9.7 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăLifestyleCopiii diagnosticaţi cu autism îşi pot învinge fricile cu ajutorul realităţii virtuale

Copiii diagnosticaţi cu autism îşi pot învinge fricile cu ajutorul realităţii virtuale

Sofisticata ”Blue Room” (Camera Albastră), dezvoltată cu ajutorul Universităţii Newcastle, le permite specialiştilor să creeze un mediu sigur în care pacienţii, asistaţi de un terapeut, au ocazia să se confrunte cu diverse scenarii şi cu propriile temeri.

Echipa de cercetători a creat medii virtuale, care nu necesită utilizarea unor ochelari speciali, concepute special pentru abordarea anumite fobii, precum frica de viespi, de lifturi, de întuneric, de zbor, de păpuşi, de baloane, de transportul public, de şcoală sau de intrarea în încăperi.

Copilul utilizează o unitate de control iPad cu ajutorul căreia parcurge un scenariu şi rămâne în deplin control asupra situaţiei.

”Blue Room” se află în comitatul Durham şi a fost creată cu ajutorul universităţii de specialiştii în tehnologie de la Third Eye NeuroTech.

Studiul, publicat în Journal of Autism and Developmental Disorders, a descoperit că 45% dintre pacienţii tineri au beneficiat de pe urma tratamentului şase luni după începerea acestuia.

Universitatea Newcastle a desfăşurat un studiu clinic randomizat controlat în care au fost implicaţi 32 de copii cu autism, cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani.

Jumătate dintre aceştia au fost trataţi imediat în ”Blue Room”, iar cealaltă jumătate a acţionat ca grup de control şi a primit tratamentul şase luni mai târziu.

După încheierea tratamentului şi cu ajutorul părinţilor, copiii au fost ulterior introduşi în scenariul de care se temeau în lumea reală.

Potrivit cercetării, la două săptămâni după tratament, patru dintre primii 16 copii (25%) au răspuns la tratament şi au putut gestiona o anumită fobie. Efectul s-a menţinut, în total şase copii prezentând o îmbunătăţire la şase luni după tratament (38%). În cazul unuia dintre ei fobia s-a înrăutăţit.

În ceea ce priveşte grupul de control, cinci dintre pacienţii care nu au beneficiat de tratament au prezentat o înrăutăţire a simptomelor în perioada de şase luni până la introducerea în ”Blue Room”. După ce au primit tratamentul, 40% dintre copii au prezentat semne de îmbunătăţire după două săptămâni. După şase luni procentul a crescut la 45%.

Un studiu efectuat separat a demonstrat de asemenea în premieră că tratamentul funcţionează şi în cazul unor adulţi cu autism, notează Press Association.

Un băiat în vârstă de 11 ani care era îngrozit de câini şi manifesta simptome de isterie la vederea unui astfel de animal, a reuşit să se recupereze prin această tehnică, iar în prezent familia sa deţine un exemplar de terrier.

De asemenea, tratamentul a ajutat o persoană în vârstă de 26 de ani, proaspătă absolventă a unei universităţi, să îşi învingă fobia de uşi şi de coridoare lungi.

”Vieţile multor copii şi a membrilor familiilor acestora sunt guvernate de anxietate în încercarea de a evita situaţiile ce pot declanşa temerile sau fobiile”, a explicat profesor Jeremy Parr, conducătorul studiului.

Se estimează că fobiile afectează aproximativ 25% dintre copiii diagnosticaţi cu autism.

Cele mai citite

FC Hermannstadt, victorie la scor de forfait contra celor de la Dinamo

FC Hermannstadt a învins-o pe Dinamo la scor de neprezentare, 3-0, pe teren propriu, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. Toate cele trei goluri...

Sebastian Burduja dezmințea că există ,,taxa pe soare”, iar acum o vrea eliminată. Cum se schimbă facturile de la 1 aprilie

În urmă cu o lună, ministrul energiei Sebastian Burduja declara în fața jurnaliștilor că nu există taxa pe soare în România, iar acum oficialul...

Uniunea Europeană anunță un pachet de ajutor de 7,3 miliarde de euro pentru Egipt

Uniunea Europeană anunță un pachet de ajutor de 7,3 miliarde de euro pentru Egipt, care se confruntă cu probleme de lichidități, pe fondul îngrijorărilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă