Ce este vampirismul emoţional şi cum ne ferim de el

Ce este vampirismul emoţional şi cum ne ferim de el

Legendele despre vampiri spun că simți la început o atracție inexplicabilă față de o persoană, care apoi îți suge sângele până te lasă fără vlagă, ajunge să te omoare sau te poate transforma într-un vampir. Acelaşi lucru însă se întâmplă și cu vampirii emoționali.

Elena Marinescu 0 comentarii

De-a lungul vieții, întâlnim multe persoane alături de care ne angajăm în diverse relații în funcție de contextul respectiv: unele sunt pozitive, ne creează emoții plăcute, o stare de relaxare, liniște, bucurie, siguranță, confort psihic și emoțional, însă în altele ajungem să ne simțim hărțuiți sufletește, nesiguri, obosiți, deprimați, chiar neputincioși. În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, o persoană care declanșează în noi astfel de senzații neplăcute se poate numi „vampir emoțional”, ne stoarce pur şi simplu de energie.

 

Semne şi semnale

 

În opinia specialiștilor, există cinci mari categorii de vampiri emoționali care sunt cei mai periculoși și au puterea de a produce tulburări serioase de personalitate, anume: vampirii antisociali, vampirii histrionici, vampirii narcisiști, vampirii cu comportament obsesiv-compulsiv și vampirii paranoici. Poate la fel de important ca recunoașterea unui vampir emoțional sunt simptomele pe care o persoană le simte atunci când este „atacată” de unul.

„În primele momente apare o senzație neplăcută în plexul solar (la 5 cm deasu-
pra buricului) care este legată de emoțiile noastre. Aceste senzații sunt continuate de dureri de cap, senzația de disconfort sau iritare atunci când te afli în prezența lor, oboseală inexplicabilă după un timp petrecut în preajma lor (chiar și după o convorbire telefonică sau online), somnolență. Apoi aceste senzații sunt interiorizate și produc un efect de tip domino asupra stării noastre generale și asupra caracteristicilor personalității noastre, precum: scade încrederea în propria persoană, apar sentimentele că nu suntem buni de nimic, avem tendința de a repeta în minte ultima conversație cu «vampirul» încercând să vezi unde ai «greșit», scade apetitul alimentar, sexual, bucuria vieții, crește considerabil apetitul pentru carbohidrați și, desigur, se instalează anxietatea și depresia. Aceeași legendă despre vampiri spune că ei nu se pot vedea în oglindă. Într-un sens metaforic, nici vampirii emoționali (energetici) nu «se văd în oglindă», în sensul că le este destul de greu să conștientizeze și mai ales să accepte că au nevoie de o schimbare”, explică psihologul.   

 

MĂSURI

Cum ne protejăm de un vampir emoțional?

 

Cu siguranță, ne putem proteja de aceste persoane stabilind anumite granițe, nonverbale și verbale, după caz: întreruperea contactului vizual, încrucișarea brațelor, schimbarea poziției față în față, începerea unei alte activități, ieșirea din spațiul respectiv, închiderea telefonului, messenger-ului etc. după ce anunți în prealabil că nu mai ai timp și că ești solicitat în altă parte. 

Comentarii

loading...