6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleConstruiesti o casa? Iata ce tipuri de cosuri de fum sa ai...

Construiesti o casa? Iata ce tipuri de cosuri de fum sa ai in vedere

Daca planuiesti sa construiesti o casa, sau sa o redecorezi pe cea in care locuiesti, ideea unui semineu in locuinta e posibil sa iti surada. Putine lucruri sunt cele care pot concura cu focul stralucitor si lemnele trosninde ale semineului, si atmosfera calduroasa dintr-o incapare, pe timp de iarna.

Inainte de achizitia unui astfel de sistem de incalzire, este important ca cei dornici de a instala in locuinte un semineu sa ia in considerare ce tipuri de cosuri de fum sunt disponibile in piata, si cum corespund tipului de semineu instalat. Cele mai moderne cosuri de fum nu doar ca reducriscurile de incendii, ci sunt menite sa sporeasca atractivitatea constructiei in ansamblu.

 

Alege cosuri de fum in functie de tipul de semineu

Cosul de evacuare potrivit pentru o locuinta depinde in buna masura de tipul de semineu pe care doresti sa il instalezi in casa.  Daca scopul e achizitia unui simplu aparat decorativ de incalzire, un semineu prefabricat si un cos din gama de cosuri de fum metalice ar fi cele mai potrivite. Cei care se bucura de focul autentic ar putea opta pentru un semineu din zidarie si un cos de fum aferent.

Seminee din zidarie

Cunoscute si drept seminee clasice, acestea sunt construite din caramida, blocuri de piatra sau din mortat. Acest tip de semineu este adesea inostit de cosuri de fum metalice, care le corespund din toate punctele de vedere.

Care sunt principalele avantaje ale acestui tip de semineu:

  • Sunt durabile si cu intretinere corespunzatoare vor dura la fel de mult ca si locuinta;
  • Necesita putin efort si timp pentru ingrijire
  • Cresc valoare casei
  • Fiindca piatra absoarbe caldura si o radiaza in incaperile invecinate, eficienta incalzirii in casa este imbunatatita.

 

Seminee prefabricate

O aparitie relativ recenta in multe case, aceste seminee sunt confectionate din focare de tabla. Alegerea unui model de semineu prefabricat va determina si algerea intre tipurile de cosuri de fum potrivite. Daca instalati semineul impreuna cu un cos de fum adecvat, va veti asigura ca sistemul de incalzire functioneaza in siguranta.

 

Principalele sale avantaje sunt urmatoarele:

  • Reprezinta o alternativa rentabila la cosurile de zidarie
  • Sunt foarte usor de instalat
  • Incalzesc locuinta in mod eficient
  • Necesita eform minim pentru intretinere

 

Semineul pe lemne

Popular mai ales in secolele anterioare, acest tip de semineu a cunoscut in anii recenti o revenire, in special deoarece costul energiei a crescut. Semineele pe lemne contin o teava de caldura care se ridica de la baza. Aceasta nu trebuie confundata cu cosul de evacuare, si nu il poate inlocui. Cosuri de fum adecvate trebuie instalate pentru astfel de semine, fie ca sunt diin zidarie, ori alt material.

 

Care sunt avantajele semineelor pe lemne?

  • Incalzesc casa in mod eficient.
  • Se pot conecta la un cos de evacuare, oferindu-va mai multe optiuni de cost si design.
  • Ofera beneficiile unui foc traditional, evitand in acelasi tim costurile asociate cu construirea unui semineu din zidarie.

 

Ce tipuri de cosuri de fum sa alegem?

 

Daca am prezentat tipurile principale de seminee, este momentul sa ne intoarcem atentia catre gama de cosuri de fum aferente acestor sisteme de incalzire. Exista doua tipuri principale de cosuri de evacuare: 

  1. Cosuri de zidarie- construite din piatra si mortar sau caramizi.
  2. Blocuri si cosuri metalice prefabricate.

In vreme ce cosurile de caramida sunt ceea ce vine in minte multor oameni ca cea mai tipica optiune, cosurile de fum metalice pot fi proiectate pentru a reflectra stilul decorativ preferat de catre proprietar.

 

Cosuri de fum din zidarie

La fel ca in cazul semineelor din zidarie, aceste cosuri de fum sunt construite din caramida, blocuri de piatra, sau mortar. Acestea pot fi construite intr-un cadru subtire, sau cu mai multe straturi de caramida. Indiferent de grosimea rampei, indicat este sa adaugati o captuseala a cosului, pentru a-l proteja si a-l sustine.

Exista trei tipuri principale de captuseli pentru cosuri de fum: tigla de lut, metal si incorporat (turnat). Placile din argila sunt ieftine, dar nu rezista foarte bine schimbarilor rapide ale temperaturii din cosul de evacuare: placile pot fisura, necesitand reparatii imediate, sau chiar inlocuire.

 

Importanta captuselii cosului de evacuare

Tipul de captuseala metalica de care va fi nevoie depinde de semineul pentru care va opera. Captuselile din aluminiu ar trebui utilizate numai in tandem cu aparatele pe gaz care specifica un sistem de aerisire din aluminiu, dar cele din otel inoxidabil functioneazala fel de bine pe semineele cu gaze, semineele traditionale si soblele pe lemn. 

 

Cosuri de fum metalice

Dispunand de cele mai multe ori de pereti dubli sau triplo, acest tip de cosuri de fum poate fi alturat unui semineu din zidariei, unuei structuri din lemn sau unui cadru lateral, in scop estetic. O constructie cu pereti dubli contine izolatie intre pereti, in vreme ce una cu trei pereti va permite aerului dintre straturi fie sa disipeze caldura (cosuri racite cu aer), fie sa asigure izolarea.

Inainte de ainstala cosuri de fum metalice, asigurati-va ca va aflati la producatorul semineului, pentru a va asigura ca acestea vor functiona impreuna in mod corespunzator.

 

Adresati-va unui expert in seminee si cosuri de fum

Ce combinatie de semineu si cos de evacuare este potrivita locuintei tale? Pentru un raspuns precis si detaliat este indicat sa apelati la profesionisti. Seminee-expert.ro poate sa faca sugestii pe baza bugetului, a climatului si a preferintelor de design.

Cu o experienta vasta in domeniul constructiei si instalarii de seminee si cosuri de fum, Seminee-expert este locul ideal in care sa cautati si sa gasiti sistemul de incalzire ideal.

Accesati aici oferta completa si pregatiti-va pentru nivelul urmator de confort si calitate a vietii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă