vârfului stomacului de restul stomacului. Apoi, prima porțiune a intestinului subțire este împărțită, iar capătul inferior al intestinului subțire împărțit este adus și conectat la punga stomacului mic nou creat.
 
În primul rând, similar cu majoritatea procedurilor bariatrice, punga stomacală recent creată este considerabil mai mică și facilitează mesele semnificativ mai mici, ceea ce duce la consumarea de mai puține calorii. În plus, deoarece există o digestie mai mică a alimentelor de către punga stomacală nou creată și există un segment de intestin subțire care ar absorbi în mod normal calorii, precum și substanțe nutritive, poate rezulta o mai puțină absorbție de calorii și substanțe nutritive.
 
Cel mai important, redirecționarea fluxului alimentar produce modificări ale hormonilor intestinali care promovează sațietatea, suprimă foamea și inversează unul dintre mecanismele principale prin care obezitatea induce diabetul de tip 2.
 
 
Care sunt avantajele bypass-ului gastric?
 
Produce pierderi semnificative în greutate (de 60 până la 80 la sută)
Restricționează cantitatea de alimente care poate fi consumată
Produce modificări favorabile ale hormonilor intestinali care reduc pofta de mâncare și sporesc sațietatea
 
Dezavantaje
 
Ar putea duce la rate mai mari de complicații față de alte tipuri de chirurgie bariatrica
Poate duce la deficiențe pe termen lung de vitamine / minerale, în special deficite de vitamina B12, fier, calciu și folat
Spitalizare de lungă durată
Necesită respectarea recomandărilor dietetice, inclusiv luarea de suplimente de vitamine / minerale pe tot parcursul vieții. 
 
Gastric sleeve
 
Gastrectomia laparoscopică longitudinală (gastric sleeve Cluj) se efectuează prin îndepărtarea a aproximativ 80% din stomac. Stomacul rămas are forma unei pungi tubulare asemănătoare unei banane.
 
Cum se desfășoară procedura?
 
 În primul rând, noua “pungă de stomac” deține un volum considerabil mai mic decât stomacul normal și ajută la reducerea semnificativă a cantității de alimente (și, prin urmare, a caloriilor) care poate fi consumată. Cu toate acestea, impactul mai mare pare a fi efectul intervenției chirurgicale asupra hormonilor intestinali care influențează mai apoi diverși factori precum: senzația de foame, sațietatea și controlul glicemiei.
 
Spre deosebire de gastric bypass, gastric sleeve nu influențează absorbția de vitamine și de minerale și reduce semnificativ riscul de ulcer gastric, dar și ameliorează simptomatologia patologiei asociate (diabet zaharat, hipertensiune, apeea în somn, etc).
 
Care sunt avantajele procedurii de gastric sleeve?
 
 
Restricționează cantitatea de alimente pe care stomacul o poate ingera
Produce o pierdere rapidă și semnificativă în greutate, pe care studiile comparative o găsesc similară cu cea a bypassului gastric Roux-en-Y.
Nu necesită obiecte străine și nu are ocolire sau redirecționare a fluxului de alimente
Implică o spitalizare relativ scurtă de aproximativ 2 zile
Provoacă modificări favorabile ale hormonilor intestinali care suprimă foamea, reduc apetitul și îmbunătățesc sațietatea
 
Care sunt dezavantajele procedurii de gastric sleeve?
 
Este o procedură ireversibilă             
 
 
Inelul gastric reglabil
 
Inelul gastric reglabil – denumit adesea inel gastric – implică o bandă gonflabilă care este plasată în jurul porțiunii superioare a stomacului, creând o mică pungă stomacală deasupra benzii și lăsând restul stomacului sub bandă.
 
Cum funcționează inelul gastric ajustabil?
 
Explicația obișnuită a modului în care funcționează acest dispozitiv este că, având o pungă de stomac mai mică, consumul unei cantități mici de alimente va satisface foamea și va promova senzația de plenitudine. Senzația de plenitudine depinde de mărimea deschiderii dintre pungă și restul stomacului. Dimensiunea deschiderii stomacului poate fi ajustată prin umplerea benzii cu ser fiziologic steril care se injectează printr-un orificiu plasat sub piele.
 
Reducerea dimensiunii deschiderii se face treptat, cu ajustări repetate sau „umpluturi”. De asemenea, în cazul inelului gastric, nu există malabsorbție, alimentele fiind digerate și absorbite așa cum ar fi în mod normal.
 
Avantaje
 
Reduce cantitatea de alimente pe care stomacul o poate ingera
Induce pierderea în greutate cu aproximativ 40-50 la sută
Nu implică tăierea stomacului sau redirecționarea intestinelor
Necesită o spitalizare mai scurtă, de obicei mai mică de 24 de ore
Este reversibil și reglabil
Are cea mai scăzută rată a complicațiilor postoperatorii timpurii și a mortalității dintre procedurile bariatrice aprobate
Are cel mai mic risc de deficiențe de vitamine / minerale
 
Dezavantaje
 
Slăbire mai lentă față de alte proceduri chirurgicale
Procent mai mare de pacienți care nu reușesc să piardă cel puțin 50 la sută din excesul de greutate corporală, comparativ cu celelalte intervenții chirurgicale efectuate în mod obișnuit
Necesită ca un dispozitiv străin să rămână în corp
În cazuri rare, poate duce la o posibilă alunecare a benzii sau la eroziunea benzii în stomac
Poate duce la dilatarea esofagului dacă pacientul mănâncă în exces
Necesită respectarea strictă a dietei postoperatorii și a vizitelor de urmărire postoperatorie
Prezintă cea mai mare rată de re-operare    
 
Diversia biliopancreatică cu comutator duodenal
 
Diversia biliopancreatică este o intervenție chirurgicală laparoscopică ce presupune rezecția longitudinală a stomacului și devierea tranzitului intestinal de la stomac la o parte distală a intestinului subțire.
 
Cum se desfășoară diversia biliopancreatică cu comutator duodenal?
 
O parte a stomacului este închisă cu capse pentru a crea o pungă mai mică. Restul stomacului este îndepărtat. Acest stomac mic restricționează cantitatea de alimente pe care o puteți mânca. Intestinul subțire (prima parte a duodenului) este apoi divizat. O lungime foarte scurtă a ultimei părți a intestinului subțire este crescută și atașată de acesta. Astfel doctorul crează comutatorul duodenal. Când mâncați, mâncarea trece doar prin noua pungă pentru stomac și se varsă în ultima parte a intestinului subțire.
 
Diversia biliopancreatica cu comutator duodenal este o abordare chirurgicală metabolică mai severă, ce perturbă absorbția caloriilor și a nutrienților iar în urma acestei proceduri va fi necesară substituția de vitamine și minerale pe termen lung.
 
Avantaje
 
Produce o scădere mai mare în greutate decât restul operațiilor bariatrice, la aproximativ 60 – 70%
Permite pacienților să revină la un stil de alimentație normal
Reduce absorbția grăsimilor cu 70%
Provoacă modificări favorabile ale hormonilor intestinali pentru a reduce pofta de mâncare și pentru a îmbunătăți sățietatea
Este cea mai eficientă procedură împotriva diabetului
 
Dezavantaje
 
Are rate mai mari de complicații și un risc de mortalitate mai crescut
Necesită spitalizare de lungă durată spre deosebire de restul intervențiilor bariatrice.
 
Are un potențial mai mare de a provoca deficiențe de proteine
Respectarea vizitelor de îngrijire și respectarea strictă a liniilor directoare privind suplimentarea dietei și vitaminelor sunt esențiale pentru evitarea complicațiilor grave.
 
La clinica VenArt din Cluj-Napoca chirurgia generală laparoscopică este o secție deosebit de importantă.
Intervențiile chirurgicale laparoscopice sunt realizate de medici cu vastă experinta, specializați în clinici renumite din Europa, SUA și Israel.
 
Datorită tehnicilor medicale inovatoare, numeroase afecțiuni sunt tratate prin metode minim-invazive. Astfel, peste 50% din pacienți pot fi tratați în regim ambulator.
 
Aflați mai multe despre tratament hemoroizi, ORL, ginecologie oncologică, chirurgie vasculară.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă