10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleCele mai simple metode prin care poți reduce temperatura dintr-un spațiu închis

Cele mai simple metode prin care poți reduce temperatura dintr-un spațiu închis

Parcă niciun spațiu închis nu acționează ca un refugiu atunci când căldura intră în fiecare colțișor și face aerul aproape imposibil de respirat. În aceste condiții, este deosebit de dificil să te concentrezi sau să încerci orice activitate. Dar cum majoritatea oamenilor petrec 90% din timp în interior, sunt absolut necesare câteva modalități prin care să se mențină răcoarea. Mai departe, îți propunem câteva metode simple la care poți apela dacă vrei să beneficiezi de un confort termic cât mai bun în spațiile închise.

Instalează un aparat de aer condiționat

Cea mai la îndemână variantă pe care o poți alege pentru a reduce temperatura dintr-o încăpere este să montezi un aparat de aer condiționat. Acesta poate face minuni și reprezintă cea mai simplă soluție de-a diminua efectele caniculei. Poți achiziționa un aparat de aer condiționat de la Auchan, pe care să-l instalezi în propria locuință sau la birou. Te va ajuta să menții răcoarea și să beneficiezi în permanență de un aer sănătos, în acest sens fiind recomandată curățarea frecventă a filtrelor.

Folosește jaluzele sau folii reflectorizante

Mare parte din căldura ce intră în interior sezonul estival provine de la razele soarelui care pătrund prin ferestre, iar dacă acestea sunt orientate spre sud sau vest, atunci cantitatea de căldură primită pe parcursul zilei va fi considerabilă. De aceea, umbrirea ferestrelor este o modalitate eficientă de-a reduce temperatura dintr-un spațiu închis. Poți folosi jaluzele, draperii sau storuri pe interior, pentru a bloca razele soarelui. O soluție mai puțin estetică este învelirea gemurilor în folie de aluminiu, de preferat pe partea exterioară, pentru a reflecta razele soarelui. Tot în afara clădirii poți monta obloane exterioare care să schimbe climatul din încăpere.

Pune plante la geam

Pentru a umbri ferestrele din exterior se pot folosi plante precum vița de vie sau un copac cu o coroană bogată. Studiile NASA au demonstrat că plantele purifica si aerul din interiorul camerelor și pot reduce temperatura. Prin urmare, așează din loc în loc ghivece cu plante care să absoarbă o parte din energia solară ce pătrunde în interior direct prin ferestre.

Ține ferestrele închise în timpul zilei

Dacă vrei să păstrezi răcoare într-un spațiu închis, aerisește dimineața devreme sau chiar și peste noapte, atunci când temperatura din exterior este mai scăzută, și închide geamurile în momentul în care afară începe să se încălzească. În acest fel, vei evita ca toată căldura să intre înăuntru și să crească excesiv temperatura din cameră.

Controlează umiditatea aerului

Atunci când vrei să ai răcoare în interior este important să ții cont și de umiditatea aerului. Specialiștii în domeniu recomandă ca în spațiile închise aceasta să fie menținută între 40 și 70%. În acest fel, o temperatură de 26 de grade va fi resimțită ca atare dacă umiditatea este scăzută, însă percepută ca și cum ar fi 30 de grade în cazul în care nivelul umidității ajunge la 70-80%. Folosește un higrometru pentru a verifica acest factor și dezumidificatoare ca să controlezi umiditatea din interior.

Utilizează echipamente eficiente energetic

În orice spațiu închis, atunci când folosești laptopul, calculatorul sau alte echipamente și aparate electrice, în mod automat va crește și temperatura. Chiar dacă nu poți renunța la multe dintre dispozitive, este indicat să optezi pentru echipamente moderne, cu un consum de energie optimizat, care degajă mai puțină căldură. De asemenea, ține cont ca de fiecare dată când pleci pentru mai mult timp din încăpere să închizi calculatorul sau laptopul, pentru a evita creșterea inutilă a temperaturii.

În medie, organismul uman își poate menține o temperatură de 37 de grade Celsius. Totuși, atunci când afară este caniculă, căldura ajunge în interior, iar corpul transpiră pentru a se răcori. Dacă temperatura din exterior este mult mai mare decât cea a organismului ori este prea multă umiditate în interior, transpirația nu se poate evapora imediat ca să ajute corpul și astfel căldura este suportată cu greu, de aceea este nevoie de o metodă suplimentară de reducere a temperaturii.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă