16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleCei trei R, dar în varianta Greenpeace: Reducere, reutilizare, reciclare

Cei trei R, dar în varianta Greenpeace: Reducere, reutilizare, reciclare

Greenpeace reamintește indivizilor, dar și comunităților că cel mai bun lucru pe care trebuie să-l facă este să reducă mai întâi consumul, apoi să reutilizeze produsele cât mai mult posibil și, în al treilea rând, să utilizeze produse care sunt fabricate 100% din fibre alternative reciclate și responsabile.  Toate produsele trebuie să fie în așa fel fabricate încât să fie ușor de reciclat.

 Când cumpără lemn sau textile fabricate din materie primă brută, marii producători trebuie să specifice sursa provenienței materialelor, dacă a fost protejată specia respective și arealul său și dacă drepturile localnicilor au fost respectate.

 Certificarea provenienței lemnului și a pădurii poate reprezenta o unealtă de mare valoare în protejarea zonelor puternic afectate de despăduriri.

 În orice caz, verificarea antecedentelor reprezintă o unealtă în cazurile în care în anumite state în care prezenta ONG-urilor pe această zonă sunt slab reprezentate sau în țări în care nivelul corupției este foarte ridicat. De asemenea, această bază de date poate fi utilizată și pentru zonele în care au loc defrișări masive, fără informarea autorităților sau cu acceptul tacit al acestora.

 Organizația avertizează împotriva utilizării unor sisteme de certificare a pădurilor mai slab dezvoltate, cum ar fi PEFC, care nu poate garanta nici legalitatea, nici practicile minime de gestionare a fondului forestier din teren.

 Greenpeace International nu mai este membru al niciunei scheme de certificare a lemnului. Entitățile Greenpeace din diversele țări pot fi membre ale FSC unde aleg să se angajeze la nivel național pentru o implementare puternică la nivel local. În prezent, niciuna dintre entitățile Greenpeace nu este membră al PEFC sau al afiliaților săi.

Orientare către persoane și comunități Reducerea, reutilizarea și reciclarea

Greenpeace reamintește indivizilor, dar și comunităților că cel mai bun lucru pe care trebuie să-l facă este să reducă mai întâi consumul, apoi să reutilizeze produsele cât mai mult posibil și, în al treilea rând, să utilizeze produse care sunt fabricate 100% din fibre alternative reciclate și responsabile.  Produsele cele mai ecologice sunt cele care nu ajung în coșul de gunoi.

Trebuie să reducem dramatic consumul de produse din fibră de lemn dacă vrem să protejăm ultimele păduri rămase. Atunci când produsele de unică folosință sunt absolut necesare, ele ar trebui să fie compuse din fibre alternative 100% reciclate și/sau fabricate în mod responsabil, ori de câte ori este posibil.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă