18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe trebuie să știi când te angajezi pentru prima dată

Ce trebuie să știi când te angajezi pentru prima dată

 Acum, mai mult ca niciodată, este esențial să-ți cunoști drepturile, obligațiile și responsabilitățile. În acest fel, vei avea mai multă încredere în tine, poți evita anumite situații neplăcute și ai șansa de a te poziționa corect în relația cu angajatorul. Orice aspect legat de angajare trebuie tratat cu seriozitate și analizat cu atenție, mai ales că această experiență este nouă și necunoscută pentru tine. Iată ce trebuie să știi dacă ești gata să începi primul tău job:

Perioada de activitate

Unul dintre principalele lucruri pe care trebuie să le știi atunci când te angajezi pentru prima dată este durata contractului de muncă. În acest sens, există posibilitatea de a fi angajat pe o perioadă determinată sau nedeterminată. Dacă ți se încheie un contract pe 3, 6 sau 12 luni, înseamnă că acesta poate înceta la împlinirea datei stabilite sau poate fi prelungit prin acordul comun al părților. Perioada nedeterminată nu prevede o dată concretă de finalizare a activității.

Funcția/Ocupația

Cu toate că mulți tineri care se angajează pentru prima dată nu acordă importanță funcției deținute în cadrul unei companii, aceasta deține un rol important. Potrivit legii, un salariat trebuie încadrat în muncă conform Clasificării Ocupațiilor din România (COR), un nomenclator apărut în anul 1995 care reprezintă sistemul de identificare, ierarhizare și codificare a ocupațiilor desfășurate în economie. Funcția în cadrul firmei este esențială atât pentru viitoarea ta carieră cât și pentru desfășurarea activității profesionale în concordanță cu așteptările angajatorului.

Salariul de bază

Fără îndoială, aspectul pe care vrea să-l cunoască orice angajat este salariul. Așadar, atunci când urmează să intri în câmpul muncii trebuie să știi care va fi salariul tău lunar, dacă există și alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum și periodicitatea plății remunerației.

Fișa postului

Este vorba despre un act pe care trebuie să-l întocmească compania și unde se regăsesc atribuțiile ce-i revin salariatului la locul de muncă. Dacă te întrebi ce trebuie să știi despre fișa postului înainte de angajare, află că aceasta conține toate cerințele pe care le are angajatorul cu privire la activitatea pe care urmează să o desfășori. Se constituie ca anexă la contractul individual de muncă și joacă rolul unui instrument probator dacă se ivește un litigiu între companie și angajat. De asemenea, dacă se ia în considerare aplicarea unor sancțiuni disciplinare, analiza încălcării obligațiilor se va face prin raportarea la conținutul fișei postului.

Programul de muncă

Durata normală a muncii trebuie precizată în contractul încheiat cu angajatorul, pentru a se evita abuzurile de orice fel. Practic, este esențial să știi de la început ce program vei avea, exprimat în ore/zi sau ore/săptămână, dacă vei lucra și în weekend-uri, în ture ori schimburi de noapte.

Riscurile specifice postului

În funcție de domeniul de activitate al companiei cu care urmează să colaborezi, pot apărea anumite riscuri de care trebuie să fii conștient înainte de angajare. Poate fi vorba de riscuri ce țin de sănătatea și securitatea în muncă, de natura activității prestate (călătorii, delegări) sau expunerea la anumite surse de pericol.

Termenul de preaviz

Chiar dacă ești la primul loc de muncă și nu dai importanță acestui aspect, îți va fi de folos să știi cât timp va trebui să mai vii la lucru în cazul în care demisionezi. Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv peste 45 de zile pentru cei care ocupă funcții de conducere. Dacă te decizi ca, mai târziu, să mergi la alt loc de muncă, viitorul angajator s-ar putea să nu păstreze postul vacant dacă tu trebuie să stai în preaviz o perioadă prea îndelungată.

 

Trebuie să acorzi atenție oricărui detaliu atunci când te angajezi pentru prima dată. Chiar dacă ți se pare că sunt prea multe lucruri, mai bine previi decât să tratezi, deoarece oricând pot apărea surprize neplăcute. Mereu trebuie să fii bine informat ca să poți lucra cu succes și avansa în carieră.

 

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă