10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleCool în Centrul Vechi: Joben Bistro - steampunk, mixologie spectaculoasă și comfort...

Cool în Centrul Vechi: Joben Bistro – steampunk, mixologie spectaculoasă și comfort food

Vă zic, și dacă sunteți dintre cei mai împătimiți iubitori de vin ca mine, vă veți lăsa tentați de propunerile ei. Din ce am observat, cred că și ceilalți barmani sunt la fel de pricepuți.

De o veselie contagioasă, vă întreabă ce arome preferați la spirtoase, condimente, alte senzații gustative și vă recomandă un cocktail din meniu ori vă personalizează unul. Pe mine m-a fermecat cu un exotic cu rom, lime și piure de ananas cu scorțișoară, „condimentat” cu miros de fum de coji de citrice uscate, aprinse la masă și acoperite cu un bol. Cât să ne introducă în atmosferă, a spus ea.

Altul avea rom și fresh-uri exotice, cu o linguriță de miere infuzată cu trufe și nu știu ce mix de ingrediente „afrodisiace” –  tot repeta, încât și până să-l guști îți inducea efectul ăsta.

Așadar, un bar axat pe mixologie, pentru că, spun proprietarii, locul pare potrivit pentru un barman cu talente de chimist (vedeți de ce mai jos) și vă vor tenta descrierile unor  signature drinks, cu nume inspirate din poveștile lui Jules Verne: Luiza Muller, cu borș și gin, ce spune povestea idilei scriitorului cu Luiza în Transilvania, Nautilus, Hot Air Ballon ș.a.

Pe lângă cocktailuri, mâncarea este bună, iar atmosfera indusă de designul fantezist steampunk… învăluitoare. Probabil, mulți dintre iubitorii de going out au auzit de Joben-ul din Cluj, recunoscut internațional ca unul din cele mai frumoase localuri din lume. Bistro-ul din București nu e deloc mai prejos, continuând contemporan magia unei povești vechi, din perioada interbelică (în fostul restaurant Vulpea Roșie, se auzea pentru prima dată Zaraza, cântată de Cristian Vasile), cu designul inspirat de curentul steampunk: o căruță din secolul al XIX-lea stă agățată de schela unui balon cu aer cald ce pare că plutește pe o constelație, peste 30 de ceasuri vintage transformate în mașinării ciudate transmit mesajul unui timp ce parcă stă în loc „How did it get so late so soon?” și un pitic cu joben te conduce la masa rezervată.

„A real Mad House!”, zic cei de aici despre experiența pe care o promite locul și chiar asta e impresia când intri aici.

La capitolul mâncare, vorbim despre „comfort food”, și nu neapărat despre „experiențe culinare”, pentru că cei de aici nu au vrut să aglomereze experiența clientului, așa că au ales preparate care să „aline sufletul și să-l lase să admire în tihnă”. Sunt feluri aparent simple, dar apetisante, fiecare are ingrediente sau combinații interesante. Inspirate mi s-au părut salata Manga cu brânză de capră în crustă de migdale și sos de mango, cea cu jumări de rață foarte bune, risotto cu somon e reușit, iar burgerul Gargantua are carne de Black Angus cu ardei capia, cheddar și sos de gorgonzola.

Prețuri orientative: salatele de pe la 26 lei, burgerul „Gargantua“ – 38 lei, gulașul – 27 lei, vinurile – de la 102 lei, cocktailurile – de la 33 lei.  

Termenul de steampunk vine de la steam (abur) și punk (conflict, protest) și e un subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative, care a devenit proeminent în anii ’80-’90, cu lucrări ce modelează o lume imaginară ce și-a însușit utilizarea mașinilor cu abur. Stilistic, subgenul este plasat în epoca victoriană engleză, dominat de invenții asemănătoare celor din romanele lui  Jules Verne și H.G. Wells. 

Contact: Str. Șelari, nr.16. Tel. 0733.088.308. www.jobenbistro.ro, www.facebook.com/jobenbucharest.

Citiți mai multe pe www.vinul.ro

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă